A pályázat keretében megvalósult Képzések képzői tapasztalatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
BALOGH GÁBOR Magyar Diáksport Szövetség Elnök
Középszíntü testnevelés érettségi vizsga témakörei
Ügyességfejlesztés az alsótagozatban
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
A szaktanácsadás támogató szerepe
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A nevelési-oktatási program előzményei
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
MESF Dr. Baráth Etele és Parti Zoltán/Magyar Kajak-kenu Szövetség.
A tanárképzés szerkezete
Az egyetemi sport lehetőségei a sportvezetők szemszögéből. Az egyetemi testnevelés feladatai, lehetőségei és fejlesztése. Lehetséges modellek Dr. Balogh.
Sportirodák szerepe az intézményi sportéletben
IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Projektcím: A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi.
TÁMOP E-13/1/ KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Pedagógusképzők képzése a tananyagfejlesztésről
AP1 - SPORTTUDOMÁNYI KÉPZÉS ÉS TARTALOMFEJLESZTÉS
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Testnevelés és Sporttudományi Intézet
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
SPORT – INNOVÁCIÓ - Pályázat
Szegedi Tudományegyetem
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
SPORTTÖRTÉNET.
A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi Régió.
tananyagfejlesztés TÁMOP E-13/1/KONV
Pedagógus kompetenciák mérése és mérőeszközök kidolgozása
Tanácsok a portfólió készítéséhez
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

A pályázat keretében megvalósult Képzések képzői tapasztalatai TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi Régió felsőoktatásában” A pályázat keretében megvalósult Képzések képzői tapasztalatai Sport – tudomány formális (szimb.tart.) funkcionális (cél-eszköz) Sporthoz kapcsolódó innovációs igény - romló egészségi állapot szemben áll a sporttudomány Balogh t.úr által említett hihetetlen technikai fejlődésével – Kérdés? hol születik meg az igény? Az iskolában : Mindennapos testnevelés sport egyesületekben, versenysport ---- nyitás a rekreációs sport felé ---- Itt kanyarodunk vissza az innovációhoz: A mozgás növeli a KREARTIVITÁST ------ Flow Dr. Győri Ferenc

TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 I. Pedagógus továbbképzések Sporttudomány és a mindennapos testnevelés szolgálatában Sportföldrajz Sport- és egészségturizmus, wellness Bevezetés az egészségturizmusba. A gyógy- és termálfürdők szerepe az egészségturizmusban. Gyógy- és termálturizmus Magyarországon. II. Szakirányú továbbképzések Egyéni sportágak, atlétika

FELKÉSZÜLÉS AZ OKTATÁSRA TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 FELKÉSZÜLÉS AZ OKTATÁSRA Problémaelemzés, szakirodalom feltárása Alkalmazott eszközök, tevékenységek és módszerek kiválasztása, megtervezése A kialakítandó kompetenciák megfogalmazása Szemléltetés megtervezése Óratervek készítése Ellenőrzési-értékelési módszerek kidolgozása

OKTATÁSI FOLYAMAT TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 Az ismeretek tárgyilagos és sokoldalú közlése, a hazai és nemzetközi szakirodalom és gyakorlati szakmai tartalmak, valamint a meglévő saját oktatási és kutatási tapasztalat felhasználásával Az órarend alapján, a tervezett haladási ütem szerint történő haladás Figyelem felhívása a képzési tematikához kapcsolódó, a TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 pályázatban megvalósított a tanítás-tanulási folyamatba beépített digitális tananyagra a képzés tárgyi feltételeinek ellenőrzése. A képzéshez kapcsolódó adminisztrációs feladatok ellátása

Sportföldrajz (3 óra) TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 A sport és a földrajzi környezet. A sportföldrajz helye és szerepe a tudományok rendszerében. A sport értékelése a „tetraéder modellben”. A sport a tér-idő rendszerben. A sporttehetségek földrajza. A sportföldrajzi ismeretek szerepe az iskolai testnevelésben. A sport és a földrajzi környezet. A sportföldrajz helye és szerepe a tudományok rendszerében. A sport értékelése a „tetraéder modellben”. A sport a tér-idő rendszerben. A sporttehetségek földrajza. A sportföldrajzi ismeretek szerepe az iskolai testnevelésben. A sport társadalomföldrajza. A társadalmi környezet és a sport kölcsönhatásai. A demográfiai viszonyok, a társadalmi fejlettség, a gazdasági és infrastrukturális változók szerepe egyes sporttevékenységek kialakulásában, fejlődésében. A sportkultúra elemeinek terjedése.

Reflexiók TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 Földrajzosként, igaz csak elvégeztem tanítani nem tanítom, nagyon izgalmas jó előadás volt… Soha eszembe nem jutott, hogy sportföldrajz, illetve, hogy mennyire össze lehet kapcsolni ezt a két tudományt. Ezen ismeretek magyarázatot adtak arra, hogy kis hazánkban miért pont ezek a sportágak léteznek, és a fejlesztésre járó gyermekek sporthoz való viszonyát milyen irányba tereljem, ahhoz , hogy mozgáskoordinációjuk a jelen sportágakban megfelelő legyen. A sportföldrajz óra a tehetségek földrajzi elhelyezkedése , a társadalmi kapcsolatokkal összefüggésben hasznos háttér ismeretet nyújtott. Mivel a másik szakterületem a földrajz tantárgy, ezért számomra különösen érdekes a testnevelés és a földrajz szaktárgyi koncentrációja. Az előadás teljesen új aspektusból világította meg számomra e két tárgy kapcsolatát és a benne rejlő szinte végtelen lehetőségeket.

Sport- és egészségturizmus, wellness TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 Sport- és egészségturizmus, wellness A sportturizmus elmélete. A sportturizmus fogalma, jelentősége, értelme- zése. A sportturizmus jellemző desztinációi. A sportturizmus infra- és szuprastruktúrája, közvetítői. Bevezetés az egészségturizmusba (2 óra). Az egészségturizmus fogalma, jelentősége, értelmezése, formái. A wellness- és gyógyturizmus motivációi, és jellemző desztinációi. Az egészségturizmus infra- és szuprastruktúrája, közvetítői. A gyógy- és termálfürdők szerepe az egészségturizmusban (2 óra). A fürdőkultúra rövid története. Termálvíz, ásványvíz, gyógyvíz fogalma, jelentősége, típusai, alkalmazási területe. A termál-, ill. gyógyvíz szerepe a terület- és településfejlesztésben. A termál-, ill. gyógyvíz, mint turisztikai vonzerő. Gyógy- és termálturizmus Magyarországon (2 óra). Gyógy-, termál- és wellness turizmusunk előnyei, hiányosságai, fejlesztési feltételei, irányai. Termál- és gyógyvizeink védelme, a fenntartható hévízgazdálkodás környezetvédelmi szempontjai. Gyógyhelyink.

Reflexiók TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 Ráeszméltem, milyen széles skálája van a szabadidő hasznos eltöltésének, Mindezeket azért tartottam fontosnak összegyűjteni, hogy lássam, mely területek azok, ahol hiányosságok vannak, ahol szükség van a megerősítésre, a kiegészítésre, valamint milyen új tevékenységekkel lehetne színesíteni iskolánk rekreációs oldalát, sport- és egészségturizmus körében. A továbbképzés ehhez számos ötlettel szolgált, sok hasznos tippel látott el e téren. A sport- és egészségturisztikai tevékenységek fajtáinak sokszínűségéből adódóan minden életkorra, minden helyzetre, alkalomra megtalálhatja, kiválaszthatja a tanár a megfelelő, ideális mozgásformát. Nagyon tetszett a sportturizmus megismerése, a gyógy- és termálfürdők szerepének fontossága az egészségturizmusban. ….számos olyan információt osztottak meg velünk a gyógyturizmussal kapcsolatosan, amelyek nem közismertek.

Egyéni sportágak, atlétika (I. félév) TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 Egyéni sportágak, atlétika (I. félév) Játékok a futógyorsaság, futóügyesség, futó-állóképesség, reakcióképesség, iskolázáshoz, javításához tornateremben és szabadban. Rajtok, futótechnikák és futóiskolai gyakorlatok oktatása. A váltófutás technikáinak tanítása, játékos váltóversenyek. Játékok és gyakorlatok az ugróerő, ugrójártasság, ugró-erőállóképesség fejlesztéséhez tornateremben és szabadban. Magasugrás és az ugróiskola gyakorlatainak oktatása. Játékok és gyakorlatok a dobóerő, dobógyorsaság, dobóügyesség, dobójártasság fejlesztéséhez. Hajítás, lökés, vetés alaptechnikáinak és dobóiskolai gyakorlatainak oktatása. Iskolai atlétikai versenyek, házi bajnokságok felépítése és szervezése, a felkészítés elvei. Az atlétikai diákolimpia versenyrendszere

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Szakmai szempontból nagy jelentőséggel bír, hogy az SZTE-JGYPK képzési kínálata az egész Dél-Alföldi Régió pedagógus és sportszakember társadalma számára a társadalmi és gazdasági igényekhez adaptált képzéseket nyújthat. A továbbképzés kimenete nagymértékben hozzájárul a mindennapos testnevelés feladatainak ellátásához, professzionális és a szabadidősport zavartalan működéséhez, a sportélet fejlődéséhez és a sporttevékenységek társadalmi háttérfeltételeinek kialakulásához.