A GYEREKESÉLY PROGRAM POLITIKUS SZEMMEL Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

A gyakornokok beilleszkedése
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
„Fiatalok helyben tartása!”
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Kis Bocs Baba-Mama klub Baba- Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Közoktatási projektelemek Készítette: Deli Mária Közoktatási koordinátor.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
A XXI. század kihívásai és a magánbiztonsági ágazat válaszai MBVE X. Konferencia Tapolca Német Ferenc Az SzVMSzK elnöke.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, majd győzöl.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
Legyen jobb a gyermekeknek!
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Napraforgó Napközi Baranyajenő
1% Magyarországon Határtalan Civil Nap, Budapest, május 12.
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
CSALÁDI NAPKÖZIT MŰKÖDTETŐK RÉSZÉRE SZERVEZETT TANFOLYAM.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
PARTNERSÉG. Schwertner János Mi a partnerség? Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban: Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban:
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
ÜNNEPÉLYES NYITÓRENDEZVÉNY ÉS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ BERETTYÓÚJFALU OKTÓBER 30.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Mit jelent az innováció Európának? Herczog Edit Képviselő - Európai Parlament.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Gyerekszegénység Ellenszélben: kísérletek a válaszadásra 2006-tól. Darvas Ágnes – Farkas Zsombor „Megszólalunk” Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület,
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
A kistérségi gyerekesély programok tervezési folyamata Kalmár Ildikó - Dandé István - Herman Szabolcs Regionális koordinátorok Magyar Tudományos Akadémia.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Nagy-Majdon József - Társulási Tanács elnök ”Lehetőségek a Gyerekesély Program révén a Bátonyterenyei kistérségben” - Mit várnak el a kistérség települései.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Gyerekszegénység Elleni Nemzeti program Szécsényi Gyerekesély programja Az alternatív vitarendezés lehetőségei és multiplikációja a programban.
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
ÁROP /C/A A komplex programmal segítendő leghátrányosabb
PAKTUM KONFERENCIA Pécs, december 13.
Előadás másolata:

A GYEREKESÉLY PROGRAM POLITIKUS SZEMMEL Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás

Mottó „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” Mahatma Gandhi

Az első lépések  - az első találkozás(Sásd Városháza D.I.), az első tanácsülés(Mekényes)  - az első bemutató-ismerkedés és kétségek-nem egy újabb...consulting ötlet?  - globálisan jelentkező problémák –ENSZ program  - nemzeti stratégia – egy újabb paktum?  - nemzeti kísérleti program meghirdetése – lesz-e hozzá forrás?  - végeredmény:a kötelező egészséges bizalmatlanság, azonban a politikában a legnagyobb erény a türelem

AZ NS értelmezése – vezetői szemszögből  Az NS jól kidolgozott és átfogó –de:  - olyan feladatok elé állítja a társadalmat, mellyel gazdaságilag fejlett államok is csak küzdeni és nem megküzdeni bírnak(USA, F, D, I)  - a magyar választási ciklus „félidejében” jutott el a szándék az érintett térségekhez, azonban maga a projekt indítása is láthatóan a választáson túlra húzódhat- az első politikai dilemma: vajon mekkora energiát érdemes belefektetni, ha a projektindítás sikere nem aratható le időben  - az nyilvánvaló, hogy valamit kezdeni kell a kérdéssel, mert az odázás csak fokozza a bajt, de miből és mit – nincs kitaposott út, bizonytalan források

A döntés előkészítése  további szakmai támogatás érkezik a térségbe  összeáll a projektstáb és felveszi a kapcsolatot a későbbi potenciális GYB tagsággal  a kistérségi fejlesztési tervhez konkrét forrásokat rendel az LHH program  szorosabb szakmai kapcsolat alakul ki a program érintettjei és a településvezetők között  egy idő után szolidáris kötelezettség érzetével társul a gazdasági és politikai mérlegelés(ERFA vita)  a program elindításának a valószínűsége realitássá válik

A pályázat  lekötötte a társulás teljes pályázatírói kapacitását  az eddigi legnagyobb szellemi műhelymunka eredménye, mely folyamatosan érződött az kistérségi iroda légkörén  a benyújtást fokozott várakozás követte immár a további résztvevők(intézmények, önkormányzatok, munkavállalók) irányából is – a program ténylegesen térségi üggyé vált  ugyanakkor a későbbi kezelés kockázata: ha sikerül, komoly kohéziós erő, ha nem, esetleges konfliktusforrás, melyre azért szintén célszerű felkészülni

A program politikai töltete  - számszaki méreténél fogva óhatatlanul rendelkezik politikai jelentőséggel  - a sikert mindenki szívesen vallaná sajátjának  - érdekesség: egy sokak által ismert, mégis kevesek által felismert jelenség, a „számok és a milliárdok ” kommunikációja az agyonhangoztatástól és a gazdasági válság által felerősített társadalmi feszültségektől a politikai hiteltelenség mutatójává vált  - az emberek a fejlesztések tartalmát és nem a politikusok által transzformált üzeneteket kívánták értékelni

Az igazi jelentőség - ahogyan az emberek látják és várják:  Szülők véleménye:  „A gyerekek egy kicsit jobban nyitnak a világ felé, több lehetőséget ismernek meg.  Kisvaszar: szegregátumban élő szülő: Megélhetési gondjaikra megoldást várnak a programtól.  Sásd: a játszószobát használó szülő: A beilleszkedést segíti elő, a gyerekek közösségbe járhatnak.  Baranyajenő napközi: Tanulásban segítés, nyári ingyenes étkezés.  Mekényes napközi: Értelmes programok a gyerekeknek, eljuthatnak moziba, színházba, a Balatonra.”

Az igazi jelentőség - ahogyan az emberek látják és várják:  Pedagógusok véleménye:  „Kevesebb lesz az iskolát otthagyó, lemorzsolódó gyermek.  Nagyobb lesz a gyerekek esélye a továbbtanulásra.  Megtanulhatják pl. a gazdasági alapismereteket, vállalkozás ismereteket.  Tanulmányi eredményeik javulása.  Közelebb hozza egymáshoz a szülőket, a gyerekeket, a fenntartókat, a civileket.  Anyagi segítség az iskoláknak: nem kell költeniük a fejlesztő pedagógusok, logopédus, iskolapszichológus, stb. bérére.”  Civilek:  „Nagyszerű a programban, hogy az óvodás korosztály is megszólítható. A program lehetővé teszi, hogy a fiatalok foglalkozzanak a fiatalabbakkal.  Szoros együttműködés néhány civil szervezet és a Gyep –program között.”

Politikai konklúzió  Az egyértelműen hasznos programok jelentőségét a társadalom ismeri és támogatja.  Nem szükséges erőteljesen hangoztatni ezen programok fontosságát, viszont annál többet kell dolgozni értük.  Az emberek értékelik a számukra nyilvánvaló teljesítményt.

Székely Szilárd Köszönöm a figyelmet!