Készítette: Csapó Konrád (10.C). Életrajza  Portugálul: Fernão de Magalhães  1480 körül született Portóban.  Leonora királynő apródjaként.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FERDINAND MAGELLAN  Portugáliában született, Portóban.  Nemesi családból származott.  1505-ös hadjáratban szállt először tengerre, ahol.
Advertisements

Arany János élete és munkássága
Az I. világháború
Földrajz 7. A Föld története – Afrika – Ausztrália és Óceánia
A nagy földrajzi felfedezések
Az 1. világháború.
AUSZTRÁLIA.
Természetismeret 6. A Föld
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
Miért változnak az évszakok?
A Föld képe, ahogyan az Apollo 17-ről látták.
Cristoforo Colombo Cristóvão Colombo Cristóbal Colón
AZ INDIÁBA VEZETŐ TENGERI ÚT
ISTEN HOZOTT A MI VILÁGUNKBA!
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam Mgr. Alžbeta Sásiková
Felfedező utak.
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK, ÉS HATÁSUK
Zrínyi Miklós Életrajz-életmű.
Úton az újabb háború felé
A nagy földrajzi felfedezések következményei
Kolumbusz Kristóf felfedezései
MAGELLÁN FÖLD KÖRÜLI ÚTJA
Holdraszállás.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Polgár Péter XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
a kihalt állatok listáján
Egy szőke nő kvízműsorban vesz részt.. A műsorvezető a következő kérdéseket teszi fel neki sorban:
Amerika Narancsík Eszter.
Ausztrália Hlavatý Dominik.
Ausztrália Egyenes Henrik.
Aragónia és uralkodói. Aragónia Aragónia a kisebb Navarrával együtt alakított közös királyságot. Innen indult el az ibériai földek keresztény visszahódítása.
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
„Cápák” Földrajzi vetélkedő.
Valós és képzeletbeli utazások
A nagy földrajzi felfedezések kora
Fred Brewer angol kalóz kalandozásai Francis Drake-kel
CAPRI ANACAPRI Továbbítás kattintásra.
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
L’Argentine en images.
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
Készítette: Jekő Kata és Tornyi Zita
Újabb út a Kongó folyóhoz Hazatértekor könyvet írt tapasztalatairól. A New York Herald és a brit Daily Telegraph ezután úgy döntöttek, hogy közösen finanszírozzák.
A Pun-Római háborúk.
Találkozás a „vadakkal” Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BME 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Telefon:
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
A VASA TRAGÉDIÁJA. RÖVID LEÍRÁS HajótípusSorhajó Pályafutása Építés kezdete Vízrebocsátás Szolgálatba állítás Sorsa augusztus.
Portugália.
Erzsébet –
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Vasco da Gama.
A királyság újjászervezése: Károly Róbert
Tartalom Obsah A kontinens nevének eredete Felfedezése
Kazinczy Ferenc.
A franciák büszkesége Zsarnok vagy forradalmár
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Szent Márton.
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
TENERIFE.
,,Migráns” országok Latin-Amerika,USA,Kanada,Izrael,Ausztrália,Új-Zéland és Dél-Afrika készítette: Verdes Máté.
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Ázsia természetföldrajzi képe
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Napóleon Bonaparte.
TÁMOP / „Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
Előadás másolata:

Készítette: Csapó Konrád (10.C)

Életrajza  Portugálul: Fernão de Magalhães  1480 körül született Portóban.  Leonora királynő apródjaként szolgált.  Mindent megtanult a hajózás fortélyairól.  1509-ben Malakkára utazott.  1510-ben tiszti rangra emelték.  1513 nyarán jelentkezett a Marokkóba induló szárazföldi expedícióba.  Sikkasztási ügybe keveredett, de nem indítottak ellene vizsgálatot  A király elé járult kihallgatásra.

 Mivel a portugál király elutasította kérelmét, Spanyolországhoz fordult segítségért.  1517-ban érkezett Sevillába.  Elvette a Barbosa - család leányát.  A Casa de Contratacion nem támogatta Magellánt.  Juan de Aranda, mint magánember támogatta tovább.  Magellán előadta, hogy Faleiroval tudnak a nyugati átjáró pontos helyéről, és hogy hajlandóak ezt a spanyol koronának adni, ha egy flottát bocsátanak a rendelkezésükre.  Magellán minden kívánságát elfogadták, 1518-ban aláírták a Capitulationt.

Magellán expedíciója  Portugália meg akarta akadályozni Magellán expedícióját, de V. Károly támogatta útját.  Az öt hajóból – Trinidad, San Antonio, Concepcion, Victoria, Santiago – álló flotta szeptember 20-án hagyta el a spanyol partokat.  November 29-én elérték a brazil partokat,  január 10-én a La Plata hatalmas torkolatánál hajóztak  Dél felé indultak, és két hónap alatt jutottak el Port San Julianig.  A legénység nyugtalankodni kezdett.  A spanyol kapitányok zendülést szítottak, és megpróbálták átvenni a hatalmat  Magellán leverte a lázadást. Magellán egyik hajója

 Magellán flottája 4-5 hónapot töltött az öbölben.  A Santiago felfedezőútra indult  elsüllyedt.  Augusztus 18-án hagyták maguk mögött a San Julian - öblöt.  október 21-én értek egy fehér sziklafokhoz.  Utolsó felderítő csónakjuk megtalálta az átjárót a Csendes- óceánra.  november 28-án felszedték a horgonyt, és kifutottak az európaiak által sosem járt új tengerre, a Csendes- óceánra.

A Csendes-óceánon  Magellán több száz napon át utazott a Csendes-óceánon.  Faleiro számításai a távolságokról megdőltek.  március 6-án érték el az első szigeteket.  Magellán számítása szerint ott a Molukki - szigeteknek kellett volna lenniük, de valójában a Fülöp-szigeteken voltak.  Minden sziget fejedelmével szövetséget kötött, keresztet és császári zászlót hagyott hátra.  Április 7-én érték el Cebu szigetét.  április 26-án partra szálltak Maktan - szigetén.  Magellán itt a szigetlakókkal folytatott küzdelemben vesztette életét.

 A Sevillában tengerre szállt 265 emberből már csak 115-en maradtak.  november 8-án kötöttek ki Tidore szigetén.  Elérték a Zöld-foki szigeteket.  A Zöld-foki szigeteknél tette Pigafetta korszakalkotó felfedezését, hogy a Föld forgását követve időt nyerhet az ember.  szeptember 4-én Cap Vicentén partot értek.  A sziget törzsfőnöke ellátta őket mindennel: fűszerrel, arannyal, élelemmel.  A Victoria viszont Sebastiano del Cano kapitánnyal hamarosan útnak indult, hogy az Indiai - óceánon áthajózva, Afrikát megkerülve haza vitorlázzon. Magellán halála

 Juan Sebastián Elcano, a kapitány aratott le minden dicsőséget.  Elcano átadott minden irományt a királyi udvarnak,  Magellán végrendeletéből egyetlen pontot sem teljesítettek  Magellán kísérlete bebizonyította, hogy a Föld gömbölyű.