írásbannyomtatásbanértelmezése …döntöttgyenge szakaszhangsúly __döntött és aláhúzottközepes szakaszhangsúly ….vastagon szedettemelt erejű szakaszhangsúly.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mondatelemzés modern útjai
Advertisements

Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Kiejtési szabályok.
A prezentáció művészete
A mondat szintagmatikus szerkezete
Számítógépes ergonómia
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
A FESTŐ ÉS A FECSKÉK.
ÁLLÍTMÁNY. ÁLLÍTMÁNY MIT ÁLLÍTUNK? Ég a napmelegtől a kopár szík sarja. ige IGEI ÁLLÍTMÁNY.
A mondat.
Az állásinterjú legfontosabb „aranyszabályai”
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Mondattan: Összetett mondatok I.
A mondatok csoportosítása
Az összetett mondat.
Enklitikus partikulák. Alaki változások %l,m, ~ykil'm. Wnykel'm. %l,M,h; Wnykel'm.li ~r'a] ykel.m;l.W király királyok királyaink a király királyainkhoz.
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
A víz világnapja Március 22..
Te vagy az, akiből élet árad,
“13 tanács egy életre".
Mondat anatómia Készítette: Hegyi Tamás.
Az alany az a mondatrész, amelyről megállapítunk valamit.
„Nagy könyv” A könyv éve a Vetési Albert Gimnáziumban.
Gárdonyi Géza meséi.
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
Készítette: Horváth Viktória Pozsgai Dia Tóth Kata Karlik Ágnes
Szófajok rendszere.
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
Jung Károly: Dal a hazáról
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
A tárgyas szószerkezet
Készítette: Kiss Vilmos 7/A. osztály
Ha Ön valamit hosszú ideig csinál, akkor - lassú. Ha valamit a Főnöke csinál hosszú ideig, akkor ő - alapos.
Egyszerű mondat elemzése
13 tanács egy életre.
A szófajok.
IGENEVEK.
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
A népdalok 27/B.
A szintagmák 18. tétel.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Ausztria Valacsay András.
Nyelvi nevelés 5-8. évfolyam 1. rész: A koncepció Molnár Cecília alapján aug
Logikai bevezető Forgács Gábor Ellenőrizzük a következő következtetéseket Egyetlen francia versenyző sem jutott be a döntőbe. Denise francia.
A német főnév és a névelői
Mondattan Mondatrészek Állítmány
Leonardo a Szabadság Teológiájának egyik megújítója.
Az Élet Igéje augusztus.
13 tanács egy életre ( munkatársi csapat épités) ( felnőttoktatás,
Egyenes vonalú mozgások
Mindenki kezet fogott mindenkivel.  x  y(x kezet fogott y-nal) Biztos? Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb.
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Te vagy az akiből élet árad, Te vagy csak igaz szó a számban, szívem kincse, lélegzetem, mindenem. Te vagy az, akire mindig vártam, hajnalcsillag vagy.
Gyakorló óra 5/12.
Vigyázat: minden üzenet!
„Mi így csináltuk, Ti hogy folytatjátok ?”
Rajta! Távolinak tűnik, hát nem indulunk el, Nehéznek látszik, hát nem emeljük fel, Lehetetlennek látjuk, nem próbáljuk meg. Talán éppen ezért veszünk.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Tartalomjegyzék : 1. Magyarország szélviszonyai 100 évi mért széladatok alapján 1/1. A szélanalízishez felhasznált mérési állomások koordinátái (első.
nyelvtanÓrA 4.b osztály Mássalhangz..notebook Mondat2.notebook
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
1. A szófajok.
Készítette: Görgics Zoltán
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
Hagyomány és innováció középmagyar kori bibliafordítások mondattanában
Franciaország közigazgatása
Az Élet Igéje március.
Előadás másolata:

írásbannyomtatásbanértelmezése …döntöttgyenge szakaszhangsúly __döntött és aláhúzottközepes szakaszhangsúly ….vastagon szedettemelt erejű szakaszhangsúly =döntött, vastag, aláhúzottfő-, mondathangsúly ^szókapcsolás :rövid szünet ׀ átlagos, sima szünet ׀׀ hosszú szünet

Tegnap^vittem^el. Ő különösen^nagy^segítségre^szorul. Főleg akkor,^ha semmi^esélye^sincs^a győzelemre. Nem^az állatok^tették,^hanem^az emberek. Az ember nem^nyelhet^le^egy falatot^se. Amit megígér^az^ember,^azt teljesítenie^kell

Ilyenkor mi^a^teendő? Hiszen ennek utóélete^is^van,^és azzal^is^foglalkoztunk.

Megalakul^az új francia kormány. Köszöntöm^a Társalgó hallgatóit. Módosították^a felmondásról^szóló rendelkezést.

A nő,^a feleség^helyzete : egészen más^volt,^mint^a későbbi^századokban. A minisztertanács több nemzetközi^témát^is^megtárgyalt. A miniszterelnökre^tartozik,^hogy : kivel tud^és kivel akar együtt^dolgozni.

Most, : úgy^látom, : nem^tud^mit^kezdeni^magával. De akadtak^a tagság^soraiban^is^olyanok,^akik védték, : még bukása^után^is. A mintegy hatvan^nyelven^megjelent könyveiben : merész feltételezéseket^bizonyít.

Csakugyan: | hol^tanulták^ezek^a kislányok, : mi^a jó öltözködés? Valamit rosszul^tudok. | Vagy^a magfizikai^folyamatokban, : vagy^a csillagászatban, : vagy mind^a kettőben. De korai^volt^az^öröm. | Mert^az újdonsült kisinas minden^ténykedése : balul^ütött^ki.

Ma^már április hetedike^van. || Én^is^tudom! Jöttem^volna hamarabb^is. || Bár jöttél^volna! Genf. || Újabb szovjet-amerikai tanácskozás^volt^a hadászati támadófegyver-rendszerek^korlátozásáról.

A mondatban található hangsúlytalan elemeket kapcsolóívvel kötjük az előttük álló szóhoz. Ezek a szavak nyelvileg természetesen fontosak, nélkülük értelmetlen lenne a mondat, de a hangsúlyviszonyok szempontjából nem tartoznak a kiemelendő szavak közé. Még mindig^a levegőben^maradunk. Persze^ez nagyon^ritka. Kaphatok^egy óra gondolkodási^időt?

 A kérdő névmás Mennyibe^fog^kerülni^az új parlament? Kik^vehetnek^részt^a zenei^heteken?  A határozó Ezekről nagyon^érdekesen^írt Dienes^István, : neves régészünk. Ha arra^gondolunk,^hogy akkor élt^és tevékenykedett Vitéz^János.  A számnév Ne^beszéljen! | Szóval egy^esztendőben^születtünk? Ma^már április hetedike^van. || Én^is^tudom!

 A családnév Hallgassátok^meg Alekszej Tolsztoj két meséjét, : Rab^Zsuzsa fordításában. A negyedik^emeleten Chopin gyászindulója^szól^a rádióban.  Az egyenes szórendű igekötős ige(név) S kifizettek hatezer^forint tárolási^díjat^is. Reggel^meg főzök^neked levest, : azért^majd fölásod^a fél kertemet.  A tagadó- és tiltószó Nincs mentőgépkocsi-gyártás. Most : úgy^látom, : nem^tud^mit^kezdeni^magával. A koros házaspár megdöbben,^de nem^csodálkozik. Hangsúlyos elemek a mondatban

 Az "is" kötőszóval nyomósított rész Nemcsak^a jobb fizetés, : hanem^az érvényesülés^lehetősége^is^hívja. Jöttem^volna hamarabb^is.  A jelzők Az ablak üvegezését^a római^korban^találták^fel. A záhonyi híd építése befejeződött. Tudod^mit szomszéd? | Adok^neked^egy bölcs tanácsot. Hangsúlyos elemek a mondatban

 A határozott névelő Tüntet^a volt osztrák kancellár. Azon^töprengett, | miként^járhatna^túl^az^eszükön.  A határozatlan névelő Gondolja^meg,^hogy^egy ember boldogsága^van^a^kezében. De^egy életre belém^vésődött.  A kötőszó A falu megmaradása^vagy pusztulása^forgott^kockán. Az első^középdöntőben részt^vesz Tihany^és Keszthely^város^csapata.

 A névutó Ha bárki keresne telefonon; | csak hat^óra^felé^leszek^itt. A Posta kábelügyelete^szerint: : nem! Kivétel : szembeállításban: Nem^az asztal mellett,^hanem^az asztal alatt^láttam.  A hátravetett igekötő A közgyűlés holnapután^fejezi^be^munkáját. Nem^valószínű,^hogy valaki gyilkosságot^kövessen^el ok^nélkül.  A mondathangsúlyos (főhangsúlyos) részt követő szó (szavak) Leonardo ekkor^az ötvenes^éveiben^járt. Jaj, : rossz^vége^lesz^ennek, fiam! Ritkán kapnak hangsúlyt (vagy egyáltalán nem):

Hazánk kontinentális klímájából és az ország alacsony, tengerszint feletti magasságából következik, hogy felettünk a levegő sokszor poros, párás és a napot gyakran felhő takarja el.