Választott téma: Megjelenítők Név: Tóth Levente Áron Felkészítő tanár neve: Gál Tamás Iskola: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

Kijelző technológiák, Monitorok tulajdonságai
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik
Kimeneti periféria A monitor
Juszkó Anna AYSAP6 Informatikus könyvtáros I.évf.
Monitorok működési elve
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Grafikus Hardver Alapok
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
A kijelzők.
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
Fontos fogalmak az informatikában.
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A 4.CSOPORT MUNKÁJA.
Krmsaai Perifériák.
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Készítette: Kecskés Imre
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Monitorok működési elve
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Monitorok (display, screen)
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
A perifériák általánosan
A küls ő tantárgyi koncentráció lehet ő ségei az informatikaórán Az angol nyelv és a számítástechnika kapcsolata Készítette:Sitku András Lippai János.
A monitor Fábián Balázs.
Monitorok.
Balaton Marcell Balázs
Képek feldolgozása 7. osztály.
A számítógép felépítése
Bevezetés: a Számítógépi grafika tárgya (Szemelvények: amit tudni illik)
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Mai számítógép perifériák
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Az én kedvenc mobiltelefonom
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Perifériák és jellemzőik
A számítógép perifériái
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Monitorok.
Számítógépes képmegjelenítők Készítette: Gonda Attila QNVC5C.
MONITOROK MŰKÖDÉSE KÉPEKBEN Takács Béla A MA HASZNÁLATOS FONTOSABB MONITORTÍPUSOK LCD - Liquid Crystal Display TFT - Thin Film Transistor IGZO.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
Megjelenítők Sáfár József Felkészítő tanár: Czuth Éva Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium 2000 Szentendre, Kálvária út 16.
Típusok Képmegjelenítők Monitorok CRTLEDOLEDPlazmaLCD Vetítők LCD DLP Egyéb.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Kimeneti perifériák.
Az operációs rendszer.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.
A monitorok Készítette: Anda Attila
Monitorok Speri Krisztián Márk 7.a Felkészítő tanár:
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
A MONITOROK Név:Gál Bence Felkészítő tanárom: Majorné Szécsényi Erika
Adat- tárolás.
Monitorok.
A számítógép felépítése
Készítette: Gaál Sára, Jámbor Laura
A képmegjelenítők típusai, monitorcsövek, kivetítőcsövek, háromdimenziós megjelenítés A BME-ETT a SIITME 2009-ért.
Előadás másolata:

Választott téma: Megjelenítők Név: Tóth Levente Áron Felkészítő tanár neve: Gál Tamás Iskola: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolája

Megjelenítők MONITOROK, KÉPERNYŐK, KIJELZŐK FAJTÁI, FONTOSABB TULAJDONSÁGAI

BEVEZETŐ A MEGJELENÍTŐKHÖZ A képek egyre nagyobb szerepet játszanak életünkben. Ahogy egy kínai bölcsesség tarja: „Egy kép felér ezer szóval". A XXI. századot új képkorszaknak nevezik egyre többen, mert a vizualitás felé tolódik el. Például nézzünk rá azokra a médiatartalmakra, hirdetésekre, reklámokra a televízióban, az interneten, az utcák óriásplakátjain szereplő hirdetésekre, amelyekben fogyasztásra serkentenek bennünket. Két legjelentősebb csoportjuk az auditív és vizuális megjelenítők

BEVEZETŐ A MEGJELENÍTŐKHÖZ A képi megjelenítés főleg a gazdaságban,de az oktatásban is segíti a nebulókat a tananyag könnyebb megértésében,felfogásában, az információ gyorsabb befogadásában Bizonyított,hogy az emberi agy a vizuális megjelenítéseket gyorsabban dolgozza fel, mint a szöveget a vizualizáció által gyorsabb,effektívebb információbefogadás történhet meg. közvetlen kapcsolatot létesítenek az érzékszerveinkkel A megjelenítés két üzemmódban léphet életbe: karakteres és grafikus

MIK AZOK A MEGJELENÍTŐ ESZKÖZÖK? A megjelenítők (monitorok, kijelzők) a számítógépek (pl. asztali számítógép, laptop, tábla PC) és más eszközök (pl.mobiltelefonok) elengedhetetlen kellékei.

MI A FELADATUK? Az eszközökön tárolt adatokat, információkat a felhasználónak láthatóvá, könnyen áttekinthetővé alakítsák.

MI AZ A PIXEL? A monitorokon, kijelzőkön látható kép képpontok (pixelek) alkotják, amelyek sorokba és oszlopokba vannak rendeződve. Minél több pixelből áll a kép, annál élesebb, részletgazdagabb, tisztább képet találunk.

MI AZ A FELBONTÁS? A megjelenítők egyik legszükségesebb tulajdonsága a felbontás. Megmutatja, hogy a képernyőn megjelenő kép soronként és oszloponként hány darab pixel alkotja. Pl. az 1024x768-as felbontás jelentése, hogy soronként 1024, oszloponként 768 apró képpontból áll a kép.

MI AZ A FELBONTÁS? Minél nagyobb a felbontás, annál több pixel lesz majd a megjelenő kép, ezért élesebbnek, tisztábbnak látjuk. Néhány jellemző felbontás: 640x480, 800x600, 1024x768, 1280x1024, 1600x1200, 1920x1200

MI AZ A KÉPMÉRET? A képernyők téglalap alakúak. A képméret vagy képátló a téglalap szemközti csúcsai közti távolságot, vagyis a képernyő átlójának hosszát adja meg. A képátlót nem az általunk használt centméterben adják meg, hanem az angolszász mértékegység-rendszerben található inch-et használják.

MI AZ A KÉPMÉRET? Az inch-nek megfelelője más országokban például a magyar hüvelyk vagy a német zoll Néhány jellemző képméret: 14", 15", 17", 19", 21", 22", 23"

MI AZ A KÉPARÁNY? A képarány megmutatja, hogy a kijelzőn szélesség és magasság hogyan aránylik egymáshoz. Pl. a 4:3-as képarány jelentése, hogy a kijelzőnek szélesség 4, a magasság 3 egység hosszú. Legjellemző képarányok: 4:3, 5:4, 16:9

MI AZ A SZÍNMÉLYSÉG? A színmélység fejezi ki azt, hogy megjelenő kép a képernyőn hányféle színárnyalatot tartalmazhat összesen.

MI AZ A SZÍNMÉLYSÉG? A színmélységet legtöbbször bitekben szokták megadni, például: 8 bites színmélység - 28 = 256 színárnyalat 16 bites színmélység = színárnyalat 24 bites színmélység = 16,7 millió színárnyalat 32 bites színmélység = 4 milliárd színárnyalat

MEGJELENÍTŐ ESZKÖZÖK CSOPORTOSÍTÁSA MŰKÖDÉSI ELVÜK ALAPJÁN CRT MEGJELENÍTŐK - Cathod Ray Tube = katódsugárcső vagy röviden képcső LCD MEGJELENÍTŐK - Liquid Crystal Display = folyadékkristályos kijelző TFT-LCD MEGJELENÍTŐK - Thin Film Transistor LCD = Vékonyréteg tranzisztor LCD PLAZMA MEGJELENÍTŐK OLED MEGJELENÍTŐK - Organic Light Emitting Diode = Szerves fénykibocsátó dióda

A MONITOROK FŐBB PARAMÉTEREI megjelenítő típusa: LCD, CRT, OLED, PDP képátló: A monitor egyik sarkától a szemközti sarkáig terjedő távolság, hüvelykben (inch = 2,54 cm) mérik. képarány: A kijelző oldalhosszúságainak aránya. 5:4-től 16:9-ig terjed. A legáltalánosabb a 4:3-hoz arány, szélesvásznú képernyőnél pedig a 16:10- hez vagy mostanság a 16:9-hez arány. kontraszt: A részletgazdagságot jellemző tulajdonság (250–1000 : 1). Értéke a legfényesebb és a legsötétebb pixel fényerejének hányadosa. válaszidő: LCD-paneles monitorok jellemzője, ezredmásodpercben (ms) mért időegység. Azt az időt jelöli, amennyi ahhoz kell, hogy egy képpont fényereje megváltozzon. A lassú válaszidő (12 ms-nál hosszabb) akkor lehet zavaró, ha a monitoron gyors változásokat kell megjeleníteni.

A MONITOROK FŐBB PARAMÉTEREI fényerő: A monitor fényességét jellemzi. (Milyen fényes az elektronok felvillanása (CRT), milyen erős, fényes a háttérvilágítás (LCD).) (Például: 250 cd/m²) maximális felbontás: Maximálisan mekkora felbontásra állítható. TN, IPS, xVA panelekknél a pixelek darabszáma, pl.: 1920x1080 esetén 2 Mpixel ( ). megjeleníthető színek száma: Megjeleníthető színárnyalatok száma. Általában 16,7 millió (2 24 ) színt tud megjeleníteni egy monitor, de gyakran „csak” 16,2 milliót látószög: Az a paraméter mely megadja, hogy a monitor milyen szögből látható. Általában két adattal jellemzik, az első a horizontális (vízszintes), második a vertikális (függőleges) adat. Például: H:160°/ V:150° optimális felbontás: Szintén LCD-panellel szerelt monitorok tulajdonsága. A LCD-panel fizikailag kialakított felbontását jelöli. Többnyire ez a felbontás egyben az ilyen monitorok maximális felbontása is.

A MEGJELENÍTÉS HÁROM SZINTJE a prezentációtechnikai eszközök (audiovizuális megjelenítő eszközök) kommunikációtechnikai eszközök Az információtechnikai eszközök

Megjelenítési szabványok diagramja

Kérdések 1.Mik azok a megjelenítő eszközök? 2.Mi a feladatuk? 3.Milyen megjelenítő típusok vannak? 4.Mi a megjelenítés három szintje? 5.Mi az a pixel?

Köszönöm a figyelmet! Források: mismeret_i_scorm_10/31_a_megjelentk.html mismeret_i_scorm_10/31_a_megjelentk.html