Nyugat-Dunántúl Gasztronómia
Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország Sokszínű terület Változatos felszín Jó minőségű termőtalaj
Főbb jellemzői Világörökségek Nemzeti parkok Erdőgazdálkodás, mezőgazdálkodás Jelentős termál- és gyógyvíz-készlet (Sárvár, Bük, Zalakaros, Hévíz) Történelmi borvidékek (Sopron, Sághegy) Turisztikai vonzerőkben gazdag
Hagyományos étkezési szokások Osztrák gasztronómiai hatás Étkezési szokások: Befolyásolja:Évszakok Társadalmi réteg Népi szokások Történelem Városiasodással az önellátás visszaszorult
Ételkészítési technológia Kezdetben: Agyagedények Faedények Cserépedények Kemencében sütés Napjainkban: Különféle porcelán, kerámia tálak Modern berendezések, gáztűzhelyek Korszerű eszközök
Főbb alapanyagok Zöldségfélék: Vöröshagyma Fokhagyma Fűszerpaprika Káposzta Bab Gomba (vargánya, tojás) Gyümölcsféleségek:Alma Körte Szőlő Sárga/Kajszi barack Gesztenye, dió
Húsok : Magyar sonka Füstölt szalonna Különféle felvágottak Sertészsír Marhahús Vadhús Szárnyas húsok
Hagyományos Vasi ételek Dödölle Hajdínakása Tejfölös répafőzelék Cicege Vasi parasztpecsenye Vasi borzas Sterc Tökös - Mákos rétes
Dödölle Hozzávalók: 1kg burgonya, 30 dkg liszt, 30 dkg hagyma, só, olaj, tejföl 1kg burgonyát meghámozunk, apróra vágjuk, majd sós vízben megfőzzük, ezután apróra törjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Kanállal kiszaggatjuk, és olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Hagymás zsírral megöntözzük, tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.
Tejfölös répafőzelék A kifacsart, savanyított répát vöröshagymás, paprikás zsírban pároljuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, bőrkét – lehetőleg füstöltet – teszünk bele, babérlevéllel, borssal, sóval fűszerezzük, a bőrke megpuhulásáig főzzük és behabarjuk. Bőrke helyett főzhetjük friss sertéshússal vagy füstölt csülökkel. (Jó, ha a csülköt előre egy kicsit megfőzzük.) Az ínyencek kedvéért tehetünk bele néhány levél szárított vargányát vagy vízzel való felöntéskor friss paradicsomot, paradicsompürét, paradicsomkonzervet.
Sterc Hozzávalók: Fél kg liszt, só, 2-3 dl felforralt víz, 4 evőkanál felmelegített zsír. Elkészítése: A lisztet rózsaszínűre pirítjuk, olajat (régen zsírt használtak hozzá) és vizet forralunk külön-külön edényben. Fél kiló liszthez két dekagramm sót teszünk. A forró vizet és olajat kanalanként keverjük hozzá a liszthez, amíg stercesre sül, vagyis morzsás lesz, mint a császármorzsa. Régebben felöntötték kevés meleg zsírral. Aludt tejjel és édes tejjel is fogyasztható, aki még édesebb ízre vágyik, lekvárral is eheti.
Miért egészséges, és miért nem Dödölle Egészséges, burgonyából készül Köretként is adható Tejfölös répafőzelék Sertéshús helyett szárnyas hús, mert egészségesebb Tejföl helyett tejszínt tehetünk bele Sterc Kedvelt desszert, gyorsan elkészítethető Csak alap élelmiszeranyagot tartalmaz (pl. liszt, víz, só, cukor)
Köszönjük a figyelmet! Készítette: Gróf Andrea Gombási Mónika Auer Veronika Segítő tanár: Dobos Enikő