Kárpát-medencei Magyar Energetikusok XX. Szimpóziuma (MET) Budapest, szeptember 22. Általános energetikai helyzetkép dr. Molnár László, ETE főtitkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
Energia – történelem - társadalom
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Energetikai folyamatok és berendezések
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Energiatakarékos otthon
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A Föld energiagazdasága
Energetikai folyamatok és berendezések
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Az alternatív energia felhasználása
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
Szélparkok telepítése és a helyszínek összehasonlító értékelése
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
INTERNATIONAL ENERGY AGENCY
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Az alternatív energia felhasználása
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Város energetikai ellátásának elemzése
Jövőkutatás: az energiák jövője, a földgáz sorsa Dr. Szilágyi Zsombor gázipari szakértő Magyar Mérnöki Kamara MESZ XXIII. Országos Fogyasztói Konferencia.
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
„ENERGIA KÖRKÉP” BPMK Kihelyezett elnökségi ülés Kolozsvár, Dr. Molnár László okl. gépészmérnök Dr. Kontra Jenő Ph.D., egyetemi tanár.
A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE Dr. Magyari Dániel Budapest 2011 MÁRCIUS.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
1 Megújuló energiák, energiatakarékos megoldások 2010 május 13. Az ábrákat dr. Stróbl Alajos (MAVIR Rt.) bocsátotta rendelkezésemre.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
NAPELEMES RENDSZEREK RENDSZERÜZEME
Megújuló energia alkalmazása
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
Energetikai gazdaságtan
A hazai erőműpark és a villamosenergia-ellátás helyzetéről
Energetikai gazdaságtan
A megújulók piaci lehetőségei és támogatási megoldásaik
Energia – történelem - társadalom
A magyar energiastratégia dilemmái
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

Kárpát-medencei Magyar Energetikusok XX. Szimpóziuma (MET) Budapest, szeptember 22. Általános energetikai helyzetkép dr. Molnár László, ETE főtitkár

22 A globális primer energia felhasználás energiahordozónként az IEA Új Politika Szcenárió szerint, , Mtoe Az adott időszakban az 33%-os növekedés várható 2 Egyéb megújuló Bioenergia Vízenergia Nukleáris Földgáz Olaj Szén Forrás: IEA WEO-2015 A megújulók helyzete 2040-ben 2040-ben a megújuló energiák részaránya még nem éri el a 20%-ot, az egyéb megújulók (szél, nap, stb.) pedig még csak 6% körül lesz. Szén Olaj Földgáz Atom Bioen. Egyéb meg. Víz Megújulók

A US rendelkezik a legnagyobb olajkészlettel 2016, mrd hordó Más források szerint Venezuela vezeti a listát 298 mrd bbl-lel 3

Kőolaj termelés a Világban, hordó/nap 4 Az USA a legnagyobb termelő a Világon, majd Szaudi Arábia és Oroszország következik Az EU-ban nincs jelentős olajtermelő Forrás: US DoE EIA

55 Bizonyított gáz készletek és gáz termelés az Új politika szcenárió szerint, 1000 mrd m 3 ill. mrd m 3 5 Forrás: IEA World Energy Outlook tcm = 1000 mrd m 3

6 Hogyan érhetjük el a CO 2 csökkentési célokat és a Föld melegedésének lelassítását, megállítását? A legfontosabb dekarbonizációs technológiák 6 Az energiahatékonyság fejlesztése az energia-termelés és felhasználás terén; A megújuló energiák fokozott alkalmazása, de nem szabad az ellátásbiztonságot veszélyeztetni (időzítés!); A szén- és földgáz felhasználás fokozatos csökkentése (de CCS); Az atomenergia szinten tartása vagy fejlesztése; A közlekedés és a fűtés villamosítása; Az energiatudatosság növelése; Az energiatakarékosságot motiváló árrendszer bevezetése.

A Párizsi klímacsúcs céljainak (max. 2 o C melegedés ) teljesítését veszélyeztető tényezők A lakosság gyors növekedése (2100-ig kb. +1,5 milliárd fő) A szegénység: A mai és a jövőben megszülető népesség minden tagja szeretne jobban élni, szebb lakásban lakni, több elektronikai eszközt használni és jobb autót használni. Vagyis több energiát fogyasztani! Fontos gazdasági gondok: gazdasági válságok ; lassuló kínai gazdaság; az EU tartósan alacsony növekedése; a fejlődő országok növekedésének megtorpanása; az OPEC, Oroszország és több más olajtermelő ország válsága az alacsony olajárak miatt; a migránsok tömeges beáramlása. + Olcsó olaj és gázárak. Kérdés, hogy ilyen válságos körülmények között a kormányok mennyire lesznek képesek/hajlandók arra, hogy egy távoli, absztrakt céllal, a 2100-ig bekövetkező melegedés megállításával foglalkozzanak. 7

888 Hol tart ma az EU? Az „Európa 2020” stratégia (2008) indikátorai terén elért eredmények 8 Végső energiafogyasztás Nyomorban élők száma Nő a nyomorban élők száma, 2014-ben az Unió lakosainak negyede élt nyomorban, 121 millió ember K+F kiadások Felsőfokú iskolai végzettség ÜHG kibocsátás Megújuló energiák aránya az energiafogyasztásban Korai iskolaelhagyások Primer energiafelhasználás Foglalkoztatási ráta Jelen helyzet Cél Forrás: Eurostat Start 2008

Az EU klímavédelmi politikája 9

Az EU klímavédelmi politikájának fő elemei Kötelező célkitűzések, direktívák kidolgozása; A megújuló energiák növelésének intenzív támogatása; A fosszilis energiák – elsősorban a szén – kiszorítása az energia-mixből elsősorban fiskális eszközökkel; Az atomenergia fejlesztésének, szinten tartásának megnehezítése (pl. az állami támogatás megtiltásával), egyes országokban az atomerőművek leállítása (pl. Németország). 10

11 Szárazföldi szélturbinák Németországban, 2016 Minden 10 km 2 -re jut egy szélturbina Látványuk az embereket, forgásuk a madárvilágot zavarja 11

12 Tengeri (off-shore) szélturbinák Németországban Létesítésük hatalmas környezet-szennyezéssel jár Az így termelt áram 2-4-szer drágább a földgáz tüzelésű illetve az atom erőművekben termeltnél 12

13 Megújuló energia támogatások a top-15 országban, 2013, Mrd USD A fajlagos német támogatások szor nagyobbak, mint a fejlett országokban. Kínánál 50-szer, Indiánál 160-szor nagyobb a német fajlagos támogatás 13 A német megújuló energiák gyors felfutását sem a megújulók magas versenyképessége okozza, hanem a rendkívül nagy beruházási és ár- támogatás. Kérdés, hogy a hatalmas német támogatások hogyan hatnak a versenyképességre, és meddig marad meg a politikai támogatottság? Forrás: OECD IEA WEO-2014

14 Kapacitás értékek: Atom, szél, nap Mennyi energiát tud termelni egy adott technológia? A kapacitás érték azt mutatja, hogy egy év alatt pl MW kapacitással hány MWh villamosenergiát lehet termelni. A Paksi Atomerőmű az év, azaz a 8760 óra 92%-ában termel az elmúlt évek statisztikái alapján. A szélenergia ezzel szemben csak 15%-ban, 1300 órában termel, a nominális kapacitásra vetítve, a német statisztika alapján. Ennél is rosszabb a helyzet a napenergiánál, mely kb. csak 10%-ban termel. Azaz 1000 MW nukleáris kapacitás hatszor annyi energiát termel, mint egy azonos kapacitású szélturbina-farm. A napenergiánál pedig ez az arány még rosszabb, az atomerőmű kilencszer több energiát termel. 14 Ezért képtelenség az a korábban sokat emlegetett feltevés, hogy a 2000 MW-os Paksi Erőmű kiváltható 2000 MW szélenergiával.

15 A szél és napenergia rendszer működése Németországban Jelenleg a szélparkok beépített kapacitása MW, míg a napelemeké MW, a megújulók által termelt pillanatnyi energia szintje egyre magasabbra kerül ben már volt olyan nap is májusban, mikor ez az érték már 60% körül volt. Ellenben továbbra is egy évben több száz óra van, mikor szinte 0% a termelésük. Emiatt egyre nehezebb a belföldi erőművekkel szabályozni az ingadozást, mert azok minimum terhelése nem fér be a hazai villamosenergia-piaci ár alá Napkelte után exportra termelés alakul ki. de nem képesek a környező országok az összes fölös energiát átvenni, mert ők is a saját napi terhelési csúcsaikra előre lekötött teljesítménnyel rendelkeznek. Így kialakulhat negatív ár, ami egyet jelent azzal, hogy a termelő fizet azért, hogy átvegyék tőle az áramot. Délután a megújulók kilépésével, hirtelen megugrik a konvencionális termelés iránti igény, és az export importba fordul. Az ország erőművei gyakran nem tudnak lépést tartani ezzel az egy-két óra alatt bekövetkező teljesítményváltozással Megjegyzendő, hogy az E.ON nemzetközi gyakorlatából szerzett tapasztalatai alapján 30 % feletti megújuló penetráció esetén a belépő megújuló termelés 90 %-át le kell fedni szabályozható energiatermeléssel (meglévő, újonnan létesített vagy importált teljesítménnyel). 15 Forrás: Varjú György véleménye

16 Megújulós mottó: „A helyben megtermelt energiát helyben fogyaszd el!” Ehelyett: áram-transzport ezer km-ekre + hurokáramok Évi egymilliárd eurónyi, úgynevezett jóléti veszteséget okoznak Európában a villamosenergia-rendszerekben keletkező, úgynevezett hurokáramlások. A megoldás a hálózatfejlesztés, valamint a fogyasztás és a termelés struktúrájának, eloszlásának szabályozása. 16 Termelő zóna Fogyasztó zóna Hurokáram

A megújulók fejlődésének negatív hatásai a villamosenergia szektorra A szabályozó erőművek számának kritikus szint alá csökkenése, Áremelkedések ill. bizonyos időszakokban negatív árak kialakulása (a termelő fizet), Hatalmas és drága vezetékfejlesztések, A kötelező átvétel tönkreveri a versenypiacot, A hagyományos energiavállalatok veszteségessé válnak, elveszítik vagyonuk nagy részét (pl. E.On, RWE), Ugyanakkor a kötelező átvétel a megújuló energiáknak biztos nyereséget garantál. Az ellátásbiztonság csökkenése. 17

Klímavédelmi és energetikai jövőkép Németország vs. USA 3 megdöbbentő ábra Az Energiewende hatásai

19 Németo.: 25 %-os csökkenés 2050-ben a vill.en. 80%-a megújuló USA villamosenergia felhasználás, USA: 25 %-os növekedés Source: EIA, Annual Energy Outlook 2015

20 USA primerenergia felhasználás USA: néhány %-os növekedés Németo.: 50 %-os csökkenés 2050-ben az energ. 60%-a megújuló Source: EIA, Annual Energy Outlook 2015

21 Outlook 21 A CO 2 emissziók a jövőbeli gazdasági növekedéstől, az energiafogyasztástól és az energia-áraktól függenek Az USA emissziók stagnálnak a következő negyedszázadban 21 Az energiához köthető CO2 emissziók, millió tonna Source: EIA, Annual Energy Outlook 2015 High Economic Growth High Oil and Gas Resource US Referencia szcenárió Low Economic Growth History Projections 2013 Németo.: 80 %-os csökkenés Emissziók: US stagnál, Németország –80%! Ki vállalja ennek az erőltetett fejlesztésnek a költségeit? Hoz-e bármiféle előnyt, hasznot ez a fejlesztést? Az USA-tól leszakadó Németország ezzel felzárkózik vagy tovább nő a lemaradása? Törlés

Az EU és Németország CO 2 kibocsátás csökkentési erőfeszítéseinek hatása a globális emissziókra A kínai energia-igény növekedés 2035-ig nagyobb mint a teljes európai fogyasztás. A fejlett régiókban a fogyasztás stagnál. Az EU a Föld lakosságának 7%-át, energia-fogyasztásának és a CO 2 emisszióknak kb. 10 %-át adja. A fejlődő országok gyors növekedése miatt az EU tagállamok rendkívüli erőfeszítései a globális CO 2 kibocsátások csökkentésére nem vezetnek eredményre Az EU csak évi 0,1%-kal csökkenti a globális emissziót, míg azok évi 1,4%-kal nőnek. Az Energiewende mindössze 0,02%-kal csökkenti a globális kibocsátásokat 22

Energiewende: Cui prodest? Mi a német politika valódi célja? A Föld megmentése? Nem, ahhoz Németország túl kicsi A német „zöld ipar” helyzetbe hozása? Igen A politikai népszerűség megőrzése, választás megnyerése? Igen De Németország nagy árat fizethet ezért az egyéni, a többi fejlett országtól eltérő útért a többi fejlett országtól eltérő útért 23 A megoldás? A megújulók, az olaj, a gáz és az atom hosszútávú, békés együttélése

24 Köszönöm megtisztelő figyelmüket The End