1 Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kompetitív kizárás vagy együttélés?
Advertisements

Paleobiológiai módszerek és modellek 11. hét
Szegély folyosó.
Szupraindividuális rendszerek szerkezete, működése
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Paleobiológiai módszerek és modellek 12. hét
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Közösségek ökológiája
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Térbeli niche szegregáció kétfoltos környezetben
Túltelített együttélés és kompetitív kizárás Ökológia szeminárium, 2006.
Közösségek szünbiológiája 3. Táplálkozási hálózatok
Populációk tájban: Habitat-szelekció és metapopulációk
Egyensúlyi és nem-egyensúlyi közösségek
Táplálkozási kapcsolatok („predáció)”
A populációk interakciói. A populációk közötti kompetíció 1.
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Természetvédelmi biológia
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Szerkezet Növénytársulások térbeli struktúrája
Fogolydilemma játékok három stratégiával önkéntes fogolydilemma játék Nyereménymátrix: A három stratégia ciklikusan dominálja egymást: C legyőzi L-t L.
A fogyasztó optimális választása
– A Maldív Köztársaság szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücs- kénél. 26 atollból, 1192 szigetből áll, ebből 202 lakott, további 87 a.
A fitoplankton monitorozása a Keszthelyi- medencében és dinamikájának modellezése Istvanovics Vera és Honti Márk Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi.
A kompenzálásnak 3 lehetséges módja van: Δ=0 →amikor nincs kompenzálás Δ>0 →a kompenzálás érték pozitív Δ
Táplálkozási hálózatok
ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit.
Vegyes kultúrák, mikrobiális kölcsönhatások
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
Közösség ökológia.
Biotikus környezeti tényezők
Szövetes állatok Csalánozók.
Szünbiológiai alapfogalmak
Természetvédelmi biológia
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
HOMOSZEXUÁLIS ÉS HETEROSZEXUÁLIS FÉRFIAK PÁRVÁLASZTÁSA
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
Alapsokaság (populáció)
Biodiverzitás megőrzése a Délép Ipari Park Kft.-nél
Szigeti ökológia.
Populációbiológia Ökológia
Közösségek szünbiológiája 2. Populáció-egyedszám viszonyok
A populációk közötti kompetíció 2. A kompetítorok koegzisztenciája
Kötelező irodalom: Növényökológia fejezet:
FFFF eeee kkkk eeee tttt eeee tttt eeee ssss tttt s s s s uuuu gggg áááá rrrr zzzz áááá ssss.
Populáció genetika Farkas János
A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot
Populációk jellemzői  populáció: valós szaporodási közösség
Környezetvédelem.
Együttélés fluktuáló környezetben II. Elméleti ökológia szeminárium.
Kognitív személyiségelméletek
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Környezetvédelem.
1 Predáció populációdinamikai hatása Def.: olyan szervezet, amely a zsákmányát, annak elfogása után, megöli és elfogyasztja. (Ellentétben: herbivor, parazitoid,
1 Niche Tárgya a fajok koegzisztenciájának problémája A fogalom fejlődése: Grinnell – térbeli Elton – funkcionális Hutchinson – hipertérfogat modell Juhász-Nagy.
Agrár-környezetgazdálkodás A globális környezetvédelmi problémák.
1 Mutualizmus Def.: a kölcsönhatásban résztvevő populációk (2 vagy több) kölcsönösen előnyhöz jutnak. Evolúciós ökológiai szempontból: ha az interakcióban.
1 Közösségek jellemzése Egyensúlyi (determinisztikus) és Nem-egyensúlyi Szentesi-Állatökológia-Közösségek modellek, rendszerek: Szoros/erős biotikus kapcsolatok.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
Hidrobiológia struktúra és funkció információ és entrópia hőenergia biogeokémiai ciklus produktivitás diverzitás, stabilitás vízi ökoszisztéma.
Intraspecifikus verseny
Közösségek jellemzése
Információk Szentesi Árpád, egyetemi docens
Kompetíció szerepe a közösségszerkezet alakításában
Parazitizmus Def.: Olyan szervezetek, amelyek a gazdaállatot nem ölik meg (vagy nem azonnal), de súlyos fitnisz csökkenést okoz(hat)nak. (Az „ideális”
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
Migráció és diszperzió
Életközösségek a Földön
Tóth Zoltán és Szalay Luca
Előadás másolata:

1 Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük A zavarás lehet: predáció/herbivoria/parazitizmus emberi beavatkozások túrizmus fragmentáció mezőgazd. tevékenység szennyezés stb. Zavarás és katasztrófa Miért negatív hatás? Mikor pozitív? Természetes hatások: zavarás Mesterséges (emberi): perturbáció Egyed(ek) eltávolítása – „foltképződés” Szentesi-Állatökológia-Pred.+Köz. szerk.

2 1. Generalista predátor/herbivor hatása Nyúl legelése A generalista ragadozó/ herbivor által fenntartott koegzisztencia Kizárásos (exklúziós) kísérletek Szentesi-Állatökológia-Pred.+Köz. szerk.

3 Paine (1966) – a kulcsfaj fogalma A fajszám csökkenése a tengeri csillag kizárása miatt 15 8 !! 2. Szelektív ragadozó/herbivor hatása - ha a preferált zsákmány jó kompetítor Chondrus dominál Chondrus dominál Enterom. dominál Chondrus dominál Enteromorpha Jelen Nincs jelen Littorina Jelen Nincs jelen Chondrus – vörös moszat, nem kedvelt Enteromorpha – zöld moszat, kedvelt és dominanciára képes Szentesi-Állatökológia-Pred.+Köz. szerk.

4 - ha a preferált zsákmány nem jó kompetítor nincs változás Pl. juhlegeltetés: Festuca, Molinia és Agrostis foltokat nem kedveli 3. Zavarás és foltdinamika Yodzis (1986) sejtmodellje Valószínű kimenetek: a. Nincs niche differenciáció b. Van niche differenciáció dominancián alapuló viszony: -A foltok nyitottak, a ki-be lépés szabadon lehetséges (diszperzió, egyenes és görbe nyilak) - A foltokon belül L-V modell szerinti kölcsönhatások A közepes gyakoriságú zavarás elmélete szerint ez tartja fenn a legnagyobb diverzitást Szentesi-Állatökológia-Pred.+Köz. szerk.

5 Példa: tengerparton görgetett sziklák és a rajtuk megtelepedő algák Hubbel et al. (1999) elmélete szerint a kolonizációs képesség eredményezi a magasabb fajdiverzitást 4. Perturbációk Fajvesztés Produktivitás csökkenés Invázió érzékenység „Ökológiai funkció” például a produktivitás. a) lineáris b) szegecs c) redundancia (nem-lin.) d) idioszinkrázia (egyedi) Különösen c)-ből következik: - a diverzitás-stabilitás és - a fajredundancia elmélet az alapító modell, melynek egyik változata a lottó- modell:  mindenki azonos kompetíciós képességgel rendelkezik  a mikrohabitatok véletlenszerűen válnak szabaddá  a szabad helyet elfoglaló egyed a fajkészlet véletlenszerűen választott tagja („lottó”) A helytulajdonos faj, amelyik elpusztul EAPLPW Eupomacentrus apicalis (EA) Plectroglyphidodon lachtymatus (PL) Pomacentrus wardi (PW) A helyet elfoglalja Szentesi-Állatökológia-Pred.+Köz. szerk.