KÖZÉPKOR 9.o..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÖZÉPKOR (V.- XV. SZÁZADOK)
Advertisements

(avagy a csodaszarvastól Igazságos Mátyásig)
Bizánci birodalom.
A törvényhozó Nagy Lajos
A HŰBÉRISÉG.
Az ÓKORI EGYIPTOM.
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
AZ ÖNELLÁTÁSTÓL AZ ÁRUTERMELÉSIG
A középkori nagybirtok és feudális szolgáltatások
A KÖZÉPKOR IRODALMA A lovagi költészet.
A Nyugatrómai Birodalom bukása
Államalapítás.
A szerzetesrendek.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
Arabok, pápaság, egyházszakadás, kalandozások
EURÓPA AGRÁRGAZDASÁGÁNAK FEJLÉŐDÉSE A KÖZÉPKORBAN
A FRANK BIRODALOM.
EGYHÁZTÖRTÉNET.
Sumér, az első civilizáció
A görög történelem kezdetei
Keresztesek.
A HŰBÉRISÉG.
Kora középkor V.-X.század között.
Kultúra, nemzet emlékezet 10. A modern magyar nemzettudat előzményei.
„pap vagy te mindörökké”
A FRANK BIRODALOM TÖRTÉNETE
A köztársasági Róma.
A keresztény egyház a korai középkorban
A válság százada (III.sz.)
A világ képe az arabokról
A nagy népvándorlás.
Az ÓKORI EGYIPTOM.
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Salamon temploma 11/C.
Európa vallásai.
A román kor (romanika) művészete
Középkori szerzetesrendek
KORA KÖZÉPKOR (V.-X. század)
Gazdaság és társadalom változása a korai középkorban
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
A kereszténység születése és egyházzá szerveződése
A Frank Birodalom Nagy Károly és kora.
1. Magyarország Európában
Kis országok az ókori Közel-Keleten
A pápaság létrejötte - a népvándorlás újabb hulláma.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Városállamok- Birodalmak
A Nyugat előretörése (XI―XIII. század) Tk. 24. és 25. anyag.
A Római Birodalom szétesése
Nagy Lajos Nagy Lajos, a lovagkirály A király jövedelmei az Anjouk idején.
A középkori Nyugat születése Tk. 21. anyag. Előzmények  A Nyugat-Római Birodalom hanyatlása –a kereskedelem drasztikus visszaesése –a városok gyors hanyatlása.
Római császárkor válsága. Gazdasági válság Hódítások elmaradása Kevesebb rabszolga Kevesebb adóbevétel Elszegényedés Áremelkedés Csökkenő termelés Megszűnő.
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
Kelet-Európa és a Balkán
A FALVAK ÉS LAKÓIK.
A köztársasági Róma.
Kialakulása, nyugati és keleti
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ A SZERZETESRENDEK.
Vándorlás a kelet-európai pusztán
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
A reformáció főbb irányzatai
A babiloni fogság.
Magyarország a kora újkorban
Az ókori kultúrák.
REFORMÁCIÓ.
SPÁRTA, A KATONAÁLLAM Egy másik út Hellaszban.
A FEUDÁLIS TÁRSADALOM MŰKÖDÉSE.
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ KIALAKULÁSA.
Előadás másolata:

KÖZÉPKOR 9.o.

a Római Birodalom bukását sokként élik meg megszűnik az átfogó politikai rendszer (államapparátus eltűnik), a civilizáció azonban tovább él világi (barbár uralkodó réteg) és vallási (Róma) hatalom kettéválása, e hatalmak viszonya volt a legfontosabb politikai kérdés, amely végül a keresztény államok létrejöttével oldódott meg

megindul egy újfajta differenciálódás a germán törzseken belül, a katonai és földművesi funkció fokozatosan elválik

Uradalmi rendszer: A katonai szolgálatért kapott földön alakul ki, a földesúr az uradalom birtokosa, az ott élő különböző jogállású (szabad, szolga) elemek dologi függőségbe kerültek, különböző szolgáltatásokkal taroztak neki. Az uradalom központja az udvarház, majd a lakótorony esetleg vár lett.

A korai egyház Több püspökség kiemelkedik A Nyugat Római Birodalom területén csak Róma Keleten több is: Alexandria, Antiokia, Jeruzsálem és Konstantinápoly Nyelv: Nyugaton a latin, keleten pedig a görög. Hitéletbeli különbségek Nyugaton az 5. századtól a római püspököt pápának nevezik.

Szerzetesek Keleten Első szerzetesek a remetékhez hasonlítanak Az első remete közösségek a 4. században jelennek meg Egyiptomban. Oszlopos szentek - Oszlopokon éltek. Példamutató élet, világtól való elfordulás és aszkétizmus. Keleti szerzetesek prédikálnak de, írni és olvasni nem tudnak Az első közösségek keleten jönnek létre. A 8. században létrehozzák a nagyobb monostorokat és a kolostorokat. Létrehoznak külön központi területeket Ilyen az Athosz hegyfok, ide nők nem mehettek be és a Meteorák is ilyen hely volt.

Nyugaton Az istenhez méltó életet A kolostorokban az önfenntartásról gondoskodnak Mezőgazdasággal, Hitvitákkal és Szellemi tevékenységekkel foglalkoznak Tisztelik az antik tudományokat és összegyűjtik azt a kódexekben. Nursiai Szent Benedek (480-543) Az első nyugati regula létrehozója Monte Cassinoban 529 Elfogadja a pápa vezető szerepét. Benedek rend – bencések Tisztasági, szegénységi és engedelmességi fogadalom Tanuló időszak alatt novíciusoknak hívják őket

A Nyugati és a kelet egyház különbségei Az egyház és az állam egymás mellett van, és egymást segítik. Erős egységes hierarchia A pápa vezeti az egyház rendszert Khalkedón (451) Krisztus természete kettős: különállóak de elválaszthatatlanok A szertartás nyelve latin Az úrvacsora kovásztalan kenyér Cölibátus A kultúrát terjesztik Egyetemes katolikus egyház elképzelése Kiterjedt írásbeliség Szabadabb egyház

Keleti egyház A kultúrát csak megőrzik Őskeresztény elvek Az egyház az állam alá van rendelve A császár a legfőbb vallási vezető A szentlélek fiútól való származását tagadják. A monofiziták és a katolikusok közti kompromisszumot akarnak: isten és ember természete magasabb szinten összekapcsolódik (ugyanis ez nem lenne kettős természet). A szertartás nyelve görög egyes helyeken később ószláv. A krisztusábrázolások ikonok is megtörténhetnek A szentek ábrázolása kultikus

Az ikonosztáz elválasztja a szentélyt a hajótól Az ikonosztáz elválasztja a szentélyt a hajótól. Ez szimbolika: Jézus sírkövét, a záró sziklát és Salamon templomának kapuját is jelképezi A papok jellegzetes szakálla A papok nősülhetnek Fordított keresztvetés Krisztus megítélése „Uralkodónk” Az írásbeliség korlátozott A 7.-8. században történő arab terjeszkedés miatt Konstantinápoly lesz a kizárólagos patriarchatus. Nemzeti egyházak jönnek létre.

Feudális viszonyok alakulása az 5.-11. században Az 5.-6. században megmaradnak az egykori uradalmi rendszerek (latifundiumok). Ezek több részből állnak. Az új típusú latifundium a majorság (allódium) a földesúr saját területe. Ezek szétszórva találhatóak, de van egy uradalmi központ, amely összefogja őket. Ez az uradalmi központ a 9-10. századtól kezdve gyakran kővár.

A másik alkotó a jobbágytelek lehet. Ha mindkettő megvan, akkor beszélhetünk feudális viszonyokról. A jobbágyok a feudális viszonyban élelmiszert, telket és katonai védelmet kapnak. Ezért cserébe terményhányadot, ajándékot és munkát adtak a földesúrnak. A jobbágyok felszabadított rabszolgák, elszegényedett katonák és kisbirtokosok vagy colonusok voltak.

Új földművelési módszerek és technikák is segítették a folyamatot. Ilyen eszköz volt a vaspapucsos vagy csoroszlyás nehézeke, a szügyhám, a kengyel és az ökrök használata is. Fontos gazdálkodási újítás volt a kétnyomásos gazdálkodás megjelenése. Ennek fontos mellékterméke volt, az hogy a falvak vándoroltak.

A nyugat európai társadalomban általában 3 így leírható réteg alakul ki: Oratores: A vallásos személyek a világiak (papság) és a szerzetesek. Laboratores: A jobbágyság. Bellatores: A nemesek és földbirtokosok, akik katonáskodnak

A beneficium (jótétemény) uralkodótól kapott birtok. Ezt a hűségért adják kötelezettség nélkül. Visszavehető feltéve, hogy az uralkodó képes azt visszavenni. A feudum, azaz hűbérbirtok személyes katonáskodásért kapható Ugyanezt a földtípust katonák, kiállításáért is lehet kapni. nem örökölhető de a 9. századtól örökölhetővé válik.

A 9.-11. századra Nyugat Európában hűbéri láncok alakulnak ki. Ennek több hatása is van az első és legfontosabb a decentralizáció. A hűbérurat seniornak hívják, míg a hűbéresét vazallusnak. A hűbérurak több előjoggal (privilégium) és immunitással (mentesség) rendelkeznek. Első éjszaka joga (kiváltható terménnyel vagy mással) A nemesek adómentessége Jobbágyok feletti fennhatóság (Magyarországon az úriszék) illetve a pallosjog A hűbéres hűbérurától katonai védelmet és alapellátást várt. A hűbérúr pedig katonai vagy uradalmi szolgálatot várt hűbéresétől. Az esküt, melyet létre hoztak szerződésben (oklevél) erősítették meg.