1 A területi egyenlőtlenségek szerepe a monetáris politikában Zsibók Zsuzsanna MTA RKK DTI Fiatal Regionalisták VIII. Országos Konferenciája.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Közös Monetáris Politika
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Az infláció és az inflációs folyamatok
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az árrugalmasság és az infláció területi különbségei: Jóléti és monetáris politikai vonatkozások Márkusné Zsibók Zsuzsanna MTA KRTK Regionális Kutatások.
A területi árszínvonal különbségei, különös tekintettel a városi és falusi árszínvonalak számíthatóságára Dusek Tamás Széchenyi István Egyetem, Győr Gödöllő,
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Turizmus gazdaságtan 4.. Szálláshely-statisztikai megfigyelések Előny Helyettesítheti a határstatisztikai megfigyeléseket (részben) Legtöbb országban.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Gazdasági és Monetáris Unió december 1.. Tudnivalók a vizsgához: Vizsgatételek elérhetőek: ekg.doc.
A gazdasági élet problémái
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
Monetáris transzmissziós mechanizmus
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
GAZDASÁGPOLITIKA IV. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
MONETÁRIS POLITIKA ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai pénzügyi intézményrendszer
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Európai Uniós ismeretek
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A regionális gazdasági integrációk
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Fizetési mérleg jelentés április
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Fordulatok után / fordulatok előtt
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Előadás másolata:

1 A területi egyenlőtlenségek szerepe a monetáris politikában Zsibók Zsuzsanna MTA RKK DTI Fiatal Regionalisták VIII. Országos Konferenciája Győr, október

2 Szakirodalmi kapcsolódások Optimális valutaövezetek elmélete Monetáris politikai reakciófüggvények Az infláció területi különbségei egy valutaövezetben

3 Optimális valutaövezetek elmélete (Optimum Currency Area) Valutaövezetnek nevezzük azt a térséget, amely egy közös valutát használ, vagy több valutát, de azoknak az árfolyamait végérvényesen rögzítik → a közös valuta árfolyama a valutaövezeten kívüli valutákkal szemben egységesen változik → a tagállamok elveszítik önálló monetáris politikájukat OCA-irodalom (Mundell, 1961): azokat a feltételeket vizsgálja, amelyek teljesülése esetén érdemes az országok egy csoportjának egy valutaövezetet létrehozni Probléma: aszimmetrikus sokkhatások

4 OCA-feltételek a munkaerő, a tőke és más termelési tényezők mobilitása a pénzügyi piacok integráltsága az árak és a bérek rugalmassága gazdasági nyitottság a termelés és a fogyasztás diverzifikált szerkezete hasonló inflációs ráták fiskális integráció politikai integráció → Teljesülésük esetén csökken az aszimmetrikus sokkhatások valószínűsége és intenzitása, illetve az alkalmazkodás gyorsabban megy végbe.

5 A monetáris politikai döntéshozatal keretei az eurózónában Elsődleges cél: árstabilitás –értékelése: fogyasztói árak harmonizált indexe (HICP) által, ami a nemzeti szintű HICP-k súlyozott átlaga –számszerűen: az eurózóna szintű HICP legyen 2% alatt, de ahhoz közel További cél: az árstabilitási cél veszélyeztetése nélkül a monetáris politika támogatja a Közösségen belüli általános gazdaságpolitikát Legfontosabb eszköz: rövid lejáratú pénzpiaci kamatlábak befolyásolása

6 A monetáris politikai döntéshozatal empirikus vizsgálata: a reakciófüggvény Taylor (1993) felismerte, hogy a FED által megállapított irányadó kamatlábak jól leírhatók a következő egyenlettel: átalakítva: módosított Taylor-szabály:

7 A területi egyenlőtlenségek szerepe A monetáris politika az árstabilitást a valutaövezet egészének a szintjén értékeli A nemzeti szintű inflációs ráták tartósan és jelentősen eltávolodhatnak a 2%-os céltól A tagállamok konjunktúraciklusai sincsenek összhangban

8 A harmonizált fogyasztói árindex területi különbségei

9 A kibocsátási rés területi különbségei

10 A területi egyenlőtlenségek által felvetett kérdések Hatékony-e a monetáris politikai célkitűzések elérése tekintetében az, ha az EKB csak az aggregált, eurózóna szintű mutatókat vizsgálja? Okoz-e jóléti veszteségeket az európai valutaövezetben a területi heterogenitás? A valutaövezet egészének az érdekei megegyeznek-e a tagállamok érdekeinek valamilyen súlyozott vagy súlyozatlan átlagával? Melyek azok a tagállamok, amelyek számára megfelelő, és melyek azok, amelyek számára kevésbé megfelelő a monetáris politika irányultsága? Van-e egyáltalán olyan tagállam, amely számára a döntések megfelelőek? Mennyiben különbözne egy tagállam számára az irányadó kamatláb, hogyha nem lenne tagja a valutaövezetnek, és saját maga hozná meg a monetáris politikai döntéseket?

11 A területi egyenlőtlenségek jellege Különbözik a tagállamok konjunkturális helyzete és az ebből eredő igénye a monetáris politika irányultságával szemben Különbözik a monetáris politikai döntéseknek a hatása (transzmisszió) az időbeli lefutását és a mértékét tekintve Különböznek a preferenciáik a kibocsátás és az infláció stabilizálása és a kamatsimítás tekintetében

12 A területi egyenlőtlenségek következményei A közös monetáris politika egyes tagországok számára túl laza, mások számára túl szigorú Az inflációs különbségek miatt az egyes országokban más-más reálkamatok lesznek – a területi egyenlőtlenségeket tovább erősítheti A reálárfolyam is különbözik – kiegyensúlyozó mechanizmus Jelentős inflációs különbségek esetén a közös monetáris politika egyes országokban deflációs folyamatokat indíthat el

13 A közös monetáris politika és a tagállamok igényei Az eurózóna számára optimális kamatszint: A j-edik tagállam számára optimális kamatszint: Az egyedi inflációs és kibocsátási adatok behelyettesítésével számszerűsíthetők az optimális kamatszintek különbségei.

14 Az optimális kamatszintek eltérése

15 Regionális torzítás a döntéshozatali rendszerben Az EKB döntéshozó testülete: –6 tagú végrehajtó testület (összeurópai érdekek) –17 további tag a nemzeti jegybankok képviseletében (nemzeti érdekek???) A kamatdöntések egyszerű többségi szavazás alapján történnek Aksoy-DeGrauwe-Dewachter (2002) három döntéshozatali módszert hasonlított össze: –csak eurózóna szintű érdekek érvényesülnek a kamatdöntésekben –a kamatszint a nemzeti érdekek súlyozott átlagaként alakul ki –a kamatdöntésekben az eurózóna szintű és a nemzeti érdekeknek egy kombinációja jelenik meg

16 A piaci (ár-) merevségek szerepe Az eurózóna szintű aggregátumok kiszámításakor a tagállamok egymáshoz viszonyított súlyát a méretük határozza meg Benigno (2004): hatékonyabb lehet a monetáris politika, ha a súlyozás alapja a piacok rugalmassága: a nagyobb ármerevséggel jellemezhető térségeket (szektorokat) nagyobb súllyal veszi figyelembe –előnye: a döntések jobban megfelelnek a lassabban reagáló térségek igényeinek, így az alkalmazkodás költségei kisebbek lesznek –hátránya (ECB, 2005): a gyakorlatban nem valósítható meg, mert nehezen kommunikálható, a nominális merevségek nehezen becsülhetők és az eljárás torzítja az alkalmazkodási folyamatokat

17 A nemzeti információk szerepe Az aggregált folyamatok és a helyi hatások továbbgyűrűzésének megértésében fontos szerepe van a dezaggregált (területi, ágazati) adatoknak Az egyedi sokkhatások helyi, ágazati forrásának megismerésével a kezelés is hatékonyabb A monetáris politika középtávú horizontja miatt lehetőség van a fokozatos helyi, ágazati alkalmazkodásnak, nincs szükség az azonnali árstabilizálásra

18 Országon belüli területi egyenlőtlenségek Korábbi vizsgálatok: USA, Németország Különbségek: –a monetáris hatóság döntéshozó testülete nem regionális küldöttekből áll –a döntést megalapozó adatokat nem elemzik területi bontásban –az inflációs különbségek belső eloszlása nem stabil –egyetlen térséget sem fenyeget a tartós defláció –az eurózónában az infláció területi különbségeit többnyire a felzárkózási folyamatoknak tudják be, Mo.-on nő a központi régió és a leszakadó régiók közötti szakadék –nem jellemző, hogy a fejlettebb régiókban magasabb az infláció –kevésbé markánsan jelenik meg a régiók közötti kohézió igénye

19 Az infláció és a kibocsátás területi különbségei Magyarországon

20 Taylor-szabály Magyarországi Taylor-szabály (Hidi, 2006): Megyei adatok: –KSH árstatisztikai felírásaiból képzett inflációs ráták 2003 januárja és 2007 júniusa között –KSH által publikált bruttó hazai össztermék (éves)

21 Optimális kamatok megyei szinten

22 Kamatláb-eltérések

23 Eredmények Az átlagos kamatláb-eltérések jellemzően egy irányba mutatnak minden megyében: a tényleges kamatláb a legtöbb esetben túl magas Okai: –a Taylor-szabály 3-szor nagyobb súlyt rendel az inflációs eltérésnek a kibocsátási réshez viszonyítva –a becsült hazai jegybanki reakciófüggvények figyelmen kívül hagyják a kibocsátás stabilizálásának szempontját –a kamatdöntéseket jelentősen meghatározzák egyéb szempontok is: árfolyam-célzás, pénzpiaci egyensúly

24 Köszönöm a figyelmet!