Vegyipari művelettan I oktató: Nagy Miklós, adjunktus E 516/A, Kötelező és ajánlott szakirodalom : 1.Fonyó Zsolt,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Termeléstervezési számítások
Advertisements

Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Stacionárius és instacionárius áramlás
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Radó Krisztián1, Varga Kálmán1, Schunk János2
Partner kiválasztási feladat modellezése Virtuális vállalat 8. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula.
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
V. A készletezés logisztikája
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Környezetközpontú folyamattervezés
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Kémiai technológia I. 2012/13.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A társadalmi változások elmélete
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Mérnöki készségek 1. ELŐADÁS.
Előnyök és alkalmazási területek
AZ IPARI HŐCSERE ALKALMAZÁSAI, BEPÁRLÓK ÉS SZÁRÍTÓK
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A CAD/CAM modellezés alapjai
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
ANYAGÁTBOCSÁTÁSI MŰVELETEK (Bevezető)
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
BEVEZETŐ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
Operációs Rendszerek II.
A moláris kémiai koncentráció
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Kérdések a második zh-hoz
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Minőségtechnikák I. (Megbízhatóság)
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Mérnökök szerepe a gazdaság fejlődésében AGTEDU tudományos konferencia Kecskemét Rónay István Elnök Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara.
Hierarchikus folyamattervezés
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Folyamatok tervezése és irányítása
Fenntartható fejlődés a vegyiparban Körtvélyessy Gyula Főtitkár, Magyar Kémikusok Egyesülete.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
Vegyipari művelettan I oktató: Nagy Miklós, adjunktus E 516/A,
Vegyipari termékek csoportosítása
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Stacionárius és instacionárius áramlás
Elválasztás-technika alkalmazása nélkül nincs modern kémiai analízis!
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
Kockázat és megbízhatóság
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
6 szigma.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
FUDoM`05 Izotróp kontinuumok anyagtulajdonságai Ván Péter Montavid Elméleti és Alkalmazott Termodinamikai Kutatócsoport BME, Energetikai Gépek és.
Vegyipari termékek csoportosítása
BME VBK tájékoztató 1.
Fluidizáció Jelensége: Áramlás szemcsehalmazon
Kémiai reaktorok A reaktorok tervezéséhez és működtetéséhez a reakciók
Előadás másolata:

Vegyipari művelettan I oktató: Nagy Miklós, adjunktus E 516/A, Kötelező és ajánlott szakirodalom : 1.Fonyó Zsolt, Fábry György: Vegyipari művelettani alapismeretek. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest (1998) 2.Benedek P., László A.: A vegyészmérnöki tudomány alapjai. Műszaki Könyvkiadó, Budapest (1964) 3.Szűcs Ervin: Dialógusok a műszaki tudományokról, Műszaki Könyvkiadó (Budapest), 1976 Neten is elérhető: A tárgy sikeres teljesítésének feltétele: az előadások és a hozzá kapcsolódó szemináriumok ajánlott látogatása, valamint a félév során 2 zárthelyi dolgozat sikeres teljesítése

A vegyészmérnöki tudomány kialakulása, szakaszos és folyamatos műveletek

A vegyipari termelés története Az ember a történelem kezdete óta foglalkozik a vegyészethez kapcsolódó eljárásokkal, habár az elméleti alapokkal nem mindig volt tisztában: Fazekasság Kohászat Fermentációs eljárások (sörfőzés, bor, sajtkészítés) A fejlődésnek az Ipari Forradalom ezen belül is a textilgyártás adott nagy lökést. A textilt korábban állott vizelettel és napsugárzásnak kitéve kezelték, ami akadályozta a termelés bővítését. Charles Tennant az 1700-as évek végén feltalálta a klórmeszet, melye t Ca(OH) 2 és Cl 2 reakciójával állított elő. A folyamatra felépítette az első vegyiüzemet, mely 1799-ben 52 tonna, míg öt évvel később már tonna klórmeszet termelt. Charles TennantCharles Tennant's St. Rollox Chemical Works in 1831, then the biggest chemical enterprise in the world.

A vegyészmérnöki tudomány kialakulása A tudományok fejlődése tapasztalatok gyűjtése, rendszerezése, újraellenőrzése tudatosan végrehajtott kísérletek  általánosan érvényes természeti törvények absztrakció által A vegyipari termelés tudományának forrásai: a termelési gyakorlat az alaptudományok (egyre nagyobb szereppel) A termelés során soha nem szeghetők meg: a természeti törvények (akár ismertek, akár nem) társadalmi-gazdasági törvények

A tapasztalat fontossága

Mérnöki tudományok: építészmérnök, gépészmérnöki, villamosmérnöki, vegyészmérnöki, magtechnikai. és sok más egyéb pl.: anyagmérnök, biomérnök, elektromérnök, élelmiszermérnök, formatervező mérnök, földmérő mérnök, gazdálkodási mérnök, gázmérnök, hadmérnök, ipari mérnök, mérnök informatikus, kertészmérnök, kohómérnök… stb. Mérnök: A szó magyar értelmezése szerint a mérnök a mérnöki tudományokban dolgozó olyan egyén, aki megfelelő szakirányú egyetemi vagy főiskolai képzettséggel (diplomával) rendelkezik és egy megfelelő szakmai szervezet elismerten magas képzettségű tagjai által felállított vizsga letételével (a diploma megvédése) vagy egy megfelelő színvonalú tartalmas munkával gyakorlati tudását bebizonyítva a szakmai szervezet elismerését elnyerte, tehát aki ezt a hivatást, pályát, illetve szakmát választotta munkájára.mérnöki tudományokbandiplomávalhivatástpályátszakmát A mérnök feladata gazdaságos és biztonságos módszerek kifejlesztése technikai követelményeket figyelemben tartva a tudományból ismert törvények matematikai alkalmazásával műszaki problémák megoldására, ami lehet új anyagok, szerkezetek, gépek, készülékek, vagy folyamatok tervezése, létrehozása, tovább fejlesztése, vagy azok előállításának (gyártási folyamatok) ellenőrzése, üzemeltetése és tovább fejlesztése. Idő

A vegyészmérnöki tudomány a negyedik primer mérnöki tudomány. Olyan berendezések elgondolása, tervezése és megvalósítása, amelyekkel az anyag kémiai összetételének megváltoztatásával nagyipari termelés valósítható meg. A vegyészmérnöki tudomány az 1930-as években, Németországban Damköhler munkásságával kezdődött és a kialakulása II. világháború végére az USA-ban fejeződött be. Hazánkban a vegyészmérnöki tudományt Benedek Pál és László Antal alapozták meg. A vegyészmérnöki tudomány kialakulása

Műszaki kémia, Vegyipari termelés mestersége (chemical engineering) Kémiai technológia – vegyipari eljárástan (chemical process technology) Vegyipari műveletek és kémiai folyamatok összessége, melyek segítségével tudatos, rendszeres átalakítás útján nyers- és alapanyagokból ipari termékeket állítunk elő. (horizontális). Vegyipari művelettan (unit operations) Gépek, készülékek, berendezések gyártási technológiától független elmélete (vertikális). Kitüntetett szempont a gyártási eljárásokban fellelhető azonos célú berendezések, készülékek, gépek működésének elemzése. Egy-egy műveletet jellemző paraméter meghatározása. Készülékek, berendezések általános elmélete. Vegyipari gazdaságtan (chemical industry management) az előző kettőre merőleges. Költségkímélő termék előállítás. Biztonság, megbízhatóság, energiafelhasználás, környezetvédelem stb.

Kapcsolódó egyéb főbb tudományterületek: Biztonságtechnika (pl. 10% túlméretezés) Folyamattervezés és irányítástechnika Energetika stb.

Erőforrások Fizikai tulajdonságok Ipari szabványok Törvényi korlátozások Gazdasági szempontok Biztonsági előírások Alapanyagok Személyzet Idő Módszerek Folyamatokszabta feltételek Választható folyamatok Megvalósítható tervek Lehetséges tervek A tervezést korlátozó feltételek

A tervezés egy ismétlődő folyamat. Minél előrébb tartunk benne, annál több lehetőséget és korlátozó feltételt ismerünk meg. Újabb adatokat és ötleteket keresünk és újabb lehetséges terveket elemzünk ki.

egy új technológia egészének kidolgozása meglévő (működő) technológia ill. üzem kiegészítése

Az anyagi termelés során közvetlen fogyasztásra alkalmas terméket vagy nyersanyagot állítunk elő más iparágak számára. Minden átalakítás 3 tényező együttes jelenlétét és kölcsönhatását tételezi fel: a munka tárgya a munka eszköze az emberi tevékenység A vegyiparban az alapanyag és a termék közötti különbség a kémiai összetételben nyilvánul meg. Legalább egy műveleti egység megváltoztatja a kémiai összetételt vagy reakcióval, vagy keveréssel – szétválasztással. Nem minden egység változtatja meg az összetételt, csak a többi reakcióra alkalmas állapotba hozza a nyersanyagot. Műveleti egységsor: munkaeszközök egymás melletti sorozata amelyen végighalad a munka tárgya. műveleti egység (műveleti egységsor)

Az ábra egy általános vegyipari gyártási folyamat főbb alkotórészeit szemlélteti. Nem minden folyamat tartalmazza az összes lépést. Minden lépés bonyolultsága a folyamat jellegétől függ Chemical engineering design is concerned with the selection and arrangement of the stages, and the selection, specification and design of the equipment required to perform the stage functions.

A műveleti egység A művelettan alapvető fogalma a műveleti egység (unit operation), melynek alapján a vegyipari eljárások széles köre jól definiált, viszonylag kevés számú alapműveletből összeállítható. Az elvi folyamatábrákon található egyszerű készülékszimbólumok általában egy-egy műveletet képviselnek (kolonna: desztilláció, reaktor: reagáltatás, szűrő: szűrés, kondenzátor: gőz-folyadék fázisátalakulás, stb.). A készülékek a legtöbb esetben műveleti egységeknek tekinthetőek

Alapműveletek osztályozása 1.Végrehajtási mód szerint: Szakaszos: Időben periódikusan ismétlődő részműveletekből áll Pl: töltési – végrehajtási – ürítési – tisztítási lépések, azaz ugyanazon térben, de időben eltolódva mennek végbe az egyes lépések. Folyamatos: a készüléken az anyag átfolyik, tehát egy időben zajlik a teljes folyamat. (Stacionárius esetben az intenzív paraméterek eloszlása időtől független) Vegyes: folyamatos művelet – egyes része szakaszos (vagy fordítva), pl. folyamatos desztilláció, szakaszos ürítés

2. A folyamatokat leíró törvények szerint: Hidrodinamikai műveletek: folyadékok, gázok mozgása a hidrosztatika és a hidrodinamika írja le – Bernoulli, Euler, Pascal folyadékok szállítása, gázok szállítása, ülepítés, szűrés, keverés centrifugálás, ciklonozás, fluidizáció. Mechanikai műveletek: aprítás, osztályozás, drazsírozás, préselés, extrudálás. Kalorikus műveletek: hőterjedés, hőátadás. Melegítés, hűtés, hőcsere, bepárlás, szárítás, kondenzálás.

Anyagátbocsájtási műveletek (diffúziós): desztillálás: részleges elpárologtatás, és részleges kondenzáció; extrakció: folyadék → folyadék, szilárd → folyadék; adszorpció: gáz, folyadék → szilárd; abszorpció: gáz → folyadék; kristályosítás: kristályos komponensek kinyerése folyadékokból. Kémiai műveletek: kémiai reakciók: kémiai reakciókinetika – sebesség, kémiai termodinamika – reakcióhő, anyagmennyiségek.

Műveleti egység A műveleti egység lehet egy-két vagy többfázisú. Egy fázis az anyag azon része, amelyben a kémiai összetételt és a fizikai állapotot leíró függvényeknek nincs szakadási pontjuk. Ha a belépő áramok csak egyszer keverednek (ill. érintkeznek) akkor egyszerű, ha többször, akkor összetett műveleti egységről beszélünk - egyszerű műveleti egységekből építhetők fel párhuzamos, soros, megkerülő vagy recirkulációs kapcsolásokkal. Egyensúlyinak nevezzük a műveleti egységet, ha a kilépő fázisok egymással termodinamikai egyensúlyban vannak. A műveleti egység az időbeni viselkedés szempontjából szakaszos vagy folyamatos. Szakaszos működésről beszélünk, ha a fázisokat jellemző intenzív paraméterek (p,T, c stb. értéke) egy rögzített helyen időben változó. Ha a szakaszos egységben az intenzív paraméterek eloszlása bármely időpontban egyenletes, akkor a műveleti egység tökéletesen kevert. Folyamatos műveleti egységnél a kiindulási anyagokat egyenletes sebességgel tápláljuk be, és a termékek elvezetése is egyenletes. Ha az időegység alatt betáplált áramok tömegének összegével, ún. stacionárius állapot alakul ki.

Műveleti egység A 1,A 2 és A 3 : a betáplált anyagok (áramok); B 1 és B 2 : a termékeket vagy kilépő áramok - munka tárgya a művelet előtt és után. A négyszög a munka eszköze.

Tendenciatörvények A műszaki fejlődés tendenciatörvényeit megalapozó, általánosabb érvényű törvények. Minden kielégített igény újabb, magasabb rendű igényt szül az emberben/ társadalomban. Minden igény kielégítésére az ember az aktuálisan lehetséges minimális munkát szánja.

Az emberi technológia korszakai kőkorszak rézkor bronzkor vaskor műanyagok kora Intelligens anyagok kora? Elsődleges cél a jó mechanikai tulajdonság. Könnyen hozzáférhető nyersanyagok, könnyű előállíthatóság. Nem reagálnak a környezet változásaira!

A technológia fejlődése Az általános elméletek szerint a technológia paradigmaváltások sorozatán keresztül, exponenciálisan fejlődik. „Az 1880-as években New Yorkban olyan 1,2 millió ember élt, akik a közlekedéshez 170 ezer lovat használtak. Ha azzal számolunk, hogy egy ló nagyjából napi kiló ürüléket termel, akkor a városi közlekedés egyetlen nap alatt akár 2500 tonnát zúdított a városra. Egy korabeli újság becslése szerint ilyen tempó mellett a lószarszint 1930-ra a manhattani felhőkarcolók szintjét ostromolta volna. Már ha nem mállik szét a napi 150 ezer liter lóhúgytól.” a_kornyezeti_katasztrofatol/

Paradigmaváltások a vegyiparban Szakaszos -> Folyamatos termelés Energiavisszanyerő rendszerek kiépítése Szénbázisról kőolajra, földgázra átállás Anyagátadási folyamatoknál a membrántechnológia egyre inkább előtérbe kerül (energiatakarékosabb) pl.: pasztörizálás

A szingularitás

A termelés növelésének módjai: párhuzamos egységsorok építése, a készülékek méretnövelése, az azonos rendeltetésű munkaeszközök sorba kapcsolása. A vegyipari termel é s volumene folyamatosan nő.

Szakaszos (batch) gyártás  : valamely intenzív mennyiség, t: idő I.: t ö lt é s II.: á talakul á s (reakció) III.: ü r í t é s tökéletesen kevert üstreaktor

Folyamatos gyártás stacion á rius á llapot  : valamely intenzív mennyiség, x: hosszúság Csőreaktor Folyamatos betáp, folyamatos elvétel

p: egyensúlyi fokozatok sorszáma,  : valamely intenzív mennyiség  tulajdonság nem feltétlenül folytonos függvény, pl. tányéros kolonnák. Többfokozatú extraktor

Folyamatos és szakaszos eljárások A szakaszos termelés fő jellemzője, hogy a terméket meghatározott véges adagokban, idegen eredetű, de a magyar iparban meghonosodott szóval sarzs-okban (pl.angol: "charge") gyártjuk le. A sarzs mérete, vagyis az un. sarzsméret az egy adagban gyártott termék mennyisége. Ha például a sarzsméret 50 kg, akkor 1000 kg terméket 20 sarzsban lehet legyártani. Szakaszos eljárás során a paraméterek (hőmérséklet, koncentráció, nyomás… stb.) időben változnak. A gyakorlatban a legtöbb szakaszos eljárás szakaszos és félfolyamatos lépésekből áll.

A gyártási idő optimálása

A szakaszos eljárások: Kis volumenek esetében gazdaságosak Flexibilisek ha változtatunk a termék formulálásán. Könnyen alkalmazkodnak a változó gyártási sebességhez az egyidejű folyamatok számának változása által. Ugyanabban az üzemben lehetővé teszik egy egész sor különböző termék előállítását szabványos többcélú készülékben. A legalkalmasabbak ha gyakori tisztításra vagy sterilizálásra van szükség. Alkalmasak közvetlen léptéknövelésre Lehetővé teszik a termék későbbi beazonosítását. Ez nagyon fontos az élelmiszer és a gyógyszeriparban. Egyik legfőbb probléma a Batch-to-Batch egyezés!

Miért használunk zárófóliát?

Folyamatos üzem 24h/7, évi 8400 munkaóra éves karbantartási időszak vagy véletlenszerű meghibásodások miatti leállások jellemzik megfelelő mennyiségű alapanyagot és segédanyagot folyamatosan táplálni, a melléktermékeket folyamatosan elvezetni kell folyamatos szabályozásra van szükség, s a szabályozórendszer kiépítése és működtetése komoly költségekkel jár a hosszantartó működés megbízhatóbban működő szerelvények használatát követeli meg a folyamatos szabályozásnak köszönhetően alkalmasabb a termékminőség adott szinten tartásához.

A (kémiai) technológia alaptörvényei (Korach Mór műegyetemi professzor szerint) a költségparaméter-elv: a technológia nem létezik (nem működőképes), ha a termék önköltsége magasabb, mint a termék piaci ára. a paraméterek nagy számának elve: a kémiai technológiában az összes paraméter szétválasztása lehetetlen, és így kénytelenek vagyunk a döntő befolyású, ún. „vezérlő” paraméterek tekintetbe vételével beérni a léptékhatás elve: minden technológiai folyamat, illetve berendezés növelése bizonyos mértékhatáron túl minőségi változásokkal jár  laboratóriumi méret (max. 5 dm 3 )  kísérleti üzemi ( dm 3 )  üzemesítés (néhány m 3 )  nagyüzemi gyártás az automatizáció szükségessége: a paraméterszórás csak automatizálás útján szorítható az előírt határok közé

1.Tömeg (bulk) anyagok: Ezek a nagy mennyiségben előállított és kémiai összetétel, tisztaság és ár alapján vásárolt termékek. Ilyenek például a kénsav, nitrogén, oxigén, etilén és klór. 2.Finom vegyszerek: Ezek a kis mennyiségben termelt, elsősorban kémiai összetétel, tisztaság és ár alapján vásárolt anyagok. Ilyenek például a dimetil-formamid (gyógyszergyártásnál alkalmazott oldószer, reakcióközeg vagy köztitermék), n-vajsav (italok, aromák, illatanyagok, és egyéb termékek előállításánál használják) 3.Speciális vagy funkcionális vegyi anyagok: Ezeket a hatásuk (vagy funkciójuk) miatt vásárolják, a kémiai összetétel másodlagos. Ilyenek például a gyógyszerek, növényvédő szerek, színezékek, illatszerek és aromák. Vegyipari termékek csoportosítása

A vegyipari termékek tipikus életciklusai

A vegyészmérnöki tudomány kialakulása A vegyészmérnöki tudomány klasszikusai: Nusselt W. : a szén rostélyon történő elégetése, elgázosítása Lewis W.K. és Whitman W.G. : gázabszorpció alapelvei Higbie R. : tiszta gáz abszorpció sebessége nyugvó folyadékokban McCabe W.L. és Thiele E.W. : frakcionáló tornyok grafikus tervezése Chilton T.H. és Colburn A.P. : desztilláló és abszorpció töltött oszlopokban Kármán T. : a folyadéksúrlódás és a hőátadás közötti analógia Langmuir I. : fűtött készülékeken átáramló gázok reakciójának sebessége Damköhler G. : áramlás, diffúzió és hő átvitel hatása reaktorok teljesítményére Wagner C. : hőmérséklet beállása nagy teljesítményű katalizátoron

Folyamatábrák: Az alapanyagoktól a végtermékig tartó gyártás folyamatát szemléltetik. A technológiai kapcsolatok jellegét és sajátosságait, az elemek kapcsolódási módját folyamatábrákkal szemléltetik. A technológiai folyamatot egyezményes jelképpel, jelölésekkel írják le gyártás folyamata alapanyagtól a termékig egyezményes, szabványosított jelölésekkel ellátva. technológiai leírások és utasítások rajzos formája: folyamatábra. tekintet nélkül a készülékek, gépek típusára, alakjára, nagyságára, számára. vegyi képlet, összetétel, főbb mennyiségi adatok. - elvi folyamatábra -technológiai folyamatábra

Elvi folyamatábra: Útmutatást ad: alapanyagok, közbenső termékek és végtermékek kémiai összetételére, az egyes műveletek sorrendjére, a készülékek, gépek jellegére balról  jobbra haladva, vastag vonallal összekötve folytonos láncot alkossanak , a folyamat megértéséhez szükséges minimális közlést tartalmazzon Kétféle módon készülhet: meglévő üzem gyártási folyamatát akarjuk rögzíteni, megépítendő üzemre rögzíti a tervező az első elképzeléseit. Elvi folyamatábra (Nitrobenzol szakaszos gyártása)

Technológiai folyamatábra: gépeket, készülékeket lépték- és szinthelyesen, ezek bekapcsolását, be- és kilépő áramok szükséges kémiai és fizikai adatait és mennyiségeit, főfolyamat + mellékfolyamatok csővezeték kapcsolását, teljes csőkapcsolást. A folyamatábra útmutatást ad: kvantitatívan alapanyagok, közbenső termékek, végtermékek, segédanyagok kémiai összetételére és mennyiségére (anyagforgalom), termodinamikai állapotára (energiaforgalom) az egyes műveletek sorrendjére a főfolyamat és a mellékfolyamatok kapcsolatára az egyes műveletek során, az alkalmazott gépek és készülékek típusára, számára és ha lehet az alakjára, nagyságára. A folyamatábra akkor teljes, ha fel vannak tüntetve a következő adatok ( két adat be- és kilépő pontokon): komponens áramok, hőáram, impulzus áram.

Folyamatábrák szerkesztése Műveleti egységek piktogramjai

A folyamatábra összeállításának 2 legfőbb problémája: I. Be tudjuk e azonosítani az összes lehetséges szerkezetet?  Az, hogy már meglévő üzemeket is fejlesztenek azt mutatja, hogy ez nem lehetséges. II. Tudunk e minden szerkezetet optimálni valós összehasonlítás céljából?  Optimalizáció során észrevesszük, hogy egy adott feladatot nagyon sokféle módon lehet végrehajtani. Továbbá a feladatok kapcsolódási sorrendje is igen változatos lehet. Ez óriási számítási kapacitást igényel! A hierarchikus folyamattervezés „hagyma” diagramja Mindig belülről kifelé haladunk tervezésnél!