Kockázati értékelés kis szervezetekben Tar György Szeged, 2013.október

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Fekete István SzigmaSzerviz Kft március
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
Humán rendszerek, közszféra
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A kontrolling alapjai:
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
A tervezés mint menedzsment funkció
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
A stratégiai tervezés módszertana
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
DOKUMENTUMKEZELÉS.
ÜHG kibocsátásával kapcsolatos hitelesítési tevékenység IMSYS KFT március 18.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Szervezetfejlesztési Program
Készítette: Csató Csilla (DVI3UH)
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
KPSzTI Minőségfejlesztési munkacsoport
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Az elemzés és tervezés módszertana
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Minőségbiztosítási ismeretek
©Copyright: Tűzvédelmi Konferencia Siófok Király András 1/10 Király András tűzbiztosítási szakértő Épületek tűzvédelmi felülvizsgálata,
A tervezési munka előkészítése és folyamata
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Tanfelügyelet és intézményi önértékelés – a megújuló külső és belső értékelési rendszer (TÁMOP-3.1.8)
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Célja A minősítés célja a közalkalmazott munkaköri feladatai ellátásának megítélése, az ezt befolyásoló ismeretek, képességek, személyi tulajdonságok.
Minőségmenedzsment alapjai Minőségmenedzsment alapjai November 27. Dénes Rita.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
„Útban a Minősített Könyvtár cím felé” Gödöllő, 2016.szeptember.28
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
2017. július 5..
TÁMOP /2-2F FVM Dunántúli Agrár-szakképző Központ
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
PMK minőségirányítási szakmai nap
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
MICS-MÉCS-PÉR (vitaindító)
Barcsák Marianna KPSZTI
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Mai téma: Segédletek a projektmunkához Katona Norbert.
Csoport neve dátum Tárgy neve és kódja Előadó neve.
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Kockázati értékelés kis szervezetekben Tar György Szeged, 2013.október

Kockázati értékelés szükségessége A BELSŐ ELLENŐRZÉS SZAKMAI GYAKORLATÁNAK NEMZETKÖZI NORMÁI 2010 – Tervezés A belső ellenőrzés vezetőjének kockázatalapú tervet kell készítenie, hogy meghatározhassa a belső ellenőrzési tevékenységnek a szervezet céljaival összhangban álló prioritásait. – 2010.A1 – A belső ellenőrzési megbízásokat legalább évente végzett, dokumentált kockázatelemzésen alapuló tervben kell rögzíteni. Ebben a folyamatban figyelembe kell venni a felső vezetés és a vezető testület igényeit. Magyarázat: A belső ellenőrzés vezetője felelős a kockázatalapú terv kidolgozásáért. A belső ellenőrzés vezetője figyelembe veszi a szervezetek kockázatkezelési kereteit, beleértve a vezetés által a különböző tevékenységekre és részszervezetekre meghatározott kockázatviselési szinteket. Ha nincs ilyen keret, akkor a belső ellenőrzés vezetője a felső vezetéstől és a vezető testülettől kapott információk mérlegelése után a saját kockázat- megítélésére hagyatkozik. A belső ellenőrzés vezetője felülvizsgálja, és szükség szerint aktualizálja a tervet, az üzleti helyzet, kockázatok, működés, programok, rendszerek és kontrollok változásaival összhangban.

A kockázati tényezők feltárása és értékelése A belső ellenőrzés kockázatértékelési keretrendszere leírásának legalább az alábbiakat kell tartalmaznia: a belső ellenőrzés stratégiai tervezése során alkalmazott kockázatelemzési módszertan rövid leírása, a leglényegesebbnek tekintett szervezeti kockázatok leírása, valamint a kockázatok, illetőleg kulcsterületek, kulcsfolyamatok viszonyának meghatározása – különös tekintettel az előző időszakhoz viszonyított esetleges változások bemutatására, a kockázatok és a kockázatok tipikus tényezőinek értékelése a kulcsfolyamatok vonatkozásában, a kockázati rangsor kialakítása a legkockázatosabb folyamatok felsorolása, a kockázatelemzési kritérium mátrix elkészítése, a kulcsfolyamatok kialakult kockázati sorrend összevetése az operatív szervezet kockázatkezelése keretében végzett kockázatelemzés eredményével, a kockázati térkép bemutatása (előző időszakhoz viszonyított változásainak esetleges bemutatása), a vezetés figyelmének felhívása a kiemelkedően nagy kockázatokra.

… és elérkezik a tervezés ideje … A főnök nem ér rá …. A kollégák nem érnek rá …. A tervet meg elő kell készíteni …. Mit tegyek??? A helyzet, a körülmények ismertek: kollégákkal együtt dolgozol, a jóváhagyott tervet hajtod végre, a stratégiai tervet ismered, a szervezet feladatai, stratégiai céljai ismertek, a risk registert vezeted, a kapacitás ismert  készítesz egy értékelést. Az értékelésből prezentálható formában, nagyon tömören összefoglalod a kockázati értékelést  van alapod odamenni minden érintetthez és bemutatni a víziódat  szükséges módosítást átvezetni  bemutatni az illetékes vezető(k)nek a már elkészített éves terv tervezetét. A vezető meghallgat és jóváhagyja a tervet.

1. lépés

2. lépés A kockázati értékelés során azonosításra kerülnek a lehetséges ellenőrzési célok. A kockázati értékelés alapot biztosít i) a tervezéshez, ii) Területvezetőkkel való egyeztetéshez és iii) a következő tervezés céljainak átértékeléséhez. A 2012 évi ellenőrzési tervhez kapcsolódó kockázati értékelés a Belső Ellenőrzési Főosztály az Egységek és a folyamatok megfigyelésén alapul. Kockázati értékek számítása: 5 kategóriát használunk, minden kategóriának súlya van Kötelező 35% Ellenőrzés gyakorisága 10% Pénzügyi hatás 20% Stratégiai hatás 20% Komplexitás 15% A kategóriák értékelése 3, 2 és 1 értékkel történik. Az értékeket megszorozzuk a súlyokkal és összeadjuk. Az összeadott értékeket átértékelhetőek más információ alapján. A végső eredmény alapján történik a terv tervezetének elkészítése, és azt az érintett partnerekkel megvitatjuk. Kockázati értékelés összefoglaló listák az ellenőrzésekhez kerülnek elkészítésre, a tevékenységek csak értékelésre kerülnek.

Prezentáció megtörtént … A kapott észrevételek alapján véglegesíteni lehet az éves ellenőrzési tervet és megkezdeni a jóváhagyási folyamatot. Az éves beszámoló elkészítése során össze lehet hasonlítani az éves vizsgálatok során kapott eredményeket a kockázati értékekkel  és ennek megfelelően finomítani a következő évi tervezést előkészítő kockázati értékelést (!). A következő évi kockázati értékeléshez fel lehet használni – természetesen aktualizálva – így az értékeket és az adatokat fel lehet használni, nem felejtődnek el a kötelező/visszatérő vizsgálati témák. Lehetőség van a kapacitás hatékonyabb kihasználására, alapot ad a minőségbiztosításhoz. NEM célszerű követni adaptálás nélkül! A példa alapvetően az egyeztetés, prezentáció gyakorlatát hivatott volt bemutatni. Az anyagokat személyes használatra elküldöm, ha kéritek, írjatok a –ra prezentáció gyakorlásához. Tar György – C.I.F.C.A. ( BE Szakértő (BEMSZ), (NGM) – 2 kis bank / 8 év belső ellenőrzéswww.ecqa.org KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!