Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
Advertisements

évi pályázati programok Országos Foglalkoztatási Közalapítvány.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
A Munka-Esély Szövetség ajánlata munkaadók számára november.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
„FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Munkaesély Munkaerő-piaci Szolgáltatók Szövetsége november.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Közoktatás irányítás Minőségirányítási rendszer Tapasztalatok alapján kiegészítések Farkas Olga Budapest, október 5.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Munkaesély Szövetség. Székhely: Budapest Alapítás éve: 2008 Tagok: foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci szolgáltatók Fő tevékenység: tagok.
kiemelt projekt bemutatkozása
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Kétségektől a Készségekig A hírközlési (ICT) szektor lehetőségei és tevékenysége a távmunka témakörében V. Országos Távmunka konferencia
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
OFA Hálózat évi tevékenységei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A kötöttpályás szakma perspektívái konferencia június 12. Az egész életen át tartó tanulás és a foglalkoztathatóság javítása Országos Foglalkoztatási.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó március 19. Budapest.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Nemek közötti megoszlás a munkaerő-piacon Székely Gabriella ügyvezető igazgató Országos Foglalkoztatási Közalapítvány.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1119 Budapest, Tétényi. u  Tel/Fax: , web: 
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
A járási rendszer megújítása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Pécs, DECEMBER 15. Szellő János DDRMK FRO osztályvezető
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány égisze alatt

Szervezet létrehozása Alapító: Munkaügyi Minisztérium 1992 Átalakulás: Kormányzati Közalapítvány 1997 Rugalmas, problémaorientált működés Alapítványi – közalapítványi forma A társadalmi érdekegyeztetés szereplőinek kiegyenlítet részvétele az irányításban, a vezetésben munkaadók, munkavállalók, kormány képviselői Az Országos Foglalkoztatási Közalapítványt (OFA) 1992. június 30-án hozta létre a Munkaügyi Minisztérium, azzal az igénnyel, hogy a munkaerő-piac akkori (mindenkori) problémáinak kezelésére új erőforrásokat tudjon bevonni. Az alapítványi forma lehetőséget adott arra, hogy a tevékenység irányítására létrehozandó testület a munka világának szereplőiből tevődjön össze, mely segítette, támogatta az alapítói szándék megvalósulását. A 1997. január 1-i közalapítvánnyá történő átalakításakor az alapítói köre kibővült a Magyar Köztársaság Kormányával. Kiemelten közhasznú jogállását 1998-ban jegyezték be. A szervezet ezt követően is megtartotta az OFA betűszót, ami az alapításkori nevéből származik (Országos Foglalkoztatási Alapítvány). Az alapítói jogokat az OFA tevékenysége felett a mindenkori foglalkoztatás-politikáért felelős miniszter, jelenleg (2008) a szociális és munkaügyi miniszter gyakorolja. Vagyonkezelő, döntéshozó és képviselő testülete a kilenctagú Kuratórium, melynek munkáját a 8 tagú Felügyelő Bizottság, könyvvizsgáló, belső ellenőr és ügyvéd, valamint három, részben önálló munkaszervezet segíti. Talán el lehetne sütni, hogy az OFA a szakpolitika „könnyűlovassága”, gyorsan, szakszerűen és hatékonyan tud belépni problémák megoldásába, új eljárások, megoldások életre hívásába és terjesztésébe. Ez egy lehetőség, amit a szakpolitika az OFA működésének első kb. 10-12 évében „használt”, most meg mintha nem tartana rá igényt.

OFA szerepe a munka világában a foglalkoztatás elősegítése érdekében új eszközök, módszerek és eljárások modellezése szoros együttműködésben a szakpolitika képviselőivel a társadalmi részvétel erősítése mellett A új erőforrások életre hívása Civil (nem állami) szektor fejlesztése és bevonása a foglalkoztatás elősegítésére Napjainkban Az Európai Unióhoz való csatlakozás jelentős változásokat hozott a szakpolitikai stratégiában. A változó környezet és gazdaság a munkanélküliség kezeléséről a foglalkoztatás elősegítésére helyezte a hangsúlyt, miközben egyes társadalmi csoportok jelentős számban eltávolodtak a munka világából és tartósan kiszorultak onnan.

Kezdetek – ’90-es évek Mennyiségileg megnőtt azon civil – nonprofit szervezetek száma, akik a foglalkoztatás elősegítése érdekében tevékenykednek Megindult a szervezetek között az együttműködés A célszervezetet is hozni kellene talán

Kezdetek – ’90-es évek Kialakult a munkaerőpiaci programok három típusa, sztenderdje: Nonprofit vállalkozások keretében futó foglalkoztatási programok Az (OFA) tranzit program Alternatív munkaerőpiaci-szolgáltató programok Jelenleg futó programjaink

Ezredforduló Kiépültek a hálózatok Tranzit KID ÚJRA DOLGOZOM AVP TF Komplex rehabilitáció RMSZ

Napjaink Áttörés A TF és Komplex rehabilitációs program átadása fenntartásra az állami ellátó rendszernek

Átrendezés, új hangsúlyok Napjaink Átrendezés, új hangsúlyok Munkanélküliség kezelése helyett, foglalkoztatás elősegítése Ágazati szemlélet helyett, holisztikus megközelítés Eszközkombináció mellett módszertanok integrált alkalmazása Foglalkoztatás mellett életminőség javítása A lokalitásban jelentkező szükségletek kielégítése valós piaci feltételek mellett a helyben szabad munkaerő bevonásával A munkáltató, mint célcsoport megjelenése

Jövő = Több megoldás lehetséges (állami) Akkreditációs rendszer bevezetése Ösztönző rendszerek összehangolt működtetése a minőségi szempontok érvényesülése érdekében pl.: Minőség díj alapítás (TQM alap, EFQM modell) A szolgáltatást nyújtó szakemberek szakmai minősítési rendszere (pl.: könyvvizsgálók) Olyan programok indítása, amelyben a szolgáltatók képessé válnak a minőség-, teljesítménymenedzsment módszerek alkalmazására, teljesítményértékelési rendszerek működtetésére, az önértékelésen alapuló folyamatos fejlesztés elvének az alkalmazására. És így tovább…………

Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Köszönöm a figyelmet! Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 1037 Budapest, Lajos u. 80. Tel.: +36 1 555 2900 Fax: +36 1 555 2929 e-mail: info@ofa.hu web: www.ofa.hu