Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok Készítette: ELTE Társadalomtudományi Kar Módszertani Kutatóközpont.
Advertisements

Készült 2008-ban az Országos Bűnmegelőzési Bizottság megbízásából
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
GfK HungáriaMárkacsemeték konferencia – Dörnyei Otília május 5 Gyermek a családban, avagy a szülők megváltozott fogyasztási szokásai Dörnyei Otília,
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
Az e-banking távlatai 1117 Budapest, Pázmány sétány 1/a / 6827
EDUVITAL- Tudományos Újságírók Klubja 2012.november 26. Összetartó közösség, egészségesebb ember Dávid Beáta, PhD.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
A kiskorúak védelme a média káros hatásaival szemben
A média mint nevelési intézmény
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
A Szent István Társulat marketingtervének előkészítése Készítette: Orbán Eszter Konzulens: Dr. Pitlik László egyetemi docens.
Közösségi internethasználat Magyarországon
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
Közösségi oldalak: újabb aspektusok a kapcsolatokban Dr. Kósa Éva PPKE, BTK, VJK Internet konferencia Szeptember
Mire kell figyelni a reklámokban a gyermekek védelmében?
Kósa Éva : VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Médiapolisz lakói I. Közvetítő faktorok.
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Szülői vélemények gyermekeik tévénézési szokásairól
Gyermekeink védelme a Digitális Világban Kutas István, Vállalalti kommunikációs igazgató, Telenor.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
A „HÁZASSÁG HETE SZEGEDEN” KOMMUNIKÁCIÓS KAMPÁNYÁNAK ALAPPILLÉREI: KIINDULÓPONT A társadalomban tapasztalható individualizmus propagálását egyfajta intenzív.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
Szülői értekezlet Kurucz Imre NRC Piackutató Online közösségek a gyermeknevelés szolgálatában.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
A Zalaegerszegi Televízió nézettségi mutatói A felmérés április- májusában készült.
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
A nemzetközi felsőoktatási térben és a hazai felsőoktatás-politikai térben Pécs október 18. Dr. habil Fábri György egyetemi docens ELTE Egy magyar.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Kutatásmódszertani dilemmák
Az energiakaland oktatási program
Az új csendes generáció Székely Levente
IT ESZKÖZÖK KEZELÉSE. P ROJEKT HÁTTERE, KONTEXTUSA, HELYI IGÉNYEKRE REFLEKTÁLÁS A technikai eszközök megosztják az idősebb és a fiatalabb generációt.
Erdélyben járunk, a bennszülöttek egy része vámpír. Az emberek mindig azt mondják, amit igaznak hisznek, a vámpírok az ellenkezőjét. De az embereknek és.
Internet a családban Székely Levente –
DR. FARKAS TAMÁS A LÁTHATATLAN PROBLÉMA AVAGY MIÉRT ÉRDEMES HUMÁNERŐFORRÁS- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI?
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
TAKÁCH-BATTA Zsuzsanna Valóban az vagyok, akinek mások mondanak?
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
ZENEALATTI Halljuk, vagy hallgatjuk is? Székely Levente –
Mire teker a magyar? Pillanatkép a zene- és rádiós piacról Klenovszki János és Sági Ferenc.
Gyerekek a hálón – gyerekek a hálóban? VIII. Nemzetközi Médiakonferencia A média hatása a gyerekekre és a fiatalokra szeptember 29 – október 1. Balatonalmádi.
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
Tudja-e befolyásolni a Gyermekvédelmi Internet- kerekasztal tevékenysége a média gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatásait? VIII. Nemzetközi Médiakonferencia.
A Nemzetközi Gyermekment ő Szolgálat biztonságos internet oktatási programjának tapasztalatai Nagyváradon.
Manipulál-e a média?.  Média és a közönség viszonyának kérdése?  Befolyásol-e vagy sem?  Média legfontosabb információ forrás  Szabadidőnk többségét.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
– Letölthető változat –
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Iskolakezdés, ahogy a családok látják
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon A médiastruktúra átalakulása előtti és az utána következő állapot Hann Endre előadása a SZEF-Akadémián.
Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből
A kutatási program leírása
Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Becsléselmélet - Konzultáció
Szociális kompetencia
Free Association Research Kft.
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
Előadás másolata:

Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente

MIRŐL LESZ SZÓ? az erőszakos médiatartalmakról szóló diskurzusokról hozzáférésről az erőszakos tartalmakhoz a szülők tudásáról és felügyeleti gyakorlatáról

Erőszakos médiatartalmakról szóló tudományos és köznapi diskurzusok

4. MIT MONDANAK A KUTATÓK? pozitív korreláció a médiában fellelhető erőszak és az agresszió között, annál már csak a dohányzás és a tüdőrák közti kapcsolat mutat magasabb értéket (Bushman - Anderson; 2001) egy átlagos amerikai majdnem 5 órányi videoanyagot néz egy nap - ennek 98%-át hagyományos televíziókészüléken keresztül, a műsorok majdnem kétharmada tartalmaz valamilyen fizikai erőszakot (Kaplan, 2012) a szülők 53%-a felettébb aggódik amiatt, hogy gyermekeik túl sok erőszaknak vannak kitéve a tévében látható műsorok révén (Rideout, 2004) az internetről és a televízióról a fogyasztók ötöde-harmada gondolja azt, hogy a mindennapokban tapasztalható erőszakhoz képest erőszakosabb (NMHH-Kutatópont, 2015)

Kérdés: Kérem, állítsa sorrendbe az alábbi média-típusokat aszerint, hogy mennyire jelentenek veszélyt egy gyermekre az ott előforduló erőszakos tartalom miatt? Kezdje a legveszélyesebbel! (ÁTLAG) Bázis: augusztus - érvényes válaszadók N= MIT MONDANAK A SZÜLŐK 2015-BEN? legveszélyesebblegkevésbé veszélyes

Hozzáférés a potenciális erőszakos tartalmakhoz

7. HOZZÁFÉRÉS AZ ERŐSZAKOS TARTALMAKHOZ Kérdés: Ön szerint milyen gyakran fordul/fordult elő, hogy gyermeke erőszakos tartalommal találkozik az alábbi tevékenységek közben? Bázis: augusztus - akik használják az adott csatornákat N=

8. SZEM ELŐTT VAN? Kérdés: Kérem, mondja megy mindegyik állításról, igaz-e az Önnel egy háztartásban élő (Ön által kiválasztott) gyermekre! Bázis: augusztus - akiknél van 18 éves, vagy fiatalabb személy a háztartásban (N=499)

Tudás és felügyelet…

10. AZ EZREDFORDULÓN az internetet használók aránya legfeljebb százalékos otthoni internetkapcsolata az internetet használók kb. negyedének volt technikai eszközt az internetes tartalmak szűrésére mindössze minden tizedik szülő használt a jellemző felügyeleti mód a használati idő korlátozása és a személyes „ellenőrzés”

11. ÉS 2015-BEN Kérdés: Hallott-e már olyan eszközökről, melyek lehetővé teszik bizonyos televíziós vagy internetes tartalmak korlátozását, blokkolását? (pl. V-chip, internetes szűrőprogram)? Bázis: akik legalább egy 18 éves, vagy fiatalabb személlyel élnek egy háztartásban (N=469) Ön személy szerint használ vagy használt-e már valaha ilyen eszközöket gyermekének/gyermeke inek védelme érdekében? Bázis: akik hallottak már ezekről az eszközökről (n=282)

12. KÖVETKEZTETÉSEK az erőszakos médiatartalmak veszélyként jelennek meg a társadalom attitűdjében a technikai ismeret a penetrációval együtt növekedett az elmúlt 15 évben a technikai védelem alkalmazásának mértéke nem változott

Köszönöm a figyelmet! Székely Levente, Ph.D. kutatási igazgató, KUTATÓPONT