A jövő teleháza és az IKSZT A Magyar Teleház Szövetség és a teleházas szolgáltatások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Van-e jövője a teleházaknak?. Ki mit gondol a teleház mozgalomról, a teleházak jövőjéről? A) Aki nem tudna hatékonyan érvelni egy szakmai vitában a teleházak.
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
EMagyarország Centrum eMOP 2.0. eLehetőség eHozzáférés eEsélyegyenlőség
Teleházak szerepe a digitális írástudás terjesztésében – Megnyitó
Közigazgatási reform és távmunka
2007. június 19.Pozsony Varga Zoltán június 19.Pozsony Varga Zoltán CÉLOK •Internet használat növelése, magyar nyelvű kultúra elterjesztése, esélyegyenlőség,
INFOKOALÍCIÓ TÁMOP pályázat január 01. – június 30.
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Network for Exclusion and Employment knowledge Transnational Transfer Összefogás a kirekesztett emberekért és a tudásukért. Nemzetközi tapasztalatcsere.
1 Pont, 3 Szervezet Unió Alapítvány •A helyzethez képest életben maradtunk •Árvíz, rémhírek, rossz idő •Működtettük, túléltük •Az első pályázat.
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
EU-információs és pályázati szolgáltatások civil szervezeteknek (Soros Alapítvány) Dr. Benedek László CELODIN Kht.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
2.-3. Beszámoló, folyamatos és tervezett feladatok január 24. Közgyűlés Feladatok Képzésszervezés Pályázatok IT-mentor munka Kapcsolatépítés.
Az ÚMVP intézményrendszere
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
A jövő teleháza Teleházas szolgáltatások. Belső környezet - Teleházas történet 1995-től napjainkig - Teleházak jelenlegi száma - Teleházas kultúra és.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
CÉL BÁRKI, BÁRHONNAN RÉSZESE LEHESSEN A HAZAI KÖNYVTÁRI RENDSZER SZOLGÁLTATÁSAINAK KSZR = AZ ODR KIEGÉSZÍTÉSE, AMELY BIZTOSÍTJA AZ ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSOK.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
eMagyarország Program
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Digitális kompetencia-fejlesztés TÁMOP /3
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Információs Pontok
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
2009. november Nemzetközi ILIAS Konferencia1/20 Az ILIAS közösség Magyarországon, az együttműködés fejlesztése Berecz Antónia.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Fedezzük fel az európai lehetőségeket!. Információra van szükségem.. Merre induljak??
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A Tudásrégió közösségi színterei
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

A jövő teleháza és az IKSZT A Magyar Teleház Szövetség és a teleházas szolgáltatások

Külső környezet - Teleházas expanzió: (egyéni hozzáférések száma kevés volt) : IKB-s teleházak (hirtelen megduplázódott a teleházak száma) : teleház bázisú eMagyarország program indítása, Közháló eljuttatása ezekhez a teleházakhoz : IHM eMOP programjának indítása : párhuzamos kormányzati hálózatok létrehozásának időszaka (pl. ifjúsági infopontok, foglalkoztatási információs pontok, eMOP-ok) : eMOP 2.0 (GKM, majd MEH EKK) tól integrációs elképzelések és IKSZT - a közösségi hozzáférési helyek szerepe napjainkban a digitális esélyegyenlőségben

Belső környezet - Teleházas történet 1995-től napjainkig: 15 éves a Magyar Teleház Szövetség (mozgalom és civil szervezet) - Teleházak száma 2010-ben: 364 országszerte 7 regionális tagozatban (IKSZT-kel várhatóan nő) - Teleházas kultúra és identitás – kistelepülési és civil kezdeményezésként indult - Teleházas jellemzők (szolgáltatások, a teleházas mint kulcsszereplő, fenntartás kérdései) - Teleházas stratégiánk

Teleházas stratégia Mi a teleház? A Teleház egy olyan ember- és társadalomközpontú újítás, melynek célja a közösség fejlesztése, formálása, ezeken keresztül a településen élők életminőségének javítása. A Teleház egyben egy olyan helyszín is, ami lehetőséget biztosít a közösségi programok szervezéséhez, eszközöket és segítséget ad a mindennapi élet ügyeinek elintézéséhez, a közösségi lét színterének kialakításához. Mi az MTSZ? A Teleházakat működtető jogi személyek ésvagy a Szövetség szakmai munkájához hozzájáruló magánszemélyek szervezete. Több szintű tagság (ún. teleház minimum): - baráti tagok - professzionális tagok - végponti tagok (nyitva tartás)

Jövőkép és küldetés Jövőkép A Szövetség lehetőséget kíván teremteni, hogy minél többen részt vehessenek a formálódó digitális világ alakításában. Küldetés a Tele házakon keresztül - a közösségek fejlesztése, formálása - településen élők életminőségének javítása (hátrányos helyzetű települések elsősorban) - segítségnyújtás a közösségi programok szervezésében és a közösségtudat alakításában - az esélyegyenlőség elősegítése - az emberek mindennapi, személyes ügyeiben való segítségnyújtás - naprakész Internet felület használhatósága, aktuális információkkal a Teleházak eszközparkján keresztül

Célok és stratégiai irányok Az MTSZ: - módszertant készít és képzéseket tart a digitális tartalomfejlesztéssel kapcsolatban - módszertant készít és képzéseket szervez a helyi, részvételi demokrácia és a közösségfejlesztés érdekében - Teleházakban tartható képzéseket dolgoz ki kontakt és távoktatáson alapuló módszerekkel - a hálózati működést koordinálja, annak technológiai hátterét biztosítja

Projektek Jelenlegi projektjeinek: - Teleházas jó megoldások folyamatos gyűjtése, közzététele ( oldalon, Tudástár link alatt) - Infokoalíció – közösségi információ szolgáltatók (ifjúsági információs pontok, ifjúsági irodák, foglalkoztatási információs pontok, eMagyarország pontok, teleházak, stb.) összefogása, adatbázis készítése, közös szakmai standardok kidolgozása, érdekképviselet – IKSZT-k szempontjából ez jelentős kezdeményezés - Tananyagaink e-learninges alapra helyezése, oktatói karunk és mentor szolgálatunk újraszervezése – IKSZT-k számára ezek háttér szakmai támogatást tudnak nyújtani - Nemzetközi projektek: idősek képzése (informatika, idegen nyelv, civil ismeretek és projektmenedzsment), vidéken élő nők foglalkoztatást elősegítő képzésével kapcsolatos tananyagfejlesztés

Mit nyújt az MTSZ a teleházaknak?  teleházas e- mail címet  saját teleházas felületet  modell programokat  módszertant  képzéseket  konferenciákat  tanácsadást, mentorálást  együttműködést, koordinációt a projektekben  műhelymunka lehetőségét  szoftvereket  újságokat

Mi a teleház minimum?  A teleház által nyújtott minimumszolgáltatásokat nevezzük teleház minimumnak.  A teleház szolgáltatásait nyújthatja non-profit és/vagy vállalkozói alapokon  Fajtái: –Teleház szolgáltatási minimum –Személyi és technikai minimum –A Szövetséghez való szervezeti tartozás minimuma

Teleház szolgáltatási minimum  Info-kommunikációs szolgáltatásokat nyújt az eszközök használatával és személyes segítségnyújtással  Igény szerint közösségi teret biztosít  Helyi társadalmi integrátor szerep, civilek kiszolgálása, közhasznú információk közvetítése  Nyilvánosan közzétett szolgáltatási és árjegyzékkel rendelkezik  Szükség szerinti elérhetőséget biztosít igénybevevői számára – helyi igényekhez igazodó nyitva tartás

Személyi és technikai minimum  Nevesített teleház felelős személy  Internet elérés  Számítógépes rendszer: –1500 fő alatti településeken minimum 3 db multimédiás számítógép Internet kapcsolattal, hálózatba kötve –1500 fő feletti településeken minimum 5 db multimédiás számítógép Internet kapcsolattal, hálózatba kötve  Jogtiszta szoftverek használata

Az MTSZ-hez való tartozás szervezeti minimuma  Teleházas cím használata  Szükséges statisztikák biztosítása  Tagdíjfizetés  Elérhetőségi adatok folyamatos frissítése  Az MTSZ-el kötött névhasználati szerződés

Az MTSZ szervezeti felépítése  Döntéshozó szervek: elnökség és küldöttközgyűlés  Régiós tagozódás  Központi székhely és Teleházak Háza Budapesten, munkaszervezet és régiós központ minden földrajzi régióban

Kapcsolat  Magyar Teleház Szövetség: 1087 Budapest Százados út 15-17/A I/2. Tel/fax: 1/  Régiós Teleház Tagozat: 8999 Zalalövő, Szabadság tér 2. Tel/fax: 20/