A kultúra társadalmi hatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A könyvtár mint közösségi tér
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
CIVIL SZERVEZETEK A civil szervezetek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak: A civilek egyesületeket, klubokat hoznak létre Lehetőség az.
Civil szerepek és civil szereplők
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A felvilágosult abszolutizmus
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Elméleti közgazdaságtan
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Összehasonlító gazdaságtan
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
WAMP Siker a gazdasági válságban. Társadalmi célokból üzleti modell magyar tervezők megjelenési lehetőségét segíteni ↓ szolgáltatások, külföldi képviselet.
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
A globalizáció ma már mindenkit érint, még ha nem is figyelünk fel rá. Napjainkban egyre világosabbak az összefüggések a gazdasági globalizáció és környezetünk.
Az innováció forrásai.
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
ÁVF Társadalmi részvétel 1.
A pécsi EKF a magyar politikai diszkurzív térben Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MTA PAB, december.
Colquhoun: The Concept of Regionalism A regionalizmus eszmerendszerének kialakulása - történeti áttekintés: ● 20.századi avantgárd megközelíthető: felvilágosodás.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A világ jövője Szekszárdi Júlia Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér.
Civil Európa – civilek Európában
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Nemzetközi ökoiskolai helyzetkép Varga Attila
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
CSEREHÁTI UTAK A SZOCIÁLIS GAZDASÁGBAN Nonprofittól a forprofitig.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
ISZLAMISTA INDÍTTATÁSÚ RADIKALIZÁLÓDÁS EURÓPÁBAN
Közösségfejlesztés - közösségszervezés
Siker a gazdasági válságban
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Hellner Szelina, Kincses Gábor, Bartha Zsolt
Előadás másolata:

A kultúra társadalmi hatása Cél Tágabb összefüggések A kultúra és hozadéka A hozadék mérése Akadályok Háromszék Együttműködések

Cél A kultúra a civil társadalomban a folyamatok optimizálását, a gazdaságban szociális iparágak megjelenését, az állam számára a részvételi demokrácia megjelenését hozhatja magával.

Tágabb összefüggések A techno-szociális fejlődés változásokat idéz elő a (nemzet) állam / a (képviseleti) demokrácia / a (modern, ipari / globalizált) piac válsága A nagy narratívák halála: -az európai narratíva / a nemzeti narratíva / a városi narratíva új társadalomszervezési formák, új üzleti modellek Európai hangok: ASoul for Europe (német), Banieues d'Europe (francia), Creative industries (angol) Monnet - "ha újrakezdeném..."

A kultúra és hozadéka artefaktumok / társadalmi jelentőséggel bíró egyéni tettek A kultúra egy közösségen belül a társadalmi folyamatok mikéntjét szabályozza (társadalmi kohézió, munkaszervezés, család, etika) A hozadék: társadalmi tőke < társadalmi többletérték felhalmozódása < társadalmi munka < társadalmi munkás < társadalmi eszközök < a társadalom szövete

A hozadék mérése A gazdaság oldaláról - Angol modell - gazdasági hozadék: creative industries > talent based economy > gazdasági hozadék túllicitálása, fétis Az állam oldaláról - Francia modell - intuitív - a társadalmi hozadék Bourdieu - társadalmi mobilitás A civil társadalom oldaláról - városi társadalmi mozgalmak, művészet

Akadályok Megértek-e a közélet szereplői erre a változásra? Marx Állam: törvény, gazdaság: piac, ár Civil társadalom: polgári engedetlenség (flashmob, green guerrilla) / önkéntesség, nem piac alapú gazdaságok (pl. ajándék-gazdaság) A kultúra szervilis, problematizálást kerülő megnyilvánulásai - a civil szférának a szabadság és a kritikai szellem hamis érzetét nyújtják - az állam számára a társadalmi feszültségeket levezető alkalmas eszközként működnek- Lepage - a piac kommodifikálódását idézik elő, + TBE - a munka szocializáló hatása elsikkad a városi társadalmi mozgalmak nem képesek sem az állam reformját előidézni, sem pedig egy alternatív termelési módot létrehozni- Castells

Háromszék? az erőforrások leosztásának logikája, hagyománya és távlatai vannak (pl. társadalmi kohézió, munkaszervezés, család, etika) -a nagy narratívák érvényessége? -a kisebb narratívák megvalósíthatósága -városon -falun

Együttműködések Állam: Svéd forgalom, percent for art - percent for culture - percent for social innovation Piac: Radiohead üzleti modell, CC, helyi pénz (Pistoletto) Civil társadalom: Reclaim the Streets (Toronto) / utcai fesztiválok (Barcelona) AltArt: Rinyakórus / Várható jövő / Terra Incognita 3 Ellenpélda: Kréta

Beszéljünk Szakáts István Elnök istvan@altart.org +40 724 510464 AltArt Alapítvány office@altart.org www.altart.org