II. Vatikáni Zsinat „Ecclesia semper reformanda”.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bizánci birodalom.
Advertisements

EMBERI JOGOK.
A Boldogabb családokért körlevélről – tíz év után Lukács László.
Akolitusok továbbképzése
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
Mi az Alpha?. A misszióról beszélünk, ami az európai egyház legaktuálisabb feladata. Az adatok szerint az elmúlt évtizedek leghatékonyabb módszere: 25.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
és a legkevésbé teljes az
Bevezető Zarándokúton vagyunk, és az Egyház felidézi előttünk Krisztus Urunk életét és egész megváltói művét, amely elvezet bennünket a Vele való személyes.
II. Vatikáni Zsinat.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
Nyírségi Református Egyházmegye Területi Presbiteri Találkozók február 26. Rakamaz március 4. Nyírmada március 18. Nyírbogát március 25. Ibrány április.
FERENCES ÉLETÜNK SZENT FERENC KISN Ő VÉREI KÖZÖSSÉGÉBEN.
? ? ? ? ? Kicsoda Jézus ? ? ? ? ? ? ? ? ?.
Copyright © 1998 Child Evangelism Fellowship. All rights reserved. G y ermekek E vangéliumi T anítása - 2.
A középkori filozófia főbb kérdései
A Reformáció Magyarországon
 A dogmatikai traktátusok témái közül talán egyik sem változtatta meg arcát a II. Vatikáni Zsinat óta, olyan mértékben, mint a negatív véglegesség eszkatológiai.
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Advent Készítette: Nagy Krisztián
A keresztény egyház a korai középkorban
Vallásügy a felvilágosodás korában
Apokalipszis 12/C.
A Biblia.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
KERESZTSÉG.
Középkori szerzetesrendek
A Történelem Forrásai Minden olyan dolgot, eszközt, mely a múlt megismeréséhez, megértéshez hozzásegít forrásnak nevezzük.
Bosco Szent János. Élete Szegény családban született 1815-ben. Kétéves volt csupán, mikor édesapja meghalt, így édesanyja, Margit, egyedül nevelte három.
A tridenti zsinat 21/B.
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
SZILÁGYI ESZTER Egyházi megújulás és szerepvállalás a társadalompolitikai és közösségépítési feladatokban.
Kereszténység felvétele
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
 július 1-én született Almásfüzitőn  Diákéveit a váci piarista gimnáziumban töltötte  1945 februárjában testvérével behívót kaptak  Az orosz.
Dr. Ferencz Árpád (DRHE) Szociáletikai és Egyházszociológiai Tanszék.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Történelmi áttekintés. Uralkodások – 18. század I. Péter ( –1725)
„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva és hazudozva minden rosszat.
Az Egyház ideológiai harcai. 1.Ókor (emlékeztető) A.Ókori tévtanok. B.Az Egyház válaszai. C.A problémák utóélete. 2.Középkor (összefoglaló) A.Középkori.
ISTEN NÉPE A JELENÉSEK KÖNYVÉBEN Gallusz László Belgrádi Teológiai Egyetem
Pápaság A primátus és az Egyházi Állam. 1.Róma püspökének primátusa A.Meghatározás. B.A pápa hármas méltósága. C.A primátus története. 2.A keleti (nagy)
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
AZ IGEHIRDETŐ ÉS GYÜLEKEZETE Pápa - DRA Steinbach József - I. Teológiai alapelvek a prédikáció és a gyülekezet kapcsolatában - II. Homiletikai.
KOLPING-MOZAIK. ADOLF KOLPING ÉLETE I ban született a németországi Kerpenben ig különböző cipészműhelyekben segédként dolgozott ben.
A bűnbeesés („ősbűn”) és az áteredő bűn. 1. A bűnbeesés bibliai elbeszélése /1. a) A szöveg helye és célja. - Rögtön a teremtés leírása után található.
Kialakulása, nyugati és keleti
Adolf Kolping Született december 8. án
A reformáció főbb irányzatai
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
A babiloni fogság.
Jézus életének főbb eseményei és tanításának legfontosabb elemei
Jézuskától - Jézus Krisztusig
A kereszténység hivatalos vallássá válásának folyamata
Prolegomena
Izrael a hellénizmus korában
REFORMÁCIÓ.
JÉZUS ISTENSÉGÉBE VETTET HIT ALAPJAI
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
FELEKEZETI EGYHÁZJOG 2017/2018. KRE/ÁJK november – december.
HILDEGARD VON BINGEN ( )
BIBLIAI SZABADEGYETEM
A) Jézus Krisztus személye
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
Az orosz kultúra klasszikus korszaka (18. – 19. század)
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Előadás másolata:

II. Vatikáni Zsinat „Ecclesia semper reformanda”

1.Előzmények. A.Az Egyház „kudarcai” a változó világban. B.Egyházon belüli törekvések. 2.A zsinat összehívása és lefolyása. A.Összehívás. B.Lefolyás. 3.A zsinat legfontosabb „újdonságai”. A.Új egyházkép. B.A liturgia reformja. C.Párbeszéd a világgal. 4.Értékelés és utóélet.

1.A zsinat előzményei. A.Az Egyház kudarcai a változó világban. A XX. század közepére a katolicizmus „elöregedett”: élettelen és életidegen hagyományok halmaza lett.  Az Egyház mindössze egy hierarchikus szervezet volt (ld. pl. magyar „egyházi személy” kifejezést).  Az egyházhoz tartozás gyakran kimerült puszta formalitásokban.  Az Egyház elzárkózott a világ problémái és reményt adó fejleményi elől, tagjai irányába atyáskodó magatartást tanúsított, és passzivitást alakított ki bennük.

B.Reformtörekvések az Egyházon belül. Az Egyház megújulását az Egyházon belüli mozgalmak készítették elő.  Újfajta teológiai iskolák. - Teológia bibliai alapjai (pl. Jeruzsálemi Bibliai Iskola). - Reakció a világ által felvetett problémákra (pl. Yves Congar, Henry de Lubac, Karl Rahner, Joseph Ratzinger, Hans Küng).  Szembesülés a szegénységgel (pl. Charles de Foucauld, Teréz anya, Dél-Amerika).  Ökumenikus törekvések (pl. Roger Schütz: Taizé).

2. A Zsinat összehívása és lefolyása A.A zsinat összehívása.  Már XII. Pius fontolgatta zsinat összehívását.  XXIII. János január 8-án jelentette be: „Krisztus jegyese ma szívesebben nyúl az irgalmasság olaja után, mintsem hogy a szigor fegyverével fenyegetőzzék; úgy véli, hogy jobban segít korunk szükségletein, ha tanításának gazdagságát kínálja fel az embereknek és senkit sem ítél el.”

 Cél = „aggiornamento”: „A zsinatnak arra kell törekednie, hogy úgy mélyítse el és úgy adja elő az egyház tanítását, hogy az megfeleljen korunk követelményének. Az egyház meg akar szabadulni mindattól, ami benne elévült és történelmi múlt, hogy ezáltal önmaga valódi mivoltára találva eredményesebben tudja teljesíteni korszerű küldetését. ”  Területei: - Egyház belső életének megújítása. - Keresztények egysége. - Párbeszéd a világgal.

B.A zsinat lefolyása.  október 11. – december 8.  1963-tól (2. ülésszak) VI. Pál pápa irányította.  Ekkortól vették át az irányítást a korábban említett „haladó” teológusok.  Magyar püspökök a 3. ülésszaktól (1964.) voltak jelen.  Néhány héttel a zsinat befejezése előtt ( ) 40 püspök aláírta az ún. Katakomba-paktumot, amelyhez később több, mint 500 püspök csatlakozott.  A zsinat 16 dokumentumot fogadott el: 4 konstitúció (Egyház, liturgia, kinyilatkoztatás, világ) 9 határozat (pl. laikusok, misszió, ökumené, média…) 3 nyilatkozat (vallásszabadság, vallások, ker. nevelés)

3. A Zsinat legfontosabb újdonságai A.Új egyházkép (Lumen Gentium)  Az Egyház „Isten népe”: minden tagja egyaránt részesedik Krisztus hármas (királyi, papi és prófétai) küldetésében.  A püspökök viszonyát a kollegialitás jellemzi.  Együttműködnek püspökök, papok és világiak (a szubszidiaritás elvének megfelelően). B.Liturgikus reform.  A keresztény élet és hit forrása: az eucharisztia.  Kiemelt jelentőséget kap az Ige liturgiája.  A liturgia Isten népének együttes tette (népnyelv, liturgikus tér, zene, stb. megújítása…).

C.Párbeszéd a világgal.  Az Egyház nyit az ortodoxia felé: kiátkozás visszavonása + a keleti katolikus egyházakat gazdagságként ismeri el.  Határozottan elkötelezi magát az ökumené irányába.  Elismeri más vallások és kultúrák értékeit.  Az Egyház szolidáris az emberiséggel: célja az ember teljes és egészleges megváltása.  Partnernek tekinti a médiát az „igazság és az igazságosság szolgálatában”.

4. A Zsinat értékelése és utóélete  Egyesek túlzónak tartották a reformokat (pl. Lefebvre megalapította a Szent X. Pius Papi Testvériséget).  Mások túl kevésnek érezték a reformokat (pl. a már említett Hans Küng).  II. János Pál egész pápaságának célját a II. Vatikáni Zsinat határozatainak gyakorlatba ültetésében látta.