Erdély története. „Ez itt az ősi balladák világa, Mesél az erdő, súg a szűzi csend: A székely sors nagy barna szárnyú sasként Hegyek felett s a szívekben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ERDÉLY Határtalanul!
Advertisements

Bethlen Gábor.
„II. Csillagösvény tábor”
Az es szabadságharc.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
Erdély földrajza - Erdély jelképei
ROMÁNIA.
Az I. Világháború Békekötések.
Nyelv és nyelvjárás. A magyar nyelvjárások osztályozása
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
ERDÉLY.
ROMÁNIA.
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
A RENDEK ÉS AZ URALKODÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE
„Történelmi hajviseletek a művészet tükrében”
A NÉMET EGYSÉG MEGTEREMTÉSE
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
Középmagyar kor(1526–1772) 1526-tól a mohácsi vésztöl 1772-ig a felvilágosodás koráig tartott. Az ország ekkor: -török vész -három részbe szakadt
Magyarország az első világháborúban
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
Világ legrégebbi még lakott városa
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Sopron, a hűség városa.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Az ország 2 majd 3 részre szakadása
Bocskai és Bethlen fejedelemsége
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
1914.
Jobbágyfelkelések a XVIII. században Készítette: Halász Dániel
Korom Tamara: A szatmári béke
Nagyenyed.
Felvidék.
A háború és következményei Magyarországon
Bethlen Gábor kül- és belpolitikája
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
4. tétel: A történelmi Magyarország területfejlesztése az újkorban
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
ERDÉLY.
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
„MESÉLJ NEKÜNK KOLOZSVÁR”
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
Szerbia – Szerb Köztársaság
Az újjáépítés kora Magyarországon
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
A kiegyezés és el ő zményei. Áttörés a magyar liberálisoknál Deák : a „húsvéti cikk” (Pesti Napló, IV. 16.) lényegelényege: három fő feltétel 1.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
A Szent Szövetség Európája
Magyar történelmi zászlók
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Vándorlás a kelet-európai pusztán
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
A SZATMÁRI BÉKE.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Magyarország a kora újkorban
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
A békeszerződés aláírása
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
PARTIUM ÉS ERDÉLY.
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
Kolozsvár.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Erdély története

„Ez itt az ősi balladák világa, Mesél az erdő, súg a szűzi csend: A székely sors nagy barna szárnyú sasként Hegyek felett s a szívekben kereng. Megejt a rét, az illatos kaszáló Ezer virágból szűrt édes szaga, S a naplemente hosszú hamvas árnyán, Mintha lidércek fátyla hullámzana. Egy régi dal nő új szimfóniává, Mesék foszlánya száz húron zenél: Erdély dalol felkavart szívemben: A balladás, vén, örök titkú Erdély.” Dutka Ákos

A jelenkori Erdély Románián belül sárga színnel kiemelve █ 1 █ A történelmi Erdély, Belső- Erdély █ 2 █ A Partium és a Bánság keleti része █ 3 █ Órománia, Moldva és Havasalföld uniója Dobrudzsával Tágabb értelemben az Erdély vagy jelenkori Erdély elnevezés alatt ma többnyire Románia egész nyugati részét értjük, de nem mint egységes tartományt, hanem csak mint 16 megye összességét. Ez a terület magában foglalja Belső-Erdélyt, a Partiumot és a Bánság keleti nagyobb részét. E két utóbbi térség együtt Külső- Erdélynek is nevezhető.

A magyar honfoglalás előtt Erdély történelme az írásos forrásokból az i. e. 1. évezredtől követhető nyomon. Az indoeurópai (iráni) nyelvű lótartó szkíták, az agatürszök az i. e. 1. évezredben vándoroltak a Kelet-európai- síkságról az Erdélyi-medencébe. Az agatürszökről Hérodotosz görög történetíró tudósít, aki szerint a Maros-folyó (Marisz) mentén laktak, „trák szokás szerint éltek”, békés természetű és gazdag nép voltak.

Utánuk következtek a kelták (i. e század), majd a dákok (i. e. 2. századtól i. sz. 106-ig). Létre jött dák királysága, amely a Kárpátoktól a Fekete-tengerig terjedt. Dácia volt az utolsó tartomány, amellyel az ókori Róma gyarapodott, s az első, amelyet elvesztett: 271-ben a gótok betörései miatt kiürítették a területet.

A honfoglalástól 1526-ig A magyarok 895-ös honfoglalásukkor találtak egy magyar nyelvet beszélő népet, ők a székelyek, akik ma Erdély keleti részén élnek. Erdély 1003-ban a Magyar Királyság részévé vált. Az országrészt a király helytartója, az erdélyi vajda irányította ban mohácsi csata után Erdély névleges török fennhatóság alatt, de gyakorlatilag önálló államként létezett.

Árpád és a székelyek Hunyadyi János Mohács 1526

Erdélyi Fejedelemség Az Erdélyi Fejedelemség a történelmi Erdély területén kívül a volt Magyar Királyság más területeit is birtokolta. Ezt a széles területsávot nevezték latin szóval Partiumnak (magyarul „Részek”). Ide tartozott a teljes Máramaros, Bihar, Zaránd, Közép-Szolnok és Kraszna vármegye, Arad, Temes és Szörény vármegyék területe.

A 17. század első fele az Erdélyi Fejedelemség virágkora volt. Bethlen Gábor fejedelem gyulafehérvári udvarában a tudományok és művészetek bőkezű támogatásra találtak. A két nagy erdélyi főúri család, a Báthoriak és a Rákócziak több kiemelkedő erdélyi fejedelmet is adtak. Az 1699-ben kötött osztrák-török karlócai béke értelmében Erdélyt visszacsatolták a Habsburg uralom alatt álló Magyarországhoz. Bécs által kinevezett kormányzó irányította. A karlóciai béketárgyalások. Ismeretlen németalföldi mester metszete, 1699.

A Habsburgok uralta Magyarországon a kiegyezésig ben az erdélyi országgyűlés II. Rákóczi Ferencet fejedelmé választotta. A szabadságharc bukása után állandósult a Habsburg uralom. Erdély megőrizte területi különállását, az erdélyi magyar nemesség jelentős autonómiát élvezett január 7-én Siskovics osztrák tábornok az erőszakos sorozás ellen tiltakozó székelyek közé lövet. Száznál is többen meghalnak, és az üldöztetés elől több ezren Moldvába, a csángók közé vándorolnak (Madéfalvi veszedelem).

március 15-én a Habsburgok felé intézett pesti 12 pont záró pontja az Erdéllyel való egyesítést követelte (a 12. pont így szólt: „Unio.”). Az éledő román nacionalizmus szembefordította az erdélyi románokat a magyar szabadságharccal. A fellázadt románok brutális vérengzéseket rendeztek a magyar lakosok között.

A kiegyezés után (1867–1918) Erdély ismét Magyarország szerves része lett az Osztrák–Magyar Monarchián belül. Az első világháború alatt még jobban felerősödtek a román irredenta mozgalmak. Az addig a központi hatalmakkal barátinak tekintett Románia az antant oldalán szállt háborúba, mivel Franciaország és Anglia részéről ígéretet kapott Erdély megszerzésére.

A jelenkori Erdély története (1918-tól) december 1-jén tartott gyulafehérvári román nagygyűlés kimondta Erdély egyesülését Romániával, amit 1920-ban az antant hatalmak a trianoni békeszerződéssel jóváhagytak.

Az 1940-es második bécsi döntés visszaadott Magyarországnak km²-t, Erdély északi és keleti részét, benne a 90%-ban magyarok által lakott Székelyfölddel. A holokauszt során sok, magát magyarnak valló észak-erdélyi zsidót hurcoltak el lakóhelyéről. A második világháborút lezáró 1947-es párizsi békeszerződés a bécsi döntéseket érvénytelenítette, a területet újra Romániának ítélte.

Az 1945 után hatalomra került új vezetés kezdetben a kommunista eszme internacionalista jellege alapján és a szovjet nemzetiségi politika mintájára kezelte a magyar kisebbség helyzetét. A többségében magyarok által lakott Székelyföldön 1952-ben létrejött a Magyar Autonóm Tartomány, melytől azonban 1960-ban elcsatolták Háromszéket, és nevét Maros Magyar Autonóm Tartományra változtatták.

Ez az alakulat is csak nyolc évig állt fenn, ban megszüntették. Ceaușescu a sovinizmus felerősítése révén próbálta meg az egyre jobban elnyomorodó országban hatalmát fenntartani. Az 1980-as évek végén meghirdette a falurombolást, de ezt már nem sikerült véghezvinnie. Az december végi forradalom (a Ceaușescu-diktatúra megdöntése) után Romániában is megszólalhattak addig kegyetlenül elnyomott vélemények, hangok.

ADY Kölcsey Károli Gáspár WASS Albert Reményik Sándor Kazinczy Ferenc Szent László Mátyás Király