Tárgy A foglalkoztatás növekedése hét európai országban A változások értékelése az előrejelzési kockázatok szempontjából Nem célja megmagyarázni,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
Az első házasság felbomlása
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
Fazekas Károly Iskolázottság, munkaerő-piaci rugalmasság
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Az infláció és az inflációs folyamatok
A magyar társadalom felkészültsége az Európai Uniós csatlakozásra.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
A makrgazdasági munkakínálat:
Egy nem-konvencionális forma
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Munkanélküliség végzettség alapján
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Munkanélküliség.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.2. Intézkedés Kutatási alkomponens zárókonferencia Demográfiai alapú prognózis a munkaerő-piaci kínálat alakulására.
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Tények, számok és folyamatok Hargita megyében , Csíkszereda.
A munkaerő-felmérés módszertana
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Az együttműködő partnerek szemszögéből Pártfogói konferencia december 9. F OGLALKOZTATÁSI F ŐOSZTÁLY Tamásné Lehoczki Aranka osztályvezető.
2014 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Krajcsák Zoltán.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Mire jók a munkapiaci előrejelzések a világban? Nemzetközi tapasztalatok és tanulságok Gács János, MTA-KTI
A népesség várható iskolai végzettségének előrejelzése nemek, korcsoportok és régiók szerint A TÁMOP műhelykonferencia április 22. Radisson.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Cseres-Gergely Zsombor
Munkaerő-piaci helyzetkép A munkaerőválság makrogazdasági okai
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Főnix – me Hol élünk? Hogy élünk? Demográfiai kór- és körkép
Munkagazdaságtani feladatok
MAGYARORSZÁG ÉS A BALATONI MEGYÉK GAZDASÁGA ÉS MUNKAERŐPIACI HELYZETE
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

Tárgy A foglalkoztatás növekedése hét európai országban A változások értékelése az előrejelzési kockázatok szempontjából Nem célja megmagyarázni, miért növekedett a foglalkoztatás. Erről csak rövid bevezetők az irodalom alapján

Milyen kockázatokról van szó? Nehéz előrejelezni a legjobb munkavállalási korú népesség különböző csoportjainak aktivitási és foglalkoztatási rátaváltozásait (a paraméterhatásokat) Nehéz előrejelezni a foglalkozásokon belüli iskolázottsági szintváltozásokat (upgrading) Bonyolítja az előrejelzést, ha a növekedés különféle, nehezen megfigyelhető szegmensekben és/vagy nem standard munkaformákban megy végbe (önfoglalkoztatás, mikrovállalatok, részmunkaidős és határozott idejű szerződések)

1) Foglalkoztatási és aktivitási rátaváltozások a népesség különböző csoportjaiban N = 15-74 éves népesség u és n = a munkanélküliek és az inaktívak aránya a vizsgált csoportokban a = aktivak aránya a vizsgált csoportokban  = összegzés a népesség 10 demográfiai-iskolázottsági csoportjára Hogyan járultak hozzá az aggregált foglalkoztás növekedéséhez az összetételhatások (c), valamint a csoportszintű munkanélküliségi és inaktivitási arányoknak a változásai (pu, pn) ?

Folyt. Naiv ex post előrejelzések 10 évre: mekkorát tévedünk, ha bázisidőszaki foglalkoztatási és/vagy aktivitási rátákat használunk, éspedig: a) Minden vizsgált csoportra (Naiv 1)? b) A legjobb munkavállalási korban lévő csoportokra (Naiv 2)? Az utóbbi esetben a 15-24 évesek, az 50 évesnél idősebbek és a bevándorlók rátáit pontosan előrejelzettnek feltételezzük.

2) Iskolázottsági csoportok iránti kereslet Lehet-e bázisidőszaki foglalkozás-iskolázottság mátrixokat használni? E = az i-ik iskolázottságúak foglalkoztatásának változása Fj = a j-ik foglalkoztatás mérete ij = az i-ik iskolázottsági csoport aránya a j-ik foglalkozásban Kérdés: mennyit magyaráz a második komponens, azaz, a foglalkozások méretváltozásához köthető hatás?

3) „Atipikus” szegmensek és formák Egyszerű táblázatok: mennyivel növelte az aggregált foglalkoztatást az adott szegmensben megfigyelhető nettó munkahely-szaporulat?

Adatok, minta, fogalmak Adatok: EU LFS, ahol lehet, 1998 és 2008 Minta: a leggyorsabban növekvő munkapiacok és elég nagy és elég régi LFS. A baltiakat az utóbbiak miatt nem tudjuk elemezni. Végül is az ábrán látható hat ország + kontraszként Magyarország

Fogalmak, osztályozások Népesség: resident population Bevándorlók: resident + nem ott született Életkor: ötéves korcsoportok Iskola: alsó, közép, felső (ISCED alapon) Munkapiaci státusz: ILO-OECD Munkaidő: szokásos + referenciaheti, ha= . Foglalkozás: ISCO, 10 kategória

Népesség-csoportok 15-24 éves Férfi, 25-49 éves, alapfokon képzett Férfi, 25-49 éves, középfokon képzett Férfi, 25-49 éves, felsőfokon képzett Nő, 25-49 éves, alsófokon képzett Nő, 25-49 éves, középfokon képzett Nő, 25-49 éves, felsőfokon képzett Férfi, 50-64 éves Nő, 50-64 éves 65-74 éves Bevándorló

Foglalkozás-iskola cellák 30 csoport = 10 foglalkozás  3 iskolázottsági szint

Példa: Finnország

Példa: Finnország

Példa: Finnország

Példa: Finnország

Naiv előrejelzések

Naiv előrejelzések

Foglalkozás és iskola

Gyorsan növekvő szegmensek és formák

Tanulságok Nyugdíjkorhatás-emelkedés + bevándorlás + nők munkába állása (ahol nagyon alacsony volt) A 25-49 évesek rátáinak előrejelzésében szabad tévedni. A többiben nem. Az upgrading-et modellezni kell Országfüggő, hogy mely szegmensek és formák nőnek gyorsan. Magyarországon a kockázatok szempontjából kedvező szerkezetű növekedés