A nácizmus hatalomra kerülése Németországban.  I. A szélsőjobboldali radikalizmus „képlete”  II. Út a hatalomhoz  III. A náci hatalom kiépülése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A N Á C I Z M U U S S.
Advertisements

 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
A NÁCIZMUS HATALOMRA JUTÁSA
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
A nagy gazdasági világ válság
Politikai irányzatok.
Diktatórikus rendszerek
DEMOKRÁCIA ÉRTELMEZÉSEK
A francia forradalom és a francia alkotmányok
A német egység és a polgári állam
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
Összehasonlító gazdaságtan
Úton az újabb háború felé
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
A HORTHY- RENDSZER.
A felvilágosult abszolutizmus
4. A náci hatalomátvétel és következményei Németországban
Az európai integráció története
A totalitarizmus államai
A nácizmus Németországban. ( )
Hatalmi átrendeződés Európában. ( )
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A Tanácsköztársaság.
Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom
1. Magyarország államformája 1918-ig
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Ideológiák.
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Fogalmak propaganda nacionalizmus nemzeti önrendelkezés elve fasizmus
Az Országgyűlés szerkezete és működése Egy- vagy kétkamarás parlament Intézményes létezés Törvényalkotás.
A békekötések után.
Tiziano III. Pál és unokatestvérei Portré értelmezés, amit a képről tudhatunk.
Gosztonyi Gergely Propaganda és hatalomkoncentráció A szereplők bármilyen hasonlósága valamely valós személyhez vagy helyzethez kizárólag és csakis a véletlen.
Egyház és a politika kapcsolata
Az ÜT működés tapasztalatai Siófok, Új jogok Jogok szintjei: Információ (az új szabályok szerint) –Kötelező 6 havonta –kérésre Véleményezés.
A NÁCI DIKTATÚRA
A KORMÁNYPOLITIKA RADIKALIZÁLÓDÁSA
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban Dr. Szigeti Cecília.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
Mezey Barna Egyetemi tanár
Állam, politika és ideológia a két világháború közötti Magyarországon.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Magyarország a harmincas évek második felében.  Gömbös  Darányi min.elnök ( )  Elvárások  A rendszer megőrzése  Szélsőjobb visszaszorítása.
Dél-Európa országai.  Győztes, de súlyos válság  „a háborút megnyerték, de a békét elvesztették” (nem valósultak meg területi követelési)  első vh.
Magyarország szovjetizálása
Nagy-Britannia és Franciaország. Nagy- Britannia  Anglia győztes, de a háború előtti nyugalom nem áll helyre (viktoriánus-kor)  Gazdasági problémák.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
9. A demokrácia korszakai Athénban (Kr. e. VII−V. szd)
Európán kívüli világ.
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
A világháború előestéjén
Magyarország szovjetizálása
A HARMADIK BIRODALOM.
A „népek tavasza” Forradalmak ben
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
Az egypártrendszer létrejötte
A világgazdasági válság hatásai Magyarországon
Az athéni demokrácia intézményei és működése
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
A végrehajtó hatalom (államfő és kormány)
Az ideológia szerepe a radikalizációban
A Magyar Szocialista Párt választási programja:
A magyar kormányzati rendszer
A politikai rendszerek tipológiája I.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

A nácizmus hatalomra kerülése Németországban

 I. A szélsőjobboldali radikalizmus „képlete”  II. Út a hatalomhoz  III. A náci hatalom kiépülése

I. A szélsőjobboldali radikalizmus képlete Szociális bizonytalanság, kallódó emberek + A nemzeti nagyság, elhívatottság tudata = radikalizálódás radikalizálódás a szélsőjobboldali mozgalmak vonzása a szélsőjobboldali mozgalmak vonzása

Út a hatalomhoz: 1. A kísérletezés időszaka  NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei), 1920  A müncheni sörpuccs → ismertség  A kormányzat határozott fellépése → áldozati szerep

A Mein Kampf  Kampf !!! (fascio di) combattimento → állandó „mozgósítás”  szociális és nemzeti demagógia  ígéretek valamennyi rétegnek  fajelmélet (bűnbakképzés)  az élettér-elmélet (lebensraum)

„Millionen stehen hinter mir.” A nácizmus és a tömeg

Hitler a tömegről „Minél nagyobb a tömeg, amelyre hatást kell gyakorolni, annál kevésbé legyen magas a propaganda szellemi színvonala. Ha tehát a propaganda a háborúban való kitartást célozza, és éppen ezért az egész népre irányul, a túlságosan magas szellemi előfeltételek elkerülésére a legnagyobb gondot kell fordítani. Minél kisebb a tudományos tehertétel és minél inkább a tömeg érzelméhez szól a propaganda, annál átütőbb az eredmény. A tömeg befogadóképessége nagyon korlátolt, értelme kicsiny… Ehhez járul még az a körülmény, hogy az emberek legnagyobb része lusta és maradi, és csak ímmel-ámmal nyúl olyan írott műhöz, amely nem felel meg a felfogásának, és nem nyújtja azt, amit vár tőle” (Mein Kampf)

II. Út a hatalomhoz  Indulás a választásokon 1924-től  propaganda, tömegbefolyásolás  megfélemlítés (SA = Rohamosztag)  1932-es választás: a szélsőségek (baloldali = kommunisták; jobboldali = nemzetiszocialisták) előretörése  → „a kisebbik rossz” felhatalmazása  január 30.: Hitler kancellárrá kinevezése

II. A nácik hatalomra jutása  Alkotmányos út a hatalomhoz, majd …  … majd az alkotmányosság felszámolása  „A demokrácia a létra, amelyen bemászunk a hatalomba.  A kommunisták kizárása, új választás  Rendeleti kormányzás  Az államfői hatalom megszerzése (1934)

III. A náci hatalom kiépülése  A pártok, a szakszervezetek megsemmisítése  A párton belüli másik hatalmi pólus felszámolása:  a „hosszú kések éjszakája” (1934. június 29−30)  A bűnbakok: a nürnbergi törvények (1935)  A kristályéjszaka, 1938

Betagozódók és ellenállók  Tömegdemonstrációk  A társadalom betagozása náci szervezetekbe  Az egyházak, a művészek alkuja és hallgatása  Kevés ellenálló (ők is jobbára későn):  Hans és Sophie Scholl: a Fehér Rózsa mozgalom  Dietrich Bonhoeffer  Emigráció: Bruderhof, A. Einstein

A sikeres náci hatalom  A gazdaság felpörgetése → népszerűség  Állami irányítás, állami megrendelés  Szociális jóléti intézkedések  Fegyverkezés → „a jövő piaca”