Pajzs-e a pajzsmirigy? Kicsi szerv, nagy hatás. A gégefedő alatt, pajzs formájában helyezkedik el a légcső előtt. Jódból és egyéb építőanyagokból olyan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Pajzsmirígy hormonok (ATC: H03)
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Összeállította: Storchné Ildiko
Testünk építőkövei: A vitaminok
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A szervezet szabályozása
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Hormonrendszer Biológia 8.évfolyam Készítette: Hütterné Kasper Enikő
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Az ókori görög étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Csodálatos növények Alakjuk, mintázatuk, színűk már jelzik, gyógyhatásukat. Véletlen?
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
A helyes táplálkozás.
A hormonrendszer.
Pajzsmirigy.
Pajzsmirigy.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
A hormonok.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Egészséges Táplálkozás
Dr. Hidas András tudományos tanácsadó Az SCD Probiotikus technológia az egészségmegőrzésben.
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Az egészséges életmód és a stressz
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Növényi rostok Cellulóz
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Prof. dr. Szkenderovity Horvát Teréz BIO-ÉLELMISZEREKKEL AZ EGÉSZSÉGÉRT.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Mátyás Étterem Étlapunk.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 40.hét Október 2-6. Hétfő Kedd Szerda
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
21. FÖLDMŰVELÉS.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Előadás másolata:

Pajzs-e a pajzsmirigy? Kicsi szerv, nagy hatás

A gégefedő alatt, pajzs formájában helyezkedik el a légcső előtt. Jódból és egyéb építőanyagokból olyan hormonokat termel, amelyek nagy hatással vannak az egész szervezetre és a személyiségre is. Szerepei: Irányítója: - anyagcsere szabályozásHipofízis - testhőmérséklet - OxigénfogyasztásHormonjai: - Izomműködés- tiroxin (T4) - víz- és ásványianyag-háztartás- trijód-tironin (T3) - koleszterinszint csökkenés- kalcitonin - hőtermelés fokozás ( vér kalciumszint szabályozás) -kontroll (oxigénellátás vérkeringés, gyomor- és bélműködés) - étvágy, - testhőmérséklet - idegek - izmok A pajzsmirigy

Pajzsmirigybetegségek Gyakran a termelt hormonok mennyisége nem megfelelő. AlulműködésTúlműködés Csökkent hormon termelődés Túlzott mennyiségben képződik - anyagcsere lelassul - szívfrekvencia felgyorsulása - csökken az oxigénfogyasztás - izgatottság - étvágy is csökken - testsúly csökkenése - testsúly nő - álmatlanság - mozgékonyság, aktivitás mérséklődik - kézremegés - emlékezés zavart szenved - gyengeség - Bőrszárazság - hasmenés - Székrekedés - szem körüli duzzanat - hideg-intolerancia - szemszárazság - Hajhullás - fényérzékenység - Fáradtság - látászavar - rendszertelen menstruáció calcitonin - gyakran visszatérő fertőzések - krónikus hasmenés -alacsony alap-testhőmérséklet Myxödéma (súlyos alulműködés) Felnőtteknél szívelégtelenséghez, görcsökhöz és kómához vezethet. Gyermekeknél lassítja a növekedést és a nemi fejlődést. Csecsemőknél értelmi fejlődésbeli lemaradást (mentális retardációt) okozhat.

Pajzsmirigybetegségek És mi a helyzet a családunkkal? (Fokozott vagy csökkent pajzsmirigyműködés, golyva, túl korai őszülés, balkezesség, cukorbetegség, autoimmun betegségek, vastagbélgyulladás, SM, magas koleszterin) Betegségei a mirigy megnagyobbodásával és/vagy göb(ök) kialakulásával járnak Gyulladásos betegségeit - kiválthatja autoimmun betegség, fertőzés, vegyszerek és toxikus anyagok, de lehet ismeretlen eredetű Összetett kórképek kialakulását is elősegíthetik (meddőség, vetélés, magas koleszterin szint, szívritmuszavarok, elhízás, depresszió). A feleslegben termelődő kalcitonin krónikus hasmenést okozhat. Az önvizsgálat lépései: Álljunk szemben egy tükörrel. Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét. Igyunk egy korty vizet. Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás rendellenességet jelezhet.

A pajzsmirigygondok lelki okai A pajzsmirigy a torokcsakrához tartozó belső elválasztású mirigy. Az ember kommunikációjával, önkifejezésével kapcsolatos konfliktusokra utal. Alulműködés - az önkifejezés sérülése; önsajnálat Túlműködés - kommunikációs tényezők felerősödése; beszédzavarok Működésének optimalizálásához (általános tanácsok) Énekeljünk, olvassunk hangosan, meséljünk másoknak. Fejezzük ki érzéseinket. Vezessünk naplót. Hordjunk gyakran világoskék ruhát. Aludjunk világoskék ágyneműben. Böjtöljünk. Kiabáljunk terápiás céllal.

. Hogyan maradjon egészséges a pajzsmirigyünk e mérgekkel teli világban? Zárjuk ki az étrendünkből :- a gyorséttermi - többszörös gyártási folyamatokon átesett ételeket - mesterséges édesítőszereket - transzzsírsavakat - kémiai adalékokat Teljes értékű, gyártási folyamatoknak nem alávetett ételeket és minél több bió élelmiszert fogyasszunk! A glutén- és más élelmiszerérzékenység (gyulladásos tünetek) - pajzsmirigyzavar A szója (erjesztési folyamaton át nem esett) – pajzsmirigyzavar Jódhiány – pajzsmirigy alulműködés A klór, a fluor és a bróm versenyt folytatnak a jód receptoraiért A stressz jelentheti a legnagyobb támadást a pajzsmirigy ellen Tisztítsuk ki és állítsuk helyre bélrendszerünk működését

Alulműködés esetén: Kerüljük a fogyasztását: keresztes virágúak, őszibarack, a körte, a mustár, a szójabab, a földimogyoró, a fenyőmag, a köles, a manióka és a fehérrépa Érdemes enni: tojássárgáját, petrezselymet, sárgabarackot, datolyát, szilvát, nyers tejet, sajtot, halat, csirkét, tengeri algákat, paradiót (brazildió), pitypanglevelet, sárgarépát, omega-3-at gyümölcsök: alma, banán, áfonya, füge, vörös szőlő, lime, dinnye, körte, gránátalma, málna zöldségek: articsóka, bab,, zeller, kukorica, uborka, fejes saláta, gomba, cukorborsó, burgonya, spenót, sárga és piros színű paradicsom gabonafélék: árpa, pohánka,kukoricaliszt, köles, rozs, búza tejtermékek: fagylalt (nem porból, hanem adalékmentes házi) húsfélék: bárány, sertés olajok: mandula, kukorica fűszerek: kamilla, szegfűszeg, torma, majoránna, oregáno, mák B-vitaminokat tartalmazó élelmiszerek Testmozgás! Testmozgás! Testmozgás! Mi az ami segíthet?

Túlműködő pajzsmirigynél: Javasolt: a keresztes virágúak fogyasztása Célszerű kerülni: jódtartalmú élelmiszereket jódozott sót tejtermékeket élénkítő hatású élvezeti cikkek Amit együnk: gyümölcsök: sárgabarack, cseresznye, datolya, zöld szőlő, grépfrút, citrom, mangó, őszibarack, ananász, szilva, eper, mandarin zöldségek: avokádó, céklarépa, sárgarépa, chili, padlizsán, hagyma, retek gabonafélék: zab tejtermékek: vaj, író (lassi), tejszín, ghí, kefír, tej, tejföl húsfélék: marha, csirke, kacsa, szarvas, hal, tengeri halak olajok: avokádó, repce, ricinusolaj, kókusz, mustár, olíva, mogyoró, szezám fűszerek: ánizs, babérlevél, feketebors, fahéj, mustár, rozmaring, zsálya, kakukkfű Gyógynövények: vízi peszérce, szúrós gyöngyajak, galagonya, valeriána

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Az egyik bölcs mondás szerint a szavaknak három esetben van létjogosultságuk: ha segítenek vagy gyógyítanak, ha köszönetet fejeznek ki, és ha áldanak. /Kurt Tepperwein/

Jövő heti előadónk: Farkas Attila Érvelés a Biyovis marketingterv mellett, avagy hogyan építs folyamatosan jövedelmező üzletet!