SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Energiaköltségek optimalizálása
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Energiatakarékos otthon
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások.
Megújuló energiaforrás
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Geotermikus Energia.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Ihász Gábor Általános Iskola
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
Megújuló energiaforrások
 A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll,
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrások
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
S Z É L E N E R G I A.
Információhalászat Csibi Gabriella Deák Ferenc Középiskolai Kollégium - Egy poszterterv története -
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Megújuló Energiaforrások
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Az alternatív energia felhasználása
Miről lesz szó? -Zöldenergia Alternatívák -Befektetések a világ megújuló energiaszektoraiba.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Természetvédelem, megújuló energiaforrások
Vízenergia.
Város energetikai ellátásának elemzése
Alternatív energia: Vízenergia és turbinák
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Vízerőmű működésének elvi vázlata A - víztározó, B - gépház, C - turbina, D - generátor, E - vízbevezetés, F - frissvíz csatorna, G - villamos távvezeték,
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
NAPELEMES RENDSZEREK RENDSZERÜZEME
Megújuló energia alkalmazása
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
Az energetika Ismétlés.
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg

Az egész világban jelentős problémaként jelenik meg a globális felmelegedés, és a csökkenő nyersanyag készlet. Ez az oka annak hogy a világ országai egyre nagyobb figyelmet fordítanak a megújuló energiák felhasználására. Megújuló energiaforrások: napenergia (naperőmű) napelem napkollektor vízenergia (vízerőmű) árapály-energia hullám energia szélenergia geotermikus energia biomassza bioetanol biodiesel

Németország Jühnde, a bioenergia-falu: Lakosság: 700 fő Hely: Jühnde, Alsó-Szászország déli része Cél: a közösség saját maga tudja fedezni az energiafogyasztását és a hőigényét a megújuló energiaforrások felhasználásával

A világ első CO2-mentes erőműve Hely: Kelet-német Brandenburg tartomány A Cottbusi és Drezdai Egyetem tudósai által kifejlesztett eljárásban, a szén-dioxidot elválasztják a füstgáztól és nagy nyomás alatt cseppfolyósítják, s föld alatti tárolókban helyezik el. A szélenergia térnyerése: A német áram 5%-a származik szélenergiából. A világ szélerőmű gyártásának 50%-át teszik ki a német gyártók. Az EWEA (European Wind Energy Association) becslése szerint kb munkavállalót foglalkoztatnak Németországban a szélenergia-ipar területén. Németországban jelenleg kb szélerőmű található, amely az áramfogyasztás 5.7%-át adja.

A geotermia felhasználása Németországban: Németországban törvény szabályozza, hogy a geotermikusan előállított áramot milyen javadalmazással kötelesek átvenni az energiaszolgáltatók: 5 MW 15 cent/kWh 10MW 14 cent/kWh 20MW 8,95 cent/kWh Az első német földhőerőmű a Mecklenburg-Előpomeránia tartományban található Neustadt-Glewe településen épült. Hasonló módon épült a München melletti Unterhachingban található erőmű, ahol geotermikus energiával állítanak elő áramot és hőt.

A víz energiájának felhasználása: Németországban több mint 3000 munkahelyet biztosít a vízerőművek ágazata. A legnagyobb német vízerőmű a Goldisthali szivattyús erőmű, amely 2003-tól üzemel 1060 MW teljesítménnyel. Üzemeltetője: Vattenfall Europe Rt.

Kína Jelenleg Kína az első a zöld energia piacán, az Ernst and Young megújuló energiaprojektek piacának vonzerejét vizsgáló skáláján. A lista vizsgálati szempontjai: Piacra jutási lehetőségek Energiainfrastruktúra fejlettsége Egyes technológiák felhasználásának hatékonysága Célkitűzései: 2020-ra az energiafelhasználás 15%-át megújuló energiából szeretné fedezni 2015-ig 10 GW-ot, 2020-ig 50 GW-ot napaenergiából akarnak előállítani 2015-re 150 ezer, 2020-ra 10 millió alternatív energiaforrással üzemelő jármű forgalomba helyezése

Törökország Törökországban kezdik el építeni a világ legnagyobb naperőművét, amelynek 100 MW-os lesz a teljesítménye. Az erőművet az amerikai-holland GiraSolar építi, s összesen 200 millió dollár befektetésből valósítja meg. Törvényi háttér: A török parlament 2010 decemberében elfogadta a megújuló energiáról szóló törvényt, mely szerint a napelemekkel termelt villamos energia kötelező átvételi ára dollár/kWh.