A konszern és a holding típusú szervezetek Olyan vállalati csoportosulás, amelynek tagjai jogilag önállóak, de közöttük horizontális vagy vertikális kapcsolat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energy Efficient Solutions Kassai Ákos vezérigazgató.
Advertisements

„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
Magyar Export-Import Bank Rt.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
A MÁV szervezeti struktúrájának átalakítása
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Vállalattal kapcsolatos fogalmak
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Szervezeti formák.
A vállalat szervezete.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
A SZERVEZETI FORMÁK ALAPTÍPUSAI
Divizionális (divíziós) szervezet
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Szervezeti formák 2. (nagyvállalatok)
Szervezeti formák 2. rész
Kontrolling házi dolgozat
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
A Szolvencia II. csoport vonatkozásai
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Az értékesítési rendszer
MCE Konferencia 2006 A controlling gyakorlata Lőrincz Levente
Controlling a gyakorlatban
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Az RWE Európai Üzemi Tanács fejlődése, jelene, kihívások Kunzer Ferenc elnökhelyettes RWE Európai Üzemi Tanács Siófok, május TÁMOP A-13/
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Vállalkozásgazdaságtan 3. előadás Marketing
Az EEM helye a menedzsmentben
A controlling alrendszer helye a szervezetben 1.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
A projekt szervezeti formái
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Zsembery Levente vezérigazgató
Pénzügyi-számviteli mutatók
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Hajdúnánás, december 19. Az önkormányzatra és az intézményrendszerre vonatkozó intézményi modell Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses.
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Intézményfenntartás a köznevelésben, új irányok
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Vállalkozásmenedzsment I.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Projektfinanszírozás Projektszponzorok Tanácsadók Közös vállalatokkal kapcsolatos kérdések Projekttársaság jellemzői.
A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Stratégiai menedzsment - Összetett társasági formák Vezetéstudományi Intézet Dr. Szintay István intézetigazgató.
Záhony Térségi Logisztikai klaszter bemutatása, működésének tapasztalatai Ifj. Rákóczi András titkár, Záhony Térségi Logisztikai Klaszter.
ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK FIGYELEMMEL KÍSÉRÉSE II. 1. ÖNKORMÁNYZATI HORIZONTÁLIS ÉS VERTIKÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSI ÉS KOORDINÁCIÓS MECHANIZMUS KITERJESZTÉSÉT.
A gazdasági vállalkozások
Cégalapítás Ukrajnában
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
A közigazgatás általános kérdései
A szervezetek teljesítményének
Előadás másolata:

A konszern és a holding típusú szervezetek Olyan vállalati csoportosulás, amelynek tagjai jogilag önállóak, de közöttük horizontális vagy vertikális kapcsolat alakul ki. Az irányító vállalatok, mint „anyavállalatok”, az irányított vállalatok mint „leányvállalatok” funkcionálnak. A vállalatok integrálódása konszernekké a közös piaci fellépés, a fejlesztési források racionális felhasználása, a hatékony tőkeallokáció érdekében történik.

A holding-szervezetek A formának kétféle, egymástól jól elkülöníthető jelentése van: 1.A holding mint a konszern irányító társasága. Ez a szervezeti forma a vagyonkezelés eszközeivel befolyásolja az irányított társaságokat. A beavatkozás fórumai : közgyűlések, taggyűlések, felügyelő bizottságok és igazgatótanácsok, illetve tőzsdei műveletek stb. Itt a holding soha nem tiszta profilú, és a vagyonkezelésen túl más eszközöket is igénybe vehet. 2.A holding önálló vállalatcsoport elsősorban pénzügyi, befektetői területeken. Az irányított társaságok tulajdonosi jogai a holdingnál vannak, de a kapcsolat közöttük nem a konszernre jellemző formát mutat.

A konszernek létrejöttének okai 1.különböző szervezeti előnyök (rugalmasság stb.); 2.különböző pénzügyi előnyök (közös pénzügyi fellépés, belső bank működtetése); 3.marketing- vagy értékesítési gondok, amelyek összefogásra sarkallnak; 4.inputforrások, know-how biztosítása; 5.különböző gazdasági szervezetek közötti kapcsolatok előnyeinek kihasználása (együttes fellépés, egymás erősítése stb); 6.a piaci kockázatok mérséklése; 7.politikai, jogi megfontolások (pl. külpiacok megszerzésének szándéka).

A konszernek kialakulásának útjai 1.egy vállalat szétválása jogilag önálló részekre és ezek közös irányítása; 2.leányvállalat alapítása; 3.többségi részesedés szerzése meglévő vállalatban; 4.jogilag önálló vállalatok összefogása.

A konszernek tipizálása 1.A konszernt alkotó társaságok viszonya alapján alárendelő és egyenrangú konszerneket (koordinációs szervezettel az élen) lehet megkülönböztetni. Az alárendelő konszern lehet valódi (többségi tulajdon alapján létrejött) vagy szerződéses konszern. 2.A konszernt alkotó társaságok tevékenységének jellege és belső kapcsolatai alapján vertikális, horizontális (vagy laterális) és vegyes konszernek vannak. 3.Vállalatpolitikai szempontokat alapján differenciált (különböző iparági iparvállalatokat összefogva) és koncentrált konszerneket (folyamatorientált és programorientált altípusokkal) különböztetünk meg.

A konszernirányítás típusai 1.operatív irányítás; 2.stratégiai irányítás; 3.pénzügyi irányítás; 4.vagyonkezelői irányítás (a klasszikus holdingfunkciót gyakorolva, monetáris és vagyonkezelő eszközökkel).