Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
A kémiai reakció 7. osztály.
Az ammónia 8. osztály.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
AZ OXIGÉN (oxygenium, oxygen, kiseonik, кислород)
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Szervetlen kémia Hidrogén
Szervetlen kémia Nitrogéncsoport
HIDROGÉN-KLORID.
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Az Oxigén.
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
SZÉN-MONOXID.
NitrogéN Anyagszerkezet Fizikai ,Kémiai tulajdonságok Előfordulás
Ammónia.
phosphorum = „fényhordozó”
A VEGYI KÉPLET.
Nitrogéncsoport elemei
A HIDROGÉN.
6.ÓRA A LEVEGŐ SZENNYEZÉSE ÉS VÉDELME
Születés másodperc hidrogén és hélium
Az észterek.
Szervetlen kémia Hidrogén
A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Molekulák jelölése és csoportosítása
A salétromsav és a nitrátok
A réz-csoport I. A réz.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Nitrogén mineralizáció
A halogén elemek SÓKÉPZŐK.
Szervetlen kémia Oxigéncsoport
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
A víz jelentőségeVízgazdálkodásunk és hatásai A természetes vizek csoportosítása Ammóniumion-, nitrition-, nitrátion meghatározása A Duna, mint folyóvízi.
A víz aqua.
Környezetvédelem.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Összefoglalás.
Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
15.lecke Az ökoszisztémák mint biológiai rendszerek
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Elemmolekulák Az elemmolekulák azonos atomok kovalens kötésekkel történő összekapcsolódásával jönnek létre. H 2, Cl 2, Br 2, I 2, O 2, N 2.
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
A KLÓR 1készítette: Kothencz Edit. A klór fontosabb jellemzői I. Zöldessárga színű, Fojtó szaga köhögésre ingerel, Gáz halmazállapotú, Mérgező, Vízben.
A nitrogén és vegyületei
A KÉN
Felépítő folyamatok kiegészítés
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Milyen kémhatásokat ismersz?
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
Szervetlen vegyületek
A nitrogén és vegyületei
HCl Kötő e- párok száma: 1 :1 :0 Nemkötő e- párok száma: 3
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
A nitrogén tápanyag-utánpótlás múltja, jelene és jövője
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Alkossunk molekulákat!
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Előadás másolata:

Nitrogén csoport V. főcsoport

Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb (stibium)félfém szilárd BizmutBi fémszilárd

Nitrogén Fiz. Tul.: szintelen, szagtalan gáz Kém. Tul.: nagyon nehezen vihető reakcióba Előfordulása: levegő 78%-a, fehérje molekulák építője, szervetlen vegyületei a nitrátok és a nitritek.

A nitrogén kétatomos molekulákból áll. Szerkezeti képlet: Összegképlete:N 2 A háromszoros kovalens kötés nagyon erős, ezért lép nehezen reakcióba más elemekkel. Nemkötő elektronpá r 3-szoros kovalens kötés

Felhasználása: mélyhűtésnél levegő helyett a tasakokba töltik; vegyipar vegyületeket gyárt belőle, ammóniát, NH 3 -t. Cseppfolyós levegőből állítják elő.

A nitrogén körforgása A nitrogén körforgásában a legnagyobb mennyiséget a levegő tartalmazza, és a növények többsége képtelen közvetlenül felhasználni. Ezt csak a talajban lakó nitrogénkötő baktériumfajok képesek elvégezni. A nitrogén megkötéséből ammónia ammóniumvegyületekké, ill. a nitrifikáló baktérium hatására nitrátokká alakul át. Ez már vízben oldható és a növények számára is felvehető táplálék. A nitrifikáló baktériumok az ammóniumvegyületek egy részét nitritekké, majd nitrátokká alakítják át. A fel nem használt nitrátokat a baktériumok visszaalakítják nitritekké, majd molekuláris nitrogénné, amely visszajut a levegőbe.