Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Házi tartósítási eljárások
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
8.C FÁNKOS KÖNYVE.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Angol – amerikai projekt hét
Fővárosa és egyben legnépesebb városa Budapest.
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
B-vércsoport.
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Éttermi kisokos.
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Az ókori görög étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Reformtáplálkozás.
Marhahúsból készült ételek
Húspótlók, főzelékfeltétek
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Gombák.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Ételkészítési ismeretek
Édességek szőlőből.. Decemberben már megismerkedtünk különböző karácsonyi szőlős süteményekkel, melyekből anyukánkkal és nagymamánkkal otthon el is készíttettünk.
Magyarország.
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
Étkezési szokások az ókori Rómában
A slambuc receptje.
Testi - lelki egyensúly
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Német étkezési szokások
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Haemocromatosis Klub Étrendi javaslatok
Új alapanyagok, technológiák – Tradícionális ételek modern köntösben
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Egészségtudatos gasztronómia
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
Húsvéti béles hozzávalók
Mi készül? gulyásleves.
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Tények és tévhitek meg ami még mellette van…
Előadás másolata:

Nyugat-Dunántúl Gasztronómia

Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország Sokszínű terület Változatos felszín Jó minőségű termőtalaj

Főbb jellemzői Világörökségek Nemzeti parkok Erdőgazdálkodás, mezőgazdálkodás Jelentős termál- és gyógyvíz-készlet (Sárvár, Bük, Zalakaros, Hévíz) Történelmi borvidékek (Sopron, Sághegy) Turisztikai vonzerőkben gazdag

Hagyományos étkezési szokások Osztrák gasztronómiai hatás Étkezési szokások: Befolyásolja:Évszakok Társadalmi réteg Népi szokások Történelem Városiasodással az önellátás visszaszorult

Ételkészítési technológia Kezdetben: Agyagedények Faedények Cserépedények Kemencében sütés Napjainkban: Különféle porcelán, kerámia tálak Modern berendezések, gáztűzhelyek Korszerű eszközök

Főbb alapanyagok Zöldségfélék: Vöröshagyma Fokhagyma Fűszerpaprika Káposzta Bab Gomba (vargánya, tojás) Gyümölcsféleségek:Alma Körte Szőlő Sárga/Kajszi barack Gesztenye, dió

Húsok : Magyar sonka Füstölt szalonna Különféle felvágottak Sertészsír Marhahús Vadhús Szárnyas húsok

Hagyományos Vasi ételek Dödölle Hajdínakása Tejfölös répafőzelék Cicege Vasi parasztpecsenye Vasi borzas Sterc Tökös - Mákos rétes

Dödölle Hozzávalók: 1kg burgonya, 30 dkg liszt, 30 dkg hagyma, só, olaj, tejföl 1kg burgonyát meghámozunk, apróra vágjuk, majd sós vízben megfőzzük, ezután apróra törjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Kanállal kiszaggatjuk, és olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Hagymás zsírral megöntözzük, tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.

Tejfölös répafőzelék A kifacsart, savanyított répát vöröshagymás, paprikás zsírban pároljuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, bőrkét – lehetőleg füstöltet – teszünk bele, babérlevéllel, borssal, sóval fűszerezzük, a bőrke megpuhulásáig főzzük és behabarjuk. Bőrke helyett főzhetjük friss sertéshússal vagy füstölt csülökkel. (Jó, ha a csülköt előre egy kicsit megfőzzük.) Az ínyencek kedvéért tehetünk bele néhány levél szárított vargányát vagy vízzel való felöntéskor friss paradicsomot, paradicsompürét, paradicsomkonzervet.

Sterc Hozzávalók: Fél kg liszt, só, 2-3 dl felforralt víz, 4 evőkanál felmelegített zsír. Elkészítése: A lisztet rózsaszínűre pirítjuk, olajat (régen zsírt használtak hozzá) és vizet forralunk külön-külön edényben. Fél kiló liszthez két dekagramm sót teszünk. A forró vizet és olajat kanalanként keverjük hozzá a liszthez, amíg stercesre sül, vagyis morzsás lesz, mint a császármorzsa. Régebben felöntötték kevés meleg zsírral. Aludt tejjel és édes tejjel is fogyasztható, aki még édesebb ízre vágyik, lekvárral is eheti.

Miért egészséges, és miért nem Dödölle Egészséges, burgonyából készül Köretként is adható Tejfölös répafőzelék Sertéshús helyett szárnyas hús, mert egészségesebb Tejföl helyett tejszínt tehetünk bele Sterc Kedvelt desszert, gyorsan elkészítethető Csak alap élelmiszeranyagot tartalmaz (pl. liszt, víz, só, cukor)

Köszönjük a figyelmet! Készítette: Gróf Andrea Gombási Mónika Auer Veronika Segítő tanár: Dobos Enikő