Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Veszély Elemző Kritikus Ellenőrzési Pontrendszer.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A Repülésbiztonsági Kockázat
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kockázat és megbízhatóság
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
TMF Termékminőségi Felülvizsgálat Dr
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
Konfliktusok az iskolában
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Minőségbiztosítás és tanúsítás
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Compliance és Corporate Governance
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Posteinerné Toldi Márta
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Iskolai szociális segítő
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Veszély Elemző Kritikus Ellenőrzési Pontrendszer

A HACCP rendszer kialakulása,60-as évek végén az amerikai Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal (NASA) szakemberei megbízást adtak egy kutató csoportnak, hogy dolgozzanak ki olyan módszert, amellyel a lehető legkisebbre csökkenthető annak kockázata, hogy az űrhajósok által elfogyasztott élelmiszerek mikrobiológiai veszélyt hordozzanak. ↓ minőségellenőrzés hagyományos módszereivel nincs mód az élelmiszer-biztonsági problémák megoldására nem elegendő a végtermék és a nyersanyag vizsgálat ki kell alakítani a teljes eljárás fölötti ellenőrzés( nyersanyagokat, a feldolgozási környezetet és az embereket)

HEFOP A HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) - magyar megfelelője = Veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok. - HACCP: -az élelmiszerek előállításával, -fogyasztásra való elkészítésével kapcsolatos tudományos és gyakorlati ismeretekre épülő megközelítés, -meghatározza: -a nyersanyag előállítástól a fogyasztóig az élelmiszerlánc minden eleméhez, műveletéhez a veszélyeket és a megelőzésükre szolgáló módszereket, -pontokat, ahol a szabályozás segítségével a veszélyek kiküszöbölhetők – ezek a kritikus szabályozási pontok.

HEFOP A HACCP rendszer foglalkozik: a veszélyek keletkezésével, megelőzésével, kiküszöbölésével. ↓ egyedileg – termékenként / folyamatonként – vizsgálja a technológiát és a feldolgozás körülményeit. II biztonsági terv ↓ élelmiszerbiztonság elérésének és a fogyasztók védelmének leghatékonyabb eszköze. A HACCP figyelembe veszi: tényezőket, amelyek az élelmiszer-előállítási folyamatban befolyásolhatják a produktum minőségét, biztonságát.

HEFOP A HACCP 7 alapelve: 1.Veszélyelemzés végzése 2.A Kritikus Szabályozási Pontok (CCP-k) meghatározása 3.A kritikus határérték(ek) meghatározása 4.A CCP szabályozását felügyelő rendszer felállítása 5.A helyesbítő tevékenységek meghatározása, melyeket akkor kell elvégezni, ha egy adott CCP nem áll szabályozás alatt 6. Az igazolásra szolgáló eljárások megállapítása annak megerősítésére, hogy a HACCP rendszer hatékonyan működik 7. Dokumentáció létrehozása, amely tartalmaz ezen alapelvekhez és alkalmazásukhoz tartozó minden eljárást és nyilvántartást

1. Alapelv - Veszélyelemzés végzése fel kell mérni,meg kell határozni mindazokat a veszélyeket, melyek a forgalmazott élelmiszerben a fogyasztó egészség károsodását okozhatják. veszélyek: biológiai/mikrobiológiai, kémiai, fizikai eredetű anyagok, melyek a veszélyforrásokon (hordozókon) keresztül juthatnak az élelmiszerbe kiterjed: teljes élelmiszerláncra (nyersanyagtermeléstől a feldolgozáson és forgalmazáson keresztül a fogyasztásig) megelőző intézkedések

2. Alapelv - A Kritikus Szabályozási Pontok (CCP-k) meghatározása a veszélyek kiküszöbölhetők, megszüntethetők, vagy előfordulásuk az elfogadható mértékre csökkenthető A CCP-k meghatározására leggyakrabban (de nem kizárólagosan) a „Döntési fá”-t használják A „Döntési fa” módszer: –négy tevékenységgel kapcsolatos kérdés és az azokra adott válasz pl.: ha az ömlesztett virslinél pl. mikrobák szaporodásának lehetőségét reális veszélynek tekintjük, akkor végig kell vizsgálnunk a virsli forgalmazásának teljes menetét abból a szempontból, hogy mi történhet a mikrobákkal az egyes technológiai lépéseink során

3. Alapelv - A kritikus határérték(ek) megállapítása “elfogadható” vagy “nem elfogadható” döntések meghozatalára pl. a tárolás után milyen mikroba tartalmú virslit engedünk kiszolgálni. A virsliben lévő mikrobák számára a hűtőszekrény léghőmérsékletéből következtetünk, vagyis a kritikus határértékünk a virsli tárolására szolgáló hűtőszekrény légterének 0-+5 o C-os hőmérséklete lesz. olyan értéket kell választanunk, ami a mindennapi gyakorlatban egyszerűen mérhető, és ami alapján jól lehet következtetni az általunk valódinak ítélt veszély mértékére.

4. Alapelv - A CCP szabályozását felügyelő rendszer felállítása minden olyan ponton, ahol szabályozás szükséges felügyelő rendszer kell meg kell határozni, hogy az előírt határértékeket ki, milyen módszerrel, milyen gyakorisággal állapítsa meg és az eredményeket milyen módon kezelje pl: milyen módszerrel, milyen gyakorisággal és ki fogyja végezni a virsli tárolására szolgáló hűtőszekrény léghőmérsékletének ellenőrzését. módszer: hűtőszekrény léghőmérsékletének ellenőrzése gyakoriság: minden műszakkezdés előtt egy dolgozót bízunk meg pl. a raktárost (dokumentál, ellenőrzési lap)

5. Alapelv - Azon helyesbítő tevékenység meghatározása, melyet akkor kell elvégezni, ha a felügyelet azt jelzi, hogy egy adott CCP nem áll szabályozás alatt. ki kell dolgozni olyan eljárást, amely meghatározza, hogy ki, mit és hogyan intézkedjen, ha a szabályozottság megszűnt, vagy nem teljes mértékű pl. megvizsgáljuk, hogy miért nem volt megfelelő a hőmérséklet a hűtőszekrényben és intézkedünk az ok elhárítására (pl. a hűtőszekrény leolvasztása, szerelő hívása, stb.) meg kell határozni, hogy a helyesbítő tevékenységet ki végzi és hogyan dokumentálja.

6. Alapelv - Az igazolásra szolgáló eljárások megállapítása, annak megerősítésére, hogy a HACCP rendszer hatékonyan működik. kiegészítő vizsgálatok és módszerek Magyarországon ennek az alapelvnek a teljesítése nem kötelező pl.: üzemeltetőnek kell meggyőződnie, hogy a felelős dolgozó kellő gyakorisággal úgy olvassa-e le a virsli tárolására szolgáló hűtőszekrény léghőmérsékletét, ahogy az tőle elvárható, úgy dokumentálja-e az ellenőrzései eredményét, és ha eltérést tapasztal, végez-e helyesbítő tevékenységet

7. Alapelv - Olyan dokumentáció létrehozása, amely tartalmaz ezen alapelvekhez és alkalmazásukhoz tartozó minden eljárást és nyilvántartást. kellően áttekinthető, kapcsolatok, hivatkozások világosak élelmiszer-biztonsági rendszer működtetéséhez szükséges valamennyi információt tartalmazza. Magyarországon nem teljes mértékben kötelező, de a HACCP-vel kapcsolatos tevékenység dokumentálás nélkül nem bizonyítható

HEFOP A HACCP integráló szerepe A HACCP rendszer keretrendszerként is működik. Kialakításának eredményeként magába integrálja, így kielégíti: -a jogszabályi előírásokat, melyek a társadalmi elvárásokat is közvetítik, -a termelés számára a megfelelő munkaerőt, -a megfelelő anyagfelhasználást, -a megfelelő technológiát, -a megfelelő berendezéseket és eszközöket, - a megfelelő mérési módszereket,

HEFOP

A HACCP alkalmazásának előnyei: utólagos ellenőrzés helyett a hibák megelőzését segíti, csökkenti a hibák előfordulási gyakoriságát, dokumentált elemzés → előírásokat a kritikus pontokra irányítja, alkalmazása növeli az élelmiszer-biztonságot és a megbízhatóságot, javításra, fejlesztésre hívja fel a figyelmet, csökkenti a veszteségeket, elősegíti a költségtakarékos szabályozásokat, bizonyítja, hogy a gyártó mindent megtett a biztonság érdekében, javítja a folyamatok ellenőrzését és szabályozását, növeli a vevők bizalmát.

HEFOP

HACCP fogalmak: Élelmiszer biztonság: Az élelmiszer olyan állapota, amelyben a fizikai, kémiai, biológiai veszély vagy károsodás bekövetkezésének valószínűségét egy elfogadható szint alatt korlátozzák. Érvényesítés (validálás): Bizonyítékok gyűjtése arra vonatkozóan, hogy a HACCP- terv elemei hatékonyak. Jó Higiéniai Gyakorlat (GHP): eljárások, szabályozások összessége, amelyek az élelmiszer-biztonság és az élelmiszer egészséges-tápláló jellegének biztosításához szükségesek. Jó Gyártási Gyakorlat (GMP): technológiai, szervezési, műszaki eljárások, amelyek elvégzését szükségesnek tartanak arra, hogy egyenletes minőségű, biztonságos terméket állítsanak elő.

HEFOP HACCP fogalmak: Kritikus Szabályozási Pont: amelynél szabályozást lehet alkalmazni és az lényeges valamely élelmiszer-biztonsági veszély megelőzéséhez, kiküszöböléséhez vagy elfogadható szintre csökkentéséhez. Megfelelőségi felülvizsgálat: a CCP-k megfelelőségének rendszeres és független belső vizsgálata, a veszélyek helyes azonosítása érdekében. Rendszer felülvizsgálat (önellenőrzés): rendszeres és független belső vizsgálat, hogy a HACCP tevékenységek megfelelnek-e a tervezett intézkedéseknek, ezeket az intézkedéseket hatékonyan és dokumentált módon bevezették-e, alkalmasak-e a célok elérésére.

HEFOP Árubeszerzés Raktárba szállítás 2. Áruátvétel 5. Termelés 3. Raktározás Előkészítőbe szállítás Termelőhelyre szállítás 4. Előkészítés 7.Adagolás,tálalás,értékesítés 6. Készentartás Kiegészítő tevékenységek: mosogatás, takarítás, hulladék-, moslékkezelés Előkészített anyagok tárolása