Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások."— Előadás másolata:

1 TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejleszése a Dél-alföldi Régió felsőoktatásában” Pedagógus továbbképzés Indoor – outdoor mozgásprogramok elmélete és gyakorlata szeptember kajak-kenu, Evezés, sárkányhajózás Oktató: Katona Zsolt Sport – tudomány formális (szimb.tart.) funkcionális (cél-eszköz) Sporthoz kapcsolódó innovációs igény - romló egészségi állapot szemben áll a sporttudomány Balogh t.úr által említett hihetetlen technikai fejlődésével – Kérdés? hol születik meg az igény? Az iskolában : Mindennapos testnevelés sport egyesületekben, versenysport ---- nyitás a rekreációs sport felé ---- Itt kanyarodunk vissza az innovációhoz: A mozgás növeli a KREARTIVITÁST Flow

2 Vízi sportolási lehetőségek iskoláskorú gyermekek számára:
TÁMOP E-13/1/KONV Vízi sportolási lehetőségek iskoláskorú gyermekek számára: Kajak-kenu, Evezés, Sárkányhajózás (1 óra elmélet, 3 óra gyakorlat) A program ideje: szeptember Helyszíne: Szeged, Partfürdő (Tisza-part) Létszám: fő (1 fő csak az elméleti képzésben vett részt)

3 A kajakozás és kenuzás elméleti áttekintése
TÁMOP E-13/1/KONV A kajakozás és kenuzás elméleti áttekintése - Története, magyar vonatkozások Tárgyi feltételek: hajók fajtái, azok tulajdonságai, lapátok fajtái Evezési technikák, beülés, egységek összeállításának metodikája Biztonsági előírások

4 A kajakozás és kenuzás alkalmazásának lehetőségei iskolai csoportoknál
TÁMOP E-13/1/KONV A kajakozás és kenuzás alkalmazásának lehetőségei iskolai csoportoknál A vízitáborozás módszertana. Táborok fajtái: álló, mozgó, különböző időtartamú Táborozás eszközigénye, a kisegítő személyzet feladatai. Kiegészítő rekreációs tevékenységek a vizitáborban. A vízi közlekedésről általában.

5 A sportág történeti áttekintése. Evezés Magyarországon.
TÁMOP E-13/1/KONV Az evezés A sportág történeti áttekintése. Evezés Magyarországon. Az evezés tárgyi eszközei, a felszerelések fejlődésének főbb állomásai. Az evezős egységekről. Evezési lehetőségek hazánkban.

6 A sárkányhajózás eredete, hagyománya.
TÁMOP E-13/1/KONV A sárkányhajózás A sárkányhajózás eredete, hagyománya. A sárkányhajózás sajátos eszközei. Egységek, versenyek, technika. A dobos és a kormányos szerepe. Sárkányhajózás Magyarországon.

7 A sárkányhajózás közösségfejlesztő szerepe
TÁMOP E-13/1/KONV A sárkányhajózás közösségfejlesztő szerepe Az egységek összeállítása, a beülés módja. „Egy hajóban evezünk”- a csapategységről. Együttműködés – összhang. A sárkányhajózás alkalmazásának lehetőségei különböző életkorú csoportoknál.

8 A sárkányhajózás gyakorlati kipróbálása
TÁMOP E-13/1/KONV A sárkányhajózás gyakorlati kipróbálása Előkészületek a vízreszállás előtt A hajó előkészítése: a fej, a farok, kormánylapát és a dob rögzítése. Biztonsági előírások, mentőmellények kiosztása. A lapát fogása, az evezés technikájának rövid átismétlése. Beülés a hajóba a már elmondottak alapján. Sárkányhajózás a Tiszán.

9 A dobos és a legénység Közel egy óra elteltével a csoport egyre összeszokottabban evez. A dobos feladata ugyan könnyűnek tűnik, mégis nehéz feladat az ütemtartás. A lapátok már jól láthatóan egyszerre szabadulnak és nyúlnak előre.

10 A csoport tagjai eltérő fizikai felkészültséggel rendelkeztek.
TÁMOP E-13/1/KONV A sárkányhajózás vízi gyakorlatának tapasztalatai A csoport tagjai eltérő fizikai felkészültséggel rendelkeztek. Voltak akik többször abbahagyták az evezést, de a csoport kiválóan hatott a lustálkodókra és viccelődve motiválta a potyázásra hajlamos tagokat. A kedvező időjárás mellett a hajóban uralkodó jókedv könnyen feledtette a fáradtság érzését a túra végén.

11 TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 A sárkányhajózás utáni eszmecsere a résztvevők között
A résztvevők a kikötést követően kötetlen formában vitatták meg munkáltató intézményük valós lehetőségeit a programban bemutatott és kipróbált vízi sportokra vonatkozóan. Kiváló ötletként merült fel az osztálykirándulással egybekötött sárkányhajózás lehetősége a környezeti és eszközszintű feltételekkel sem rendelkező résztvevők számára. Egyöntetű javaslat a témára jutó óraszám növelése egy újabb, hasonló továbbképzés esetén!

12 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Szakmai szempontból nagy jelentőséggel bír, hogy az SZTE-JGYPK képzési kínálata az egész Dél-Alföldi Régió pedagógus és sportszakember társadalma számára a társadalmi és gazdasági igényekhez adaptált képzéseket nyújthat. A továbbképzés kimenete nagymértékben hozzájárul a mindennapos testnevelés feladatainak ellátásához, professzionális és a szabadidősport zavartalan működéséhez, a sportélet fejlődéséhez és a sporttevékenységek társadalmi háttérfeltételeinek kialakulásához.


Letölteni ppt "TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések