Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZERKEZETTAN I. ÉPÜLETSZERKEZETTAN I. általános tudnivalók

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZERKEZETTAN I. ÉPÜLETSZERKEZETTAN I. általános tudnivalók"— Előadás másolata:

1 SZERKEZETTAN I. ÉPÜLETSZERKEZETTAN I. általános tudnivalók
Frank O. Ghery Guggenheim Museum Bilbao SZERKEZETTAN I. ÉPÜLETSZERKEZETTAN I. általános tudnivalók Macher Gábor főiskolai adjunktus Gépszerkezettani és Biztonságtechnikai Intézet fsz. 3.

2 ELŐMENETEL: SZERKEZETTAN I. épületszerkezettan – tartószerkezetek
félévközi jegy mechanika-szerkezettan szigorlat ÉPÍTÉSZET-ÉPÜLETGÉPÉSZET I. épületszerkezettan – szakipari szerkezetek ÉPÍTÉSZET-ÉPÜLETGÉPÉSZET II. épületgépészet vizsga

3 FÉLÉVKÖZI KÖVETELMÉNYEK
1 db ZÁRTHELYI (30 pont / minimum 15 pont) 2 db RAJZFELADAT (2x15 pont) ALAPRAJZ (M 1:50) METSZET (M 1:50) 3 db RÉSZLETRAJZ (3 x 5 pont) ALAPOZÁS-SZIGETELÉS (M 1:5) LÁBAZAT-FÖDÉM-KOSZORÚ (M 1:5) ERESZ-TETŐTÉR (M 1:5) Ponthatárok: Minden rajz beadandó az utolsó konzultáción. Utána letiltás! Zárthelyi az utolsó előadáson teljes tananyagból. Vizsgaidőszakban 1 alkalommal félévközi jegy pótlás. Csak azoknak akik évközben minden rajzfeladatot beadtak!

4 JEGYZETEK Saját, kézzel írott jegyzet + előadás vázlat
Preisich Katalin: Épületszerkezettan alapismeretek (Műegyetem Kiadó Budapest,1999) Dr. Gábor László: Épületszerkezettan I.-IV. (Tankönyvkiadó Budapest, 1988) Ernst Neufert: Építés- és tervezéstan (Dialóg Campus Kiadó Budapest-Pécs, 1999)

5 INTERNET www.sze.hu/ep/arc/epszerkea/
(elektronikus könyvtár) Gyártói katalógusok

6 Témakörök Épületszerkezetek osztályozása, Szerkezeti rendszerek, építési rendszerek. Talajok osztályozása, földmunkák típusai. Az alapozás módjai, alapszigetelések. Függőleges teherhordó és térelhatároló szerkezetek osztályozása. Falszerkezetek típusai, építési módok. Vízszintes teherhordó és térelhatároló szerkezetek osztályozása. Hagyományos és korszerű födémek típusai, építési módok. Kishajlású, alacsonyhajlású tetők, tetőszigetelések. Meredekhajlású tetők, tetőszerkezetek, tetőfedések. Lépcsőszerkezetek rendeltetése, osztályozása, anyagai, belső lépcsők, előlépcsők. Homlokzati falburkolatok, homlokzatképzések anyagai, kiviteli technológiájuk.

7 Felkészítő kérdések Ismertesse az épületszerkezetek méretezése során figyelembe veendő terheket, és hatásokat! Ismertesse a teherhordó szerkezetek csoportosítási módjait! Ismertesse a főbb építési rendszereket! Ismertesse a talajmechanikai szakvélemény főbb tartalmi elemeit! Ismertesse a talajok csoportosítását (anyaguk, geológiai eredetük, teherhordás, illetve megdolgozás szempontjából)! Ismertesse az alapozás feladatát és általános szabályait, valamint az alapozás módját meghatározó tényezőket! Ismertesse a síkalapozás kialakításának alapfeltételét és módjait! Ismertesse a mélyalapozás kialakításának alapfeltételét és módjait! Ismertesse a nyíltvíztartásos és a talajvízszint-süllyesztéses munkagödör-víztelenítés elvét! Ismertesse a talajpára, a talajnedvesség és a talajvíz meghatározását, valamint az ezek ellen alkalmazandó szigetelési rendszereket! Ismertesse a megismert fa-, acél- és vasbeton szerkezetű födémszerkezeteket! Ismertesse a falak feladatát! Mutassa be a falak típusait tartószerkezeti és építési technológiai szempontból! Ismertesse a tetőket érő hatásokat! Ismertesse a magastetők lejtése, és a fedés típusa közti összefüggéseket! Ismertesse a magastetők fedési módjait! Ismertesse az azonos állású, illetve a fő-, és mellékállású fedélszékek kialakításának elvét, és főbb típusait! Ismertesse egy beépített faszerkezetű magastető jellemző rétegrendjét! Sorolja fel a lapostetők főbb rétegeit, és ismertesse feladatukat! Ismertesse az egyenes és fordított rétegrendű tetők közötti alapvető különbséget! Ismertesse a lépcső fogalmát, csoportosítsa a megismert lépcsőtípusokat szerkezeti, alaprajzi kialakítás, anyag és az építés módja szerint! Ismertesse a lépcsők kialakításának legfontosabb alapelveit! Ismertesse a homlokzati könnyű és nehéz falburkolatok típusait, rögzítési módjait! Ismertesse a padlóburkolatok típusait! Ismertesse a kémények, szellőzők kialakítási módjait.

8 Rajzfeladatok

9

10

11

12


Letölteni ppt "SZERKEZETTAN I. ÉPÜLETSZERKEZETTAN I. általános tudnivalók"

Hasonló előadás


Google Hirdetések