Lobbanáspontok Definíció : – A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, 760 mm Hg nyomásra korrigálva, amelyen gyújtóforrás alkalmazása az anyagminta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Robbanás elleni védelem
Advertisements

Tűzvédelmi alapismeretek
A LEVEGŐ.
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
A légkör összetétele és szerkezete
Atmoszféra - A Földünk légköre
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
A szabályozott szakasz- és berendezés fogalma
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az anyag és tulajdonságai
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
h-x diagram Levegő vízgőz keveréke
Környezeti kárelhárítás
Vízminőségi jellemzők
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Készítette: Kálna Gabriella
Különleges eljárások.
Szívós – rideg viselkedés Törésmechanika
A nedves levegő és állapotváltozásai
AZ IPARI HŐCSERE ALKALMAZÁSAI, BEPÁRLÓK ÉS SZÁRÍTÓK
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
Készítette: Pordán Ivett és Raffai Renáta
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
7.ÓRA AZ ÉGÉS ÉS A TŰZOLTÁS
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Gázérzékelők, mikro méretű eszközök kutatása és fejlesztése
IMMUNSZEROLÓGIA, AGGLUTINÁCIÓ, PRECIPITÁCIÓ
A kőolaj és a földgáz.
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
Reakciók hőeffektusa, hőszínezete, a reakcióhő
Az égés.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Frank György, Berzsenyi Dániel E. Gimnázium, Sopron
Levegőtisztaság-védelem
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Levegőtisztaság védelme
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban
Az égés.
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hő- és Áramlástan Gépei
Levegőminőség-védelem – hazai helyzet. Legfőbb szennyezőforrások Közlekedés (> 50%) Energia szektor ( 30%) Ipar (20%)
Kőolaj és földgáz Oroszi eszter 10.b.
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
A tűzoltás szabályai A tűzoltás általános szabálya:
Rekord statisztikák Készítette: Komjáti Bálint IV. évf. fizikus hallgató (ELTE-2006) Györgyi Géza: Extrém érték statisztikák előadásán tartott szemináriumára.
Tűz (tűzeset): az az égési folyamat, amely veszélyt jelent az életre, a testi épségre vagy az anyagi javakra, illetve azokban károsodást okoz. Tűz elleni.
A norma szerinti villámvédelem - Tűzvédelmi követelmények -
Tartalom Néhány definíció A reaktív vegyi anyagok program szükségessége Példák Gyúlékonyság (pt 2) Termikus kockázat értékelési eszközök Sztatikus elektromosság.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
Reaktív Vegyi Anyagok Program alapelvei Értsd meg a folyamat kémiáját –A kívánt folyamat és reakciók –Járulékos reakciók –Várható eltérések (pl. a HAZOP.
Szitálás. A művelet jellege: mechanikai művelet A művelet célja: * frakcionálás (művelet eredményének ellenőrzése, a művelet szabályozása) * szemcseméret.
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
TŰZVÉDELMI ISMERETEK. 2 Tűzvédelem – alapfogalmak.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
Atmoszféra - A Földünk légköre
Áramlástani alapok évfolyam
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
ÉGÉS.
Veszélyes áruk csomagolása
A B C D E F
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

Lobbanáspontok Definíció : – A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, 760 mm Hg nyomásra korrigálva, amelyen gyújtóforrás alkalmazása az anyagminta gőzének gyulladását okozza a meghatározott vizsgálati feltételek mellett. – Az eredeti módszert az 1800-as évek közepén dolgozták ki, kerozin tanulmányozására. –Nyílttéri –Zárttéri – Nagyon hasznos a szénhidrogének esetén.

A lobbanáspont elmélet Az elméleti lobbanáspontok eltérnek a mért lobbanásponttól, mivel a következők vannak rájuk hatással: – gyújtóforrás – a láng terjedési iránya – a kioltási átmérő – a lobbanáspont mérési módszerek nem egyformák – a nyomás

A lobbanáspont elmélet Ha egy keverék telítési gőz nyomását megfelelően fel lehet becsülni, a keverék lobbanáspontját is meg lehet becsülni a komponensek egyedi lobbanáspontjai alapján.. Egy anyag lobbanáspontjait meg lehet becsülni a várható legalacsonyabb lobbanáspont szint és a gőznyomás segítségével.

A lobbanáspont adatok használata  Előírják a törvényi szabályozások  ATEX Kockázatelemzés és robbanás- védelmi dokumentum  NFPA rangsor  Input adatok MSD lapokhoz  Ritkán használják a folyamat szabályozásban. Ne feledje, hogy a lobbanáspont alacsonyabb lesz csökkentett nyomáson és fokozott oxigén tartalom mellett. Igen nagy gyújtóforrások felmelegíthetik az anyagot lobbanáspontja fölé.

Öngyulladás   Az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen egy üzemanyag keverék a levegőben spontán meggyullad gyújtóforrás nélkül.  Ez homogén reakció, reakció front nélkül.  Az öngyulladási hőmérséklet a következők függvénye :  Az anyag fizikai tulajdonságai  nyomás  geometria  tartályméret  szerkezeti anyagok

Öngyulladási "problémák" A vizsgálati adatok alkalmazása nehéz – 500 ml vs gallon Mi a gyújtóforrás? – öngyulladás – forró felületi gyújtás A "spontán" begyulladás nagy felületű közegen – szigetelés tüzek – nagy felületű területen adszorpciót követően keletkező hulladék tüzek – szén-ágy tüzek

Az a minimális energiamennyiség, amely ahhoz szükséges, hogy megindítsa a tűzet a vizsgálat vagy helyzet feltételei között. Tipikus gőz értékek – Levegőben millijoules – Oxigénben millijoules Tipikus értékek porokra – millijoules Minimális gyújtási energiák

Korlátozza a gyúlékony anyagok mennyiségét n Minimalizálja a nyersanyag készletet n Minimalizálja a folyamati készletet n Használjon minimális készletet a reaktorokban, a hőcserélőkben, a desztillációs berendezésekben, stb. Néhány eleve biztonságosabb megoldás

Gyulladási határértékek > Felső Gyulladási Határérték - nem elegendő az oxigén < Alsó Gyulladási Határérték - nem elegendő az üzemanyag Gondoljuk meg: Nem homogén régiók a folyamatban – szivárgások vákuumrendszerekben – belövelési pontok oxidálószerekhez és üzemanyagnak (pl. szellőző gyűjtőrendszerek) Gyújtóforrások elkerülése – Nem tartják lehetségesnek gáz / gőz rendszerben a nagyon alacsony minimális gyújtási energia igény következtében (általában tized MJ-ok).

Fontolja meg:  Az inertálást a gyúlékony anyag felhalmozódás elkerülésére  A folyamatos figyelemmel kísérését minden olyan rendszernek, amely éghető anyagot, valamint riasztót vagy leállítót tartalmaz az LFL = <25%-ban Gyúlékonysági határok

Fogalmi meghatározások gyulladási hőmérséklet koncentráció régiók vs hőmérséklet Üzemanyag koncentráció HŐMÉRSÉKLET AITFP Gőz gyulladási terület Köd, por & hab éghetőségi terület Gőznyomás görbe Felső határ Öngyulladási terület Alsó határ

Minimális oxigénkoncentráció Ha az oxigén szintet szabályozza (pl. nitrogén purgálással):  Oxigén monitor ajánlott –A következmények függvényében használjon többszörös monitort védelmi rétegként, amely a folyamati leállítóhoz kapcsolódik –Keresse meg a szivárgásokat a folyamatban - például ha Ön vákuumot használ, gyúlékony anyagoknak tartályokba való kirakodásakor.

Eleve biztonságosabb? Helyettesítsen –Cserélje ki a veszélyes anyagot egy biztonságosabbra (pl. vizes vagy magasabb lobbanáspontú oldószerre)  Minimalizáljon –Veszélyes anyagok leltára –Folyamatos vagy részben folyamatos reakció Mérsékeljen –Csökkentse a hőmérsékletet és/vagy a nyomást Egyszerűsítsen Rangsorolhatja/mérheti a Tervezett biztonságot a Dow Tűz és Robbanási Index-el (lásd a PROMIS tartalmat)