ÁLDOZATVÉDELMI SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉSI RENDSZER SZERVEZETI KERETEI BRFK Áldozatok Világnapja Konferencia 2016. február 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
„Az esély kis körei” Helyi esélyegyenlőségi programok Magyarországon Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű.
Heves Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve Heves Megyei Iparkamara - Mire figyel a hatóság? Előadássorozata Augusztus.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
ESZTERGÁR LAJOS CSALÁD-ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT ÉS KÖZPONT GYERMEKVÉDELMI JELZŐRENDSZER ÉRTÉKELÉSE 2015.
TÁMOP / Képzésfejlesztés ma és holnap EU-s forrásból a KIH-ben.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
„Mocsolád-Civilház” NKFT megalakulás I.Alsómocsolád méretéből (346 fő) és zsákjellegéből adódó intézményi és egyéb háttér hiányosságainak kiküszöbölése:
Az agrár-szakigazgatás szervezeti rendszerének változásai 2017-től
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Az ellátottjogi képviselő feladata az
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Miért éri meg a jövő sportolóit támogatnia Önnek?
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
SZÁMVITEL.
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
szakképzési és felnőttképzési szakértő
Tatosné Takács Andrea december 18.
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
„Adjunk esélyt mindenkinek
Felhasználóképzés a kórházban
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
A gyermeki jogok érvényesítése
Lorem ipsum.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Célegyenesben vagy a rajtvonalnál?
A Magyar Egészségügyi Menedzser Klub fóruma
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Előadás másolata:

ÁLDOZATVÉDELMI SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉSI RENDSZER SZERVEZETI KERETEI BRFK Áldozatok Világnapja Konferencia február 25.

VÁZLAT Előzmények, szervezeti és törvényi háttér Az eljárás folyamata Együttműködés Munkánkról

Szervezetünk: Budapest Főváros Kormányhivatala Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály (Pártfogó Felügyelet, Családi Csőd, Szoc.pol.) Jogi Segítségnyújtó, Áldozatsegítő, Bűnmegelőzési és Jóvátételi Osztály Áldozatsegítő Szolgálat

FELTÉTELEK Személyi - megyénként ált. 2-3 munkatárs, főváros 7+1 fő - „alternatív” munkaerők (gyakornokok, önkéntesek) - pszichológus Országos szakmai nyilvántartó program (statisztika) Képzések, esetmegbeszélők, tapasztalatcserék Adminisztráció, költségvetési feltételek Társadalmi feltételek új bűncselekmény elkövetési módok megjelenése - tájékoztatás szerepe (van segítség, zöld szám, bűnmegelőzés) - a társadalom érzékenysége nőtt (igény a segítségre) szolgálatunk, a nyomozó hatóságok, és egyéb állami és civil szervezetek együttműködése

b) Jogi, törvényi háttér évi CXXXV. törvény – (Ást.) a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről Btk., Be., Ket., Egyéb (szociális, egészségügyi, polgári és családjogi, társadalom- és nyugdíjbiztosítási) jogszabályok

29/2012. Európai Uniós Irányelv Az áldozati jogosultságok kibővítése Családtagok részére is jár Jogi támogatás, Pszichés segítségnyújtás Külföldi, határon átnyúló ügyek szabályozása, feljelentések kölcsönös továbbítása Különösen érzékeny áldozatok speciális kezelése Áldozatok média bemutatásának szabályozása Támogató személykénti eljárás Bíróságokon zárt tárgyalás lehetősége Képzés, továbbképzés kötelező Összességében megállapítható, hogy már a jelenlegi magyar szabályozás is igen sok pontjában teljesíti az irányelvben megfogalmazottakat.

Kapcsolat a nyomozó hatóságokkal Kölcsönös tájékoztatás Igazolások kiállítása Tájékoztatás az eljárás állásáról Közös képzések Közös rendezvények

Az igazolást kiállító nyomozó hatóságok 2015.

Pályázati és kísérleti projektek „Összefogás a bűnmegelőzésért és a rászoruló áldozatokért” „Hétvégén is az áldozatokért” „Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten…..” Kísérleti projektek: pszichológus ügyfelek megkeresése

Rendezvényeken való részvétel: Rendőrnapok Megyei, fővárosi önkormányzati rendezvények Nyugdíjasok Napja Sziget Fesztivál Bűnmegelőzési és egyéb konferenciák „Családon belüli erőszak” munkacsoport Folyamatos: Intézmények látogatása, civil és lakossági fórumok

Együttműködés az önkormányzati és civil szervezetekkel Együttműködési szerződések alapján Napi kapcsolattartás, információ csere Közös ügyek (team munka) Jelzőrendszeri feladatok

Nehézségek-problémák 96/2015. BM rendelet ellenére – főleg helyszíni intézkedés esetén elmarad a tájékoztatás – félreérhető a jegyzőkönyvek alján szereplő információ A kapcsolattartó áldozatvédelmi referensek személyének gyakori változása… „ a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve…” - pontatlan információ adás (ott kap.. Ft-t) Az áldozati státusz, illetve az egyes támogatásokra való jogosultság megállapítása az Áldozatsegítő Szolgálat feladata

a bűncselekmények minősítése (lopás-rablás-kifosztás) bejelentés-feljelentés VISSZAÉLÉSEK – küzdjünk ellene a saját eszközeinkkel A MÉDIA SZEREPE MEGVÁLTOZOTT ÜGYFÉLI MAGATARTÁS - elégedetlenség - panasz - lelki teher-kiégés

JAVASOLJUK, HOGY TELEFONON KERESSENEK MEG, MERT AKKOR: pontos tájékoztatást adunk, és felgyorsítjuk az eljárást csak egyszer kell befáradnia az ügyfélnek, mivel telefonon elmondjuk mi szükséges az eljáráshoz Telefon:

HONLAP

Köszönöm megtisztelő a figyelmüket !

Dr. Vojnovics Ibolya Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálat vezetője Budapest, Prielle Kornélia utca 4.