BEVEZETÉS AZ ÉPÜLETSZERKEZETTANBA ELŐADÓ: FARSANG ATTILA TÁRGYFELELŐS 2008.02.28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Méretezés.
Advertisements

Építőmérnöki ábrázolás november Dr. H. Baráti Ilona
Szerkezettan I. épületszerkezettan
Berendezések, beépített bútorok ábrázolása
Térképezési ismeretek
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Rajzi rész
A helyszínrajz és annak műszaki tartalma
Építőmérnöki ábrázolás II. modul Dr. H. Baráti Ilona
Metszeti ábrázolás.
Metszetek.
SZERKEZETTAN I. ÉPÜLETSZERKEZETTAN I. általános tudnivalók
Készítette: Pető László
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
A MŰSZAKI RAJZKÉSZÍTÉS SZABÁLYAI
Az „Építészet kezdetei, népi építészet” c. tárgy féléves feladatai
Diplomamunka Bakui Nemzeti kórház építésének organizációja
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Méretmegadás.
Felületi minőség.
Építési engedélyezési tervdokumentáció általános tartalma I.
Összeállította: Cserpes Imre
GÉPELEMEK EGYSZERÜSÍTETT ÁBRÁZOLÁSA
2. előadás GÉPRAJZ, GÉPELEMEK I..
6.-7. előadás GEG I..
3. előadás GÉPRAJZ, GÉPELEMEK I..
3-4. előadás MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
3. Vetületi ábrázolások számítási eljárásai
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
tűzvédelmi tapasztalatai
Az ókori Róma építészete
A frank építészet – Nyugat-Európa kora-középkori építészete
3.3. Axonometrikus ábrázolások Rövid áttekintés
RENDEZETT VETÜLETEK.
VETÜLETEK SZERKESZTÉSE
ALAPVETŐ TÉRELEMEK KÉT KÉPSÍKOS ÁBRÁZOLÁSA
17. tétel.
LÉPCSŐ LÉPCSŐ SZERKESZTÉS.
Lépcsőszerkesztés lépései kétkarú mon. vb. lépcső
TSZVSZ nemzetközi tűzvédelmi konferencia Hajdúszoboszló május 27. A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata és fejlesztésének irányai.
ZÁRTHELYI FELADATOK (hasonló példák)
Tervfelülvizsgálat menete, tervdokumentációk szükséges és elégséges feltételei előadó: Varga Tamás MO csoportvezető január 19.
2. Zh előtti összefoglaló
Metszetek.
3. Vetületi ábrázolások számítási eljárásai
Jelképes ábrázolások Rugók, hegesztés 13. előadás.
Tárgyak műszaki ábrázolása Képies ábrázolások
Csavarmenetek, menetes alkatrészek, menetes kötések
T4. FA OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
T8. VASBETON OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
Alak- és helyzettűrések
A TETŐ ÉS AZ ÉPÜLET ENERGIAMÉRLEGE
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
Magasépítési acélszerkezetek
Felületminőség előadás. Széchenyi István Egyetem A felületminőség alapfogalmai Mértani felületnek nevezzük a munkadarab rajzán az ábrával és méretekkel,
LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIAC2016 Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre e.a.: Révi Zsolt főépítész.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
Összeállította: Cserpes Imre
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Épületelemek árnyéka.
Mezopotámia építészete
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Felületminőség.
Csavarmenetek, menetes alkatrészek, menetes kötések
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Tárgyak műszaki ábrázolása Merőleges vetítés
Előadás másolata:

BEVEZETÉS AZ ÉPÜLETSZERKEZETTANBA ELŐADÓ: FARSANG ATTILA TÁRGYFELELŐS

A LÉPTÉK A lépék meghatározása: egy rajzi egység = ? valóságos egység Jelölésmód (pl. M 1:50) Jellemző léptékek, eltérések az egyes léptékek között (avagy mit mikor kell használni)

Építészeti alaprajz Az egyes szerkezetek méreteit önállóan kell meghatározni méréssel és méretezéssel. A beépített bútorok, berendezések, hideg falburkolatok is jelölendők. Megoldandó a lakás / ház teljes alaprajza (a szerkezeteket elmetszve és „lefelé” nézve), az építészeti tervek ábrázolási szabályainak megfelelően (metszet és nézetvonalak megkülönböztetésével, külső-belső nyílászárókkal, beépített bútorokkal, burkolatok, lejtések, kiegészítő szerkezetek, a bejárat, korlátok, lejtések, dilatációk, az esetleges víznyelők, stb. jelölésével).

Kótázás, adatmegadás: a léptéknek megfelelően (lásd segédlet, előadás, konzultáció) szintkóták a padlószerkezetek felső síkját jelöljék kótalehatárolás iránya, és a számok elhelyezkedése meghatározott

A-A jelű (kereszt-) és B-B jelű (hossz-) építészeti metszetek két egymásra merőleges metszet ábrázolása tetszőleges helyen felvett metszetek egy vagy több szint ábrázolása szükséges (tetőszerkezet, pinceszint bemutatása ?) a „nézési” irány, valamint a vetített helyzetű elhelyezés betartásával megoldandóak

Kótázás, adatmegadás: az épület valamennyi lényeges / látszó / feltételezett szerkezetének kótázása alaprajzi és metszeti szintkótákkal kell jelölni a födémek alsó és felső síkját, a padlóvonalat, a parapetet, a szemöldököt, a koszorú alsó- és felső síkokat, az esetleges lépcsőpihenőket, a léptéknek megfelelően a hosszkótákon az emeletmagasságok, a padló- és födémvastagságok, a parapet- és nyílásméretek legyenek megadva kótalehatárolás iránya, és a számok elhelyezkedése meghatározott

Belső homlokzatok M 1:50 Külső és belső nézetek ábrázolása a vetített helyzetű elhelyezés betartásával a külső falak, esetleges nyílászárók, egyéb szerkezetek nézetével

Kótázás, adatmegadás: az épület összes lényeges / ismert szerkezetei kerüljenek kótázásra szintkótákkal kell jelölni (a homlokzat mindkét „oldalán”): a födémek/koszorúk alsó és felső síkját, parapetet, a szemöldököt a léptéknek megfelelően

Egyéb feladatok Műszaki leírás Rövid, 1-2 oldalas műszaki leírás készítendő az épületfunkció, szintszám, valamint a fal, a födém, a burkolatok anyagának, vastagságának, valamint egyéb lényeges információk megadásával. Borító Az előadáson ismertetett módon kialakítva, névvel, „Bevezetés az épületszerkezettanba” felirattal, dátummal ellátva.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!