Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
Királyhelmec Blanár Patrik Project.
Ernesto Cortazar - The sound of music Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és regénye.
Készítette: Albert Krisztina
Ferenczi Patrícia 8.b Tanár: Hamar Tímea
Mondák, dalok útja Zsámbok.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Címere Megközelítés Kallósd a Zalai-dombság keleti vonulatán, a Zala folyótól kissé nyugatra helyezkedik el. Közúton a Zalaszentgrót–Zalacsány–Galambok.
NYON 1.
Zarándoklás a Felvidéken
Szülővárosom bemutatása
Split Dalmácia központja
Magyarország etnikai szerkezete
Ernesto Cortazar - The sound of music me Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és.
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Szent István ( ).
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Szendrő nevezetességei
Fekvése ♦ Zalaegerszegtől 13 km-re északnyugatra, a Zala folyó, a Szévíz és a Foglár patak által határolt területen fekszik.
Az eldugott paradicsom
Baranya megye Kishajmás Község. A község adatai RégióDél-Dunántúl Rangközség Terület1176 hektár Népesség fő Népsűrűség89,76 fő/km2 Lakósság216.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
Készítette: Kleri Dzsenifer
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Törökorezág 4. Kelet-Anatoliai körutazás Éva Tomozi képei
Világ legrégebbi még lakott városa
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Esztergom.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Olaszország.
Felvidék.
Napkor A mi településünk.
Nagyfüged.
A Felvidék Mikszáth korában
Készítette: Bujdosó Villő
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Történelmi vonatkozások
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Készítette: Dóbiás Kinga
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Susann Nordströms Orkester - True Love
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
(Ohrady). -Nagyszombati kerület -Dunaszerdahelyi járás Dunaszerdahelytől 6 km-re keletre fekszik.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Sárrétudvari.
Nagyszombat. Története Már a kelták és a rómaiak előtt is lakott hely volt, majd Trnava néven szláv település, melyet III. Béla lánya, Konstancia, aki.
5 csoport feladata: írjátok le és mutassátok be a trencséni várat - történelme, vár részei, mondák, legendák.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Veresegyház.
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
Szalay Petra, Almási Lilla
Székelyderzs a becsület falva
Gerecse Készítette: Szabó Lilla
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Késmárk Ahogy mi látjuk

Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén egyesek szerint már 1190-ben apácakolostor állott, és eredetileg három település volt: a Poprád bal partján emelkedő dombon volt Szentmihály, amely valószínűleg királyi határőrfalu volt. A mai Szent Kereszt plébániatemplomnál volt Starý Trh szláv halászfalu, míg a Szent Erzsébet templom körül volt a harmadik falu, ezt a 13. században szászok lakták. A települést először 1251-ben említik, IV. Béla ekkor telepített ide német telepeseket. Városi jogot 1269-ben kapott, 1368-ban már városfalak védték. A város a 13.–14. századbansorra kapta szabadalmait és kiváltságait, de 1440-ben a Szapolyaiaké, majd 1583-tól a Thökölyeké lett és csak 1656-ban lett szabad királyi város ben és 1441-ben a husziták dúlták fel, ekkor pusztultak el Szentmihály és Szenterzsébet települések.

Nevezetességei A pusztítások után a Szenterzsébeten állt korábbi kolostor felhasználásával épült tól a Thökölyek birtoka. Az Óváros északi részén. Avárat 1570, 1620 és 1650 körül bővítették, 1577 és 1628 között pompás várkastéllyá alakították át ban megvette a város. szén áll a 15.századi vár. A Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt gótikus plébániatemploma 1444 és 1486 között épült a korábbi román stílusú kápolna helyén.

Érdekesség Késmárk (szlovákul Kežmarok, németül Käsma rk, Käsemarkt vö: "sajtvásár", latinul Kesmarkium, lengyelül Kiez mark, szepességi szász nyelven Kejsenmark) város Szlovákiában. Az Eperjesi kerület Késmárki járásának székhelye ben lakosából szlovák volt.

Elhelyezkedés Poprád-folyó partján, Poprád városától 15 km- re. Neve a német Käsemarkt (= sajtvásár) főnévből ered.északkeletre fekszik