A háború utáni rendezés. A békekonferencia  jan. 18-án (a német császárság kikiáltásának évfordulóján) nyitották meg  Nagyhatalmi törekvések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

Az első világháború vége és a hatalmi politika kiújulása
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
Olaszország külpolitikai helyzete az első világháborút követően
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Az első világháború
Az I. Világháború Békekötések.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
Úton az újabb háború felé
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A NÉMET EGYSÉG MEGTEREMTÉSE
Jakobinus diktatúra.
Hatalmi átrendeződés Európában. ( )
Az I. világháborút lezáró békék
Magyarország az első világháborúban
A békeszerződés aláírása
Párizsi kommün.
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Deli Zsófia, Pálfi Ágnes
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
AZ ELHIBÁZOTT BÉKE.
Pető Iván – Szakács Sándor A hazai gazdaság négy évtizedének története I. Az újjáépítés és a tervutasításos gazdálkodás időszaka A háborús.
Trianon és hatásai.
1914.
Fogalmak propaganda nacionalizmus nemzeti önrendelkezés elve fasizmus
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
A háború és következményei Magyarországon
2014. Június 4. Készítette: Petrusán Márta Lídia
Az őszirózsás forradalom
A VERSAILLES-WASHINGTONI BÉKERENDSZER
Törpeállamok.
Horthy Miklós.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
Teleki Pál
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
Békekísérletek, pl. IV. Károlyé, (1917): Sixtus-levél-- sógorához, a pármai hg.- hez, aki a francia seregben szolgál Eredménytelen, mert az olasz kérdésben.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
A 30-as évek 2. fele. Élet a 2 vh. között. Németország: a versailles-i béke felszámolása 1933: kilép a Népszövetségből, és elhagyja a leszerelési konferenciát.
Az els ő világháborút lezáró békeszerz ő dések. A nagyhatalmak céljai Anglia: a német gyarmatok megszerzése, és Fr.o. túlzott megerősödését gátolni Franciao.:
A világ az első világháború után
A II. VILÁGHÁBORÚ ELŐZMÉNYEK.
Az első világháború és következményei ( )
A trianoni békeszerződés és következményei
A nagyhatalmak.
Digitális témahét 7. osztály történelem
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI
A pun háborúk Ortutay Hanna prezentációja (9.C)
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A „népek tavasza” Forradalmak ben
Az első világháború.
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
A békeszerződés aláírása
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A kormányzati rendszerek
A háború után.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A TRIANONI BÉKE.
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
Hazánk külpolitikája Kultúra a Horthy-korszakban
Napóleon Bonaparte.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

A háború utáni rendezés

A békekonferencia  jan. 18-án (a német császárság kikiáltásának évfordulóján) nyitották meg  Nagyhatalmi törekvések összeegyeztetése a nemzetközi joggal (pecsét!!!)  A veszteseket nem hívják meg a tárgyalásokra, ezért a békék diktátumoknak tekinthetőek  A legfontosabb döntéshozó szerv az öt győztes állam vezetőiből (miniszterelnök és külügyminiszter) álló 10-ek tanácsa  Fro., A., USA., Olo., Japán

 Az igazán jelentős döntések, főleg az európai kérdésekben a 4 nagy  Wilson,  Lloyd George,  Clemenceau,  Orlando tárgyalásain folytán születtek  A békeszerződés négy részből áll  Bevezető  Területi kérdések  Hadsereg leszerelése  Jóvátétel kérdése  A wilson-i elvek nem érvényesülnek

 A békék Párizs környékén köttetnek meg  Versailles: Németország  Saint-German: Ausztria  Neuilly: Bulgária  Sevres: Törökország  Trianon: Magyarország

 jún. 28. Versailles-i béke Németországgal  Elzász-Lotaringia Franciaországhoz (vissza)került  A Saar-vidéket 15 évre nemzetközi felügyelet alá helyezték, ásványkincseit a franciák aknázhatták ki. A döntés értelmében a 15 éve eltelte után népszavazást kell kiírni e terület hovatartozásról.  A Rajna folyó bal partja nemzetközi felügyelet alá került, jobb partját pedig demilitarizált övezetté nyilvánították 50 kilométeres sávban.  Gdansk (Danzig) szabad városi státuszt kapott.  A német hadsereg létszámát 100 ezer főben maximálták (ami viszont alkalmas volt a tisztikar átmentésére) és megtiltották az általános hadkötelezettséget.  A hadiflottát át kellett adni az antanthatalmaknak, a német gyarmatbirodalom megszűnt.  Rendelkeztek a német háborús bűnösök bíróság elé állításáról,  Lengyelország megkapta Pomerániát, Kelet-Poroszországot No.-tól egy folyosó (korridor) választotta el.  A jóvátétel összege 1920-ban 400 milliárd aranymárkában állapították meg (ez a német nemzeti vagyon kétszeresét jelentette volna), ezen összeget 1921-ben 132 milliárdra mérsékelték. (ténylegesen 32 és 50 milliárd márka között fizetettek, ennél valószínűleg több hitelt nyújtott az USA a német gazdaság feltámasztására )

The figure lying on the bed represents Germany. Clemenceau was Prime Minister of France in He is shown as a vampire sucking the blood out of Germany. (from the German Newspaper, Kladderadatsch July 1919)

 szeptember 10-én Saint-Germain-ben Ausztriával kötöttek békét a nagyhatalmak.  Deklarálták a Habsburg monarchia megszűnését.  Trieszt, Isztria és Dél-Tirol Olaszo.-hoz került. Klagenfurtban népszavazást tartottak, ahol a szlovén többségű lakosság az Ausztriához való csatlakozást választotta.  Az osztrák kormányt kötelezték a független Mo., Csehszlovákia és Szerb-Horvát-Szlovén Királyság elismerésére.  Hadseregét 30 ezer főben maximálták és nem túl magas jóvátétel fizetésére kötelezték.  El kellett fogadnia a No.-gal való egyesülés (anschluss) tilalmát.  A békeszerződés pontjainak némi megváltoztatását jelentette az évi soproni népszavazás, ahol a lakosság a Mo.-hoz való tartozás mellett döntött.

 november 27-én Neully-ben kötötték meg a békét Bulgáriával. A 7 ezer négyzetkilométer területveszteség, főleg a tengeri szigetek elvesztését jelentette. Hadseregét 40 ezer főben maximálták, illetve nem túl magas jóvátételi kötelezettséget írtak elő.  augusztus 10-én Sevres-ben kötöttek békét Törökországgal. Európai területeit elveszítette, egyéb területeit felosztották nagyhatalmak (un. mandátumrendszer), olajmezői főleg angol fennhatóság alá került. A sok vitára okot adó tengerszorosokat nemzetközi ellenőrzés alá helyezték. A komoly tiltakozás hatására júliusában Lausanne-ban felülvizsgálják a béke pontjait, ebben a szultanátus eltörlését is lehetővé tették. Ennek következtében októberében Musztafa Kemál vezetésével kitört forradalom győzelmét követően kikiáltják a parlamentáris köztársaságot.  június 4-én a Versailles-i Kis-Trianon palotában kötötték meg a békét Magyarországgal. Az ország hatalmas területeit veszítette el, hadseregét 35 ezer főben maximálták.