Likviditás és szerződéselmélet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fundamentális elemzés
Advertisements

Energy Efficient Solutions Kassai Ákos vezérigazgató.
Roncz Gábor vezérigazgató
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Sub - Heading GABONAFINANSZÍROZÁS A BANKOK SZEMÉVEL HARKÁNY Papp Dániel – Trade Finance/ Raiffeisen Bank.
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
A diákat készítette: Matthew Will
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
Vállalati pénzügyek alapjai
Csortos Orsolya, Kádár András
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Előadó: Simon Csaba Volksbank, Trade Finance osztályvezető
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
Gazdaságpolitikai mozgástér Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságpolitika Tanszék, Corvinus School of Management
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A bankszabályozás kihívásai és változásai a pénzügyi-gazdasági válság hatására Mérő Katalin.
A tőzsdei kereskedés tendenciái Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt. Budapest,
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. Befektetői szemmel.
A válság hatása a projektfinanszírozás jogi eszközeire és dokumentációjára
Pályáztatási szakasz (0.szakasz)  Projekt adatlap  E MT Projektfejlesztési szakasz – Feltételes közbeszerzési eljárás?! Projektmenedzsment Hivatalos.
A vállalatfinanszírozás áttekintése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 14. fejezet.
A Pénzügyi Válság Hatásai a Külföldi Nyugdíjalapokra Pénztárkonferencia November 10, Siófok Varga Csaba Főigazgató Erdős Mihály Főigazgató-helyettes.
Bizalmi/likviditási válság
Válság kialakulása, elemzése Berlinger Edina
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A pénz bőségének és a hitelesség hiányának kora: kommentár Nemzetközi konferencia a GKI Gazdaságkutató megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Budapest,
Makrogazdasági pénzügyek
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
Mérő Katalin Magyar Nemzeti Bank
A tőzsde és ami mögötte van
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 9. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
A Tőzsde és ami mögötte van Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt Április 24.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Bankmérleg, forrás oldal
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Vállalati pénzügyek alapjai
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
Az EBSCO adatbázisok országos konzorciuma: Felhasználói siker Informatio Medicata – szeptember 22. Jan Luprich / EBSCO Publishing.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
Crowdfunding Dobozi Sándor Executive Vice President GCT Holding.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
Vállalati pénzügyek II.
Hallgatói juttatási rendszer
VÁLLALATI PÉNZÜGYEK CORPORATE FINANCE FINANCIAL MANAGEMENT
Pénzügyi tervezés, megtakarítások
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Magyarország helye a világ értéktérképén
Kempinski Hotel s Január 25.
A „sharing economy” megjelenése
A nemzetközi tőkeáramlások
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Előadás másolata:

Likviditás és szerződéselmélet Közgazdasági Nobel-emlékdíj 2016 Bengt Holmström és Oliver Hart Szerződéselméleti alkalmazások Berlinger Edina, 2017.03.09.

Likviditás Piaci (market liquidity) Gyorsan, árhatás nélkül tudunk kereskedni. Finanszírozási (funding liquidity): Időben eleget tudunk tenni fizetési kötelezettségeinknek.

Annual Financial Market Liquidity Conference Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék liquidityconference.uni-corvinus.hu

Szerződéselmélet (contract theory) Miért van annyi különböző szerződés? Hogyan lehet jobb szerződéseket kötni?

Pénzügyi szerződések − feltételes követelések kifizetés kifizetés kifizetés kifizetés kifizetés V V V V V tisztán saját tőke tőkeáttételes saját tőke hitel átváltható kötvény alárendelt kölcsöntőke

Melyik piac mekkora?  http://money.visualcapitalist.com/all-of-the-worlds-money-and-markets-in-one-visualization/

Hitelekkel fedezett hitelek (deb-on-debt) repo (repurchase agreement) MBS (mortgage backed securities) ABS (asset backed securities) MMF (money market funds) klasszikus bankbetét (bank deposit) …

Hitelpiacok jelentősége Itt menedzselik a piaci szereplők a likviditásukat → funding liquidity Ezért ennek a piacnak a likviditása kiemelten fontos → market liquidity Ha a hitelpiacok nem működnek → általános likviditási válság

A válság elterjedt magyarázatai Felelőtlen hitelezés Túlbonyolított pénzügyi termékek Transzparencia hiánya Rosszul működő minősítés (rating)

A válság elterjedt magyarázatai Felelőtlen hitelezés Túlbonyolított pénzügyi termékek Transzparencia hiánya Rosszul működő minősítés (rating) Holmström és Hart (+ szerzőtársaik) szerint azonban NEM ezek voltak a válság valódi okai.

Két izgalmas tanulmány a hitelpiacok likviditásáról Tri Vi Dang, Gary Gorton, Bengt Holmström (2015) „Ignorance, Debt and Financial Crises” 1. Likviditási szempontból a „debt-on-debt” szerződések optimálisak. 2. A nagyobb likviditás szükségszerűen nagyobb rendszerkockázattal jár. Oliver Hart, Luigi Zingales (2014) „Banks are where liquidity is” 1. Tipikusan azok tartják a pénzüket előresorolt, szuperlikvid hitelpapírokban, akiknek a legnagyobb szükségük van a likviditásra. 2. Ezen piacok/bankok összeomlása veszélyesebb, mint más vállalatok csődje.

Dang, Gorton, Holmström (2015)   1 2 A → B B → C          

Hasznosságfüggvények és ellátmányok              

                 

Optimális szerződés: a hitel        

Külső sokk hatás Publikus rossz hír esetén: a sűrűségfüggvény balra tolódik a hiteltartozások egy részét leírják  

Külső sokk hatás Publikus rossz hír esetén:   Publikus rossz hír esetén: a sűrűségfüggvény balra tolódik a hiteltartozások egy részét leírják  

Következtetések A hitel a legkevésbé információérzékeny, tehát a leglikvidebb szerződés. Egy publikus rossz hír azonban információérzékennyé teheti a hiteleket. A hitelpiacok a kontraszelekció miatt omlanak össze. A nagy likviditás ára a nagy rendszerkockázat. Lehet, hogy jobb titokban tartani a rossz híreket??? „Ignorance is bliss”

Oliver Hart, Luigi Zingales (2014) Nagyvállalatok(pl. GM) vagy a részvénypiacok összeomlása (pl. dotcom válság) miért nem okozott akkora bajt, mint a hitelpiacok, bankok összeomlása? Egyensúlyi modell: teljes értékpapírpiac, nem kereskedett humántőke, „pénzügyi tervezők” versus „titkárok”, kockázatsemleges szereplők

Oliver Hart, Luigi Zingales (2014) Nagyvállalatok(pl. GM) vagy a részvénypiacok összeomlása (pl. dotcom válság) miért nem olyan nagy baj, mint a hitelpiacok, bankok összeomlása? Egyensúlyi modell: teljes értékpapírpiac, nem kereskedett humántőke, „pénzügyi tervezők” versus „titkárok”, kockázatsemleges szereplők → Ha pont azok a szereplők nem jutnak likviditáshoz, akiknek a leginkább szükségük van rá, az lebénítja az egész gazdaságot. → Nem a pénzügyi közvetítőket, hanem a befektetőket kell menteni.

Saját publikációk a bankközi piacok likviditásához kapcsolódóan Berlinger, E., Michaletzky, M., Szenes, M. (2011) A fedezetlen bankközi forintpiac hálózatelméleti dinamikájának vizsgálata a likviditási válság előtt és után. Közgazdasági Szemle LVIII évfolyam, 2011. szeptember, 229-252. Berlinger, E. (2016) Implicit Rating: a Potential New Method to Alert Crisis on the Interbank Lending Market. Finance Research Letter http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1544612316302045

Források Holmstrom, B.; Tirole, J. (1998) Private and Public Supply of Liquidity. Journal of Political Economy, 106: 1-40 Holmstrom B., Tirole J. (1997) Financial Intermediation, Loanable Funds, and The Real Sector. The Quarterly Journal of Economics, 112(3): 663-691 Tirole, J. (2006) Theory of Corporate Finance, Princeton University Press, Princeton, New Yersey http://economics.mit.edu/files/7500 http://www.columbia.edu/~td2332/Paper_Ignorance.pdf http://scholar.harvard.edu/hart/publications/banks-are-where-liquidity https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economic-sciences/laureates/2016/popular-economicsciences2016.pdf