Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az athéni demokrácia intézményei és működése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az athéni demokrácia intézményei és működése"— Előadás másolata:

1 Az athéni demokrácia intézményei és működése

2 Az athéni demokrácia kiépülése
Kr. e a kleiszthenészi alkotmány; Kr. e görög- perzsa háborúk; Kr. e az athéni demokrácia kora; - Kr. e. 462-től mindenben a tanács (bulé), a népgyűlés (ekklészia) és a népbíróságok döntenek; Kr. e Periklészt évről évre sztratégosszá választják - Athén aranykora.

3 Az Attikai-félsziget és Athén

4 démosz (a görög ‚nép’ szóból): a görög társadalom legszélesebb rétege: ide tartoztak a kereskedők, hajósok, kikötői munkások, iparosok és a földművesek.

5 Athén társadalmi tagozódása a Kr. e. V. században
Társadalmi réteg Száma (becslés) Aránya Teljes jogú polgárok 43 000 kb. 14% A polgárok családtagjai kb. 40% Bevándorlók és családjuk 29 000 kb. 10% Rabszolgák kb. 30% Összesen 100%

6 Az athéni társadalom és állam Periklész korában

7 A sorsológép és töredéke
A bal felső lyukon keresztül fekete és fehér golyókat öntöttek a szerkezetbe. Az jelentette a polgár kisorsolását, ha az őt azonosító lapocskához fehér golyó gurult.

8 Athén rekonstrukciós rajza
Athén rekonstrukciós rajza. A középső nagy tér a piac (1) (agóra), amely a kereskedelem és a közélet központja volt. Jobbra a fellegvár (2) (Akropolisz) magasodik. Templomaival és szentélyeivel a kultikus élet központja. Az Akropolisz alatt fekvő domb (3) (Pnüx) oldalában tanácskozott a népgyűlés.

9 Periklész „Periklész tekintélyének titka elismert erkölcsi és szellemi fölényében rejlett, továbbá abban, hogy a legteljesebb mértékben megvesztegethetetlennek bizonyult, s bár a tömeget szabadsága korlátozása nélkül kormányozta, nem a tömeg irányította őt, hanem inkább ő a tömeget.” (Thuküdidész)

10 A demokrácia önképe „Olyan alkotmánnyal élünk, amely nem igazodik szomszédaink törvényei után […]. A neve pedig, mivel nem kevesekre, hanem a többségre támaszkodik: demokrácia. Törvényeink szerint a személyes ügyeket tekintve, mindenki egyenjogú, de ami a megbecsülést illeti, hogy a közösség előtt kinek miben van jó híre, itt nem a társadalmi helyzet, hanem a kiválóság ér többet, és ha valaki olyasmire képes, ami a város javára van, szegény sorsa és így jelentéktelen társadalmi rangja nem áll útjában.” (Thuküdidész)

11 Az athéni társadalom és állam Periklész korában

12 Cserépszavazás az agórán

13 „Minden egyes ember fogott egy cserépdarabot, és ráírta, hogy kit akar eltávolítani a polgárok közül, majd odavitte az agóra egy bizonyos helyére, amely korláttal volt körülkerítve. Az arkhónok először a cserepek mennyiségét számlálták össze, ha ugyanis hatezernél kevesebben voltak a szavazók, a cserépszavazás érvénytelennek számított. Azután külön rakták mindegyik nevet, és azt, akit a legtöbben írtak fel, tíz évre kiutasították, de úgy, hogy az illető megmaradt javai élvezetében.” (Plutarkhosz)

14 A szavazáshoz használt cserepek

15 Periklész, a kultúra támogatója
Nagyszabású építkezések - Pheidiász: Parthenón, Athéné szobra A dicső múlt - Hérodotosz: A görög- perzsa háború Színház - Szophoklész: tragédiák Filozófia - Anaxagorasz: végtelen sok anyagi összetevő, szellemi mozgató

16 Az Akropolisz

17 Periklész, a kultúra támogatója
Nagyszabású építkezések - Pheidiász: Parthenón, Athéné szobra A dicső múlt - Hérodotosz: A görög- perzsa háború Színház - Szophoklész: tragédiák Filozófia - Anaxagorasz: végtelen sok anyagi összetevő, szellemi mozgató

18 Vázlat Athén a perzsa háborúk után Athén társadalma
Az athéni állam működése Periklész személye, politikája Sorsolás és cserépszavazás Athén aranykora


Letölteni ppt "Az athéni demokrácia intézményei és működése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések