Gordon Győri János * / ** A tehetséggondozás világa 15 ország jó gyakorlata a tehetséggondozás terén *ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 EMU Közgyűlés és konferencia “Zeneoktatás a skandináv országokban”
Advertisements

Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
Alkossuk meg együtt a jövőt! Üzleti játék innovatív, sikerorientált hallgatók részére.
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
A koragyermekkori nevelésről
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
A fejlesztés hatása a szervezetre
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Az ifjúsági szubkultúrák szerepe a nevelési folyamatban
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Közoktatás – pedagógusképzés - neveléstudomány
  Kitartás  Önbizalom  Magabiztosság  Versenyképesség  Sokoldalúság  Gyakorlati érzék  Kreativitás  Alkalmazkodóképesség  Kommunikációs készség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Hogyan lehet értékes zenét tanítani a gyerekeknek a médián keresztül? Stachó László Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
1 A roma kisebbség iskolai helyzete Készítette: Keresztes Eszter Kommunikáció az egyetemen c. kurzus.
IN / TOLERANCIA Strédl Terézia Selye János Egyetem, Komárom
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Az innováció forrásai.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Autonómia és felelősségvállalás
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
A digitális állampolgárság neveléstudományi kontextusban Perjés István ELTE, PPK.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Az iskolai közösségi szolgálat a koordinátor szemével
Innováció az oktatásban – szakmai konferencia Szabó Mária szeptember 22. Az oktatási és a szakpolitikai gyakorlat - műhely.
Európa regionális földrajza
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Multikulturális nevelés
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | az előadás címe „Pont ÉRTED, pont VELED, pont NEKED. Érték-tehetség-siker” Szeretettel köszöntjük a Kollégákat a „Pont ÉRTED, pont.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK Mentális gyakorlatok Európa börtöneiben Molnár Attila Károly.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
A szakiskola jelene és jövője
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
„HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ”
„Esély és ösztönzés” tehetséggondozó modell
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Gordon Győri János * / ** A tehetséggondozás világa 15 ország jó gyakorlata a tehetséggondozás terén *ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet **Eszterházy Károly Egyetem TTK Neveléstudományi Intézet

- nemzetközi vizsgálat - változatos hátterű oktatási rendszerek - földrajzi elhelyezkedés - az ország mérete, a lakosság száma - gazdasági fejlettség - politikai múlt és jelen - kulturális diverzitás - az oktatási rendszer mutatói stb. szempontjából

Amerikai Egyesült Államok Ausztria Dánia Dél-Korea Franciaország India Jordánia Kazahsztán Kína Nagy-Britannia Németország Spanyolország Szerbia Szlovákia Törökország

- a jó gyakorlat értelmezése - a jó gyakorlatok kiválasztása - desk research (szakértői másodkutatás) - a személyes kutatói élményből konstruálódó megértés hiánya - helyi kapcsolattartó szakértő

cél: - többet érteni a tehetségről és a tehetségkibontakoztatás összetevőiről, a tehetségaktualizáció és társadalmi kontextusának kapcsolatrendszeréből - megismerni a tehetségre vonatkozó más filozófiákat, ezek társadalmi és oktatásügyi környezetét, és az ezekből helyileg levont gyakorlati következtetéseket - a nemzetközi gyakorlatok átgondolása esetleges magyar adaptáció szempontjából -

- a lokális érdekeltséggel együtt globalizációs aspektus is - nem lehet nem figyelembe venni a globális aspektust, annak valamennyi kapcsolódó szintjével (nano/mikro/mezo/makro/megaszintek = a) egyéni/családi/közösségi/nemzeti/nemzeteken túli b) tanuló/osztály/iskola/nemzeti oktatási rendszer/nemzeti rendszereken túli rendszerek), amelyek jellemzően nem könnyen harmonizálhatók - a globális aspektus a tehetségek kibontakozásában és önaktualizációjában különösen nagy szerepet játszik

- egyenlőség, méltányosság (equality/equity), igazságosság, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődési érdekek összehangolásának kérdése - különös hangsúllyal a „későn érkező” nemzetek esetében

- nemi - szociális/szociokulturális - kulturális - területi stb.

- verseny az oktatás élvonalának megteremtésére - az oktatás pozitív elemeinek kvintesszenciája - az oktatás élvonalában lenni - a legjobbnak lenni - innovatívnak, kreatívnak, progresszívnek lenni az oktatásban - a formális oktatás legmagasabb szintje fölé emelkedni - a formális oktatás kritikai megújításának élvonalát alkotni

progresszívnek, úttörőnek lenni - a tehetségnevelés pedagógiai és szociális céljait tekintve - az oktatás tartalmát tekintve - a metodológiát tekintve a tehetséggondozás pedagógiája abban a vonatkozásban, hogy milyen szerepet töltött be a tömegoktatás évszázadainak, vagyis a század pedagógiájának progressziv folyamataiban, a pedagógiai innovációban, lényegében feldolgozatlan terület

- pl. a módszerekben: posztmodern módszerek - véletlenszerűen egymás mellé helyezett módszerek: a rendszerszerűség hiánya - komplex módszerek. módszertanilag koherens, rendszerszerűségkomplexitás a módszerekben - hibrid módszerek: rendszerszerűségre törekvő, de módszertanilag inkoherens módszerek együttes használata

a cél többek között egy - adaptívabb (= egyes szempontokat tekintve igazságosabb és méltányosabb) tömegoktatás/iskola kidolgozása - egyéni - társadalmi csoportokon belüli és közötti - intézményi - társadalmi - globális szinteken „equity and excellence”

- „úttörő” (pioneer), „élvonalbelinek lenni” mentalitás - innovatív pedagógai identitás - a társadalmi/emberi igazságokért küzdő „igazságtevő” mentalitás

mindebben a tehetséggondozás nincs egyedül - multikulturális pedagógia (emancipciós társadalmi mozgalmak és pedagógiák) - állampolgári nevelés pedagógiája - speciális igényű tanulók pedagógiái stb. de: az egyenlőség kérdése itt nagyon speciális módon merül fel, tekintve a tehetségesség „elit jellegét”

- progresszívnek lenni ≠ a legprogresszívebbnek lenni - verseny a tehetséggondozó programok között

- nem-formális tehetséggondozás - non-profit - for-profit - üzleti éthosz - kritikai éthosz - a pedagógia fejlesztése - a társadalom fejlesztése - szintetizálás

alternatívák: - együttműködés az oktatás világával - együttműködés az oktatásüggyel - együttműködés oktatási intézményekkel - együttműködés a tehetséggondozás oktatásügyben tevékenykedő személyeivel - szeparáció - szegregáció az oktatásügy részéről

- minden korábbinál nagyobb hangsúly a STEM-en; de: - társadalmi/szociális/környezeti felelősségvállalás gazdasági, társadalmi fejlődésre vonatkozó és további (pl. nemzetvédelmi) megfontolások - a tehetségkibontakozás elméletének és gyakorlatának egyoldalúan pedagógiai hangsúlya

- a tipikus hátrányok kiegyenlítésének kísérlete pl. - akceleráció (komplexen fejlett személyek esetében) - tudományos és művészeti tehetségek - egyéni és csoportos kreativitás - szegregáció stb.

- a legprogresszívebbnek lenni ≠ a lehetséges legprogresszívebbnek lenni - moduláló társadalmi, szakmai komponensek: - a társadalom/gazdaság általános fejlettsége; a társadalom/gazdaság „igényei” - az oktatásügy számos jellemzője - pénzügyi lehetőségek - a tanárok felkészültsége, attitűdje, értékvilága stb. stb. stb.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!