„Az én könyvtáram” a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek A könyvtári fejlesztéseket bemutató programismertető Fodor Péter előadása 2017.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

A levéltár Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ tevékenységei.
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT „21. századi módszerek.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Tolerancia Erősítő Innovatív Szövetség projektprogram.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Pályázati lehetőségek Nagy Réka Közművelődési és kulturális intézmények pályázati lehetőségei.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Mayer József Budapest február 27.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Szakmai köszöntő Dr. Csizmadia Zoltán tanszékvezető, egyetemi docens
Intézményvezetői célkitűzések
Bemutatkozik az iskolapszichológus
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása pácsonyi imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat.
TÁMOP az OSZK-ban Tudásdepo-Expressz” — A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Zalaegerszeg, 21 February 2018
Új pályainformációs eszközök - filmek
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Lorem ipsum.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Célegyenesben vagy a rajtvonalnál?
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Iskolai szociális segítő
Baranya Megyei Önkormányzat
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Előadás másolata:

„Az én könyvtáram” a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek A könyvtári fejlesztéseket bemutató programismertető Fodor Péter előadása 2017. február 2. EFOP-3.3.3-VEKOP/16

CÉLOK A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt könyvtári programja „Az én könyvtáram” címet kapta. A fejlesztés céljai: Az országos könyvtári rendszer segítése, továbbfejlesztése. A köznevelés hatékonyságát és eredményességét szolgáló, új típusú kompetencia- és készségfejlesztő, tanulást támogató szolgáltatások alkalmazása. Országos könyvtári szaktanácsadói hálózat kialakítása és működtetése. A fejlesztés irányai: az olvasáskultúra-fejlesztés támogatása, a digitális írástudás közvetítése, könyvtárhasználat, információkeresés fejlesztése, szövegértés támogatása, fejlesztése, különös tekintettel a digitális szövegértésre, az egyéni és közösségi tanulásra.

CÉLcsoportok Közvetlen célcsoport: Azok a könyvtári szakemberek, akik részt vállalnak a könyvtárak formális és informális oktatást és képzést megvalósító programjaiban. Közvetett célcsoport: Tanulók: az alap- és középfokú oktatásban részt vevők, valamint az óvodás korosztály. Pedagógusok: óvodapedagógusok, alap- és középfokú oktatásban részt vevő pedagógusok, fejlesztő és gyógypedagógusok.

MEGVALÓSÍTÁS A könyvtári fejlesztés összefogására, a program lebonyolítására a pályázat kiírója a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat kérte fel. Könyvtárunk a 19 megyei könyvtár, az OSZK Könyvtári Intézet és az Országos Pedagógiai Könyvtár- és Múzeum bevonásával ˗ együttműködési megállapodások alapján ˗ valósítja meg a projekt könyvtári komponensének célkitűzéseit. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködik szakmai szervezetekkel: a Magyar Könyvtárosok Egyesületével, az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel és a Könyvtárostanárok Egyesületével is.

Módszertani fejlesztés A kulturális területen hiánypótló alapkutatások és igényfelmérések lebonyolítása. Kutatások: A pedagógusok és a könyvtári szakemberek digitális írástudásának felmérésére (reprezentatív kutatás), figyelembe véve a Digitális Jólét Program célkitűzéseit és eddigi eredményeit. A magyar diákok szövegértési teljesítménye nemzetközi összehasonlításban a már meglévő kutatási eredmények és felmérések alapján. Szakirodalom, trendek, legjobb gyakorlatok összegyűjtése. Szakmai műhelyek létrehozása a négy fejlesztési irány mentén. Ezek feladata a négy új módszertan kidolgozása. Kiadványok: a fejlesztés keretében módszertani kiadványsorozat megjelentetése.

Könyvtári szaktanácsadói hálózat, képzések Könyvtári szaktanácsadói, koordinátori hálózat: Megyénként és a fővárosban 2-2 fő szaktanácsadóval, összesen 40 fővel. A hálózat célja az új módszertan széleskörű elterjesztése, a helyi, megyei, regionális és országos szintű kezdeményezések támogatása. Alapvető feladata a könyvtári-közművelődési, oktatási, közgyűjteményi intézmények közötti együttműködések elősegítése, támogatása, a jó gyakorlatok széleskörű megismertetése, különös tekintettel a múzeumi területen megvalósuló fejlesztésre. Akkreditált képzések kidolgozása és lebonyolítása a könyvtáros szakma megújulása, ismereteinek frissítése, fejlesztése érdekében. Felkészülés könyvtári szaktanácsadói feladatokra, 40 fő részvételével. A könyvtárosok szerepe a tanulást támogató könyvtári szolgáltatók megvalósításában, 340 fő részvételével. Projektkommunikáció, eredménykommunikáció, 40 fő részvételével. Hatékony kommunikáció a közgyűjteményekben, 100 fő részvételével.

Mintaprogramok Mintaprogram csomagok, könyvtári kompetencia fejlesztő foglalkozások kidolgozása, megvalósítása. A négy fejlesztési iránynak megfelelően, a meglévő legjobb gyakorlatok integrálásával, 90 mintaprogram kidolgozására kerül sor, megyénként 4-6 mintaprogram lebonyolításával. A mintaprogramok kipróbálása során 2000 fő diák bevonására kerül sor. A ciklus végére 50 új helyszínen alkalmazzák az új módszereket. A fejlesztők kiválasztása egy tágabb szakmai körből (könyvtáros-tanárok, könyvtári és fejlesztési szakemberek) történik. Kiemelt szempont a hátrányos helyzetűek bevonása, a végzettség nélküli korai iskolaelhagyók számának csökkentése, az esélyegyenlőség biztosítása. E célcsoportokra fókuszáló projektek - felzárkóztató, hátránykompenzáló, tehetséggondozó - is készülnek.

További feladatok Szakmai konferenciák, rendezvények Kommunikáció Konferenciák, workshopok, szakmai napok, programok szervezése a projekt időtartama alatt. Összesen 80 rendezvény segíti a szakmai információcsere kibontakozását. A programok döntő többsége helyben, vidéken kerül megrendezésre. Kommunikáció 2019 első negyedévében országos könyvtár- és olvasásnépszerűsítő kampány lebonyolítására kerül sor. A kampány fő üzenetként közvetíti, hogy a könyvtári rendszer szolgáltatásai társadalmi erőforrásként hasznosíthatók. A projekt keretében szakmai portál működtetése biztosít információs háttérbázist a www.azenkonyvtaram.hu címen. Monitoring Szakmai monitoring tevékenység - a minőségbiztosítási elvek figyelembe vételével - kíséri a programot. Oktatóközpont: Helyiségek kialakítása és felszerelése a Közraktár utcában, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár telephelyén.

Köszönet az Emberi Erőforrások Minisztériumának a fenntartó Fővárosi Önkormányzatnak a konzorciumi partner vezetőinek és munkatársainak szakmai tapasztalataik megosztásáért a pályázatírásban segítséget nyújtó Szu Annamáriának, Bagyó Kingának az együttműködő intézményeknek: az OSZK Könyvtári Intézetnek, az Országos Pedagógiai Könyvtár- és Múzeumnak, a megyei könyvtári hálózatnak és a szakmai szervezeteknek külön köszönet dr. Hangodi Ágnesnek, Fehér Miklósnak, Tóth Máténak, Varga Katalinnak és Csík Tibornak, akik a pályázat előkészítő szakaszában segítették munkánkat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mindazon munkatársainak, akik a projekt előkészítésében rész vettek: Kovácsné Koreny Ágnes, Farkas Ferenc, Dr. Dippold Péter, Fekete József Menyhértné, Pauza István, Dormon Orsolya, Illényi Ildikó  

Köszönöm a figyelmet! fodorp@fszek.hu www.fszek.hu