Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
Készletezési modellek Ferenczi Zoltán
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
Tökéletes verseny és monopólium
Készletgazdálkodás 5. Előadás.
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékesítési csatornák
Beszerzés K&N Sportlégszűrők
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
Készítette / Author: Tuska Katalin
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Logisztika 6.előadás.
A marketing és a logisztikai költségek közötti kölcsönhatások Lipák Mária BGF, KVIFK, 2009.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Előnyök és alkalmazási területek
Gyakorlati Üzemgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Just in Time.
E-beszerzés Bravo csoport.
infor:COM - Fitté tesszük!
R. S. Kaplan, R. Cooper Költség és hatás Készítette: Kele Katalin Május 15.
Kvantitatív módszerek
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
A Grundfos Vállalatcsoport
Hoshin Kaizen Workshop esettanulmány – a standardok igazi ereje
Termelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Önköltségszámítás.
Lineáris programozás.
H-2310 Szigetszentmiklós, Gyári út 70. Tel./Fax:
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Fejlesztés Menedzser ismertető II.rész 1 A Projektekről nyilvántartott fontosabb adatok Alapadatok, Mérföldkövek, Emberi erőforrások, Költségek, Szoftver.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia 2005
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Készletgazdálkodás és logisztika
R.F.Q. Request For Quotation. 2 Válasz a feltett kérdésre: A tantárgy fő célkitűzése, hogy adjon egy közös nyelvet, amely segítségével a közgazdászok.
EGYÜTTMŰKÖDÉS A PIACI IGÉNYEK GAZDASÁGOS KIELÉGÍTÉSÉÉRT „IPARI PARK-SZERŰ” ÉLELMISZERTERMELÉSI RENDSZER GAZDASÁGOSAN.
Szükségünk van rád BTL kampány esettanulmány. Az igény „Szükségünk van rád” „Szükségünk van rád”
Az állatorvos szerepe az élelmiszerlánc- biztonság megteremtésében Informatika (számítástudomány, elemzések) Dr. Tirián Attila
LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ. Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési.
Beszerzések hatékonyság növelése
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
A VILÁGGAZDASÁG KIALAKULÁSA
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
Vállalatirányítási rendszerek bevezetése és tapasztalatai a KKV szektorban Oldal Zoltán vállalati tanácsadó Gy-M-S Kereskedelmi és Iparkamara KKV vezetők.
ÜDVÖZÖLJÜK!.
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Önértékelési projektterv
Vállalati terv bemutató
Kire milyen szerep vár egy mobil projekt során
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Elvárások és a realitás egy agilis pilot projektben a tanácsadó szemszögéből agilitas.hu | Copyright © 2013 Agile Coaching Kft. |
Termelés tervezési és irányítási rendszer SQL alapon
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Üzleti terv bemutatása
Tanulási görbék.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Kocsis Ernő Ügyvezető igazgató Roto Elzett Certa Kft.
Előadás másolata:

Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán

Költség alapú Minőség alapú Idő alapú Kvantitatív alapú Verseny

 helyi lehetőségekre adaptált  rugalmasan működő  integrálja a cégben felhalmozott működési tudást, teljesítményinformációkat Döntéstámogató-rendszer

Source: Shell Global Solutions Melyik rendszer legyen?

AIMMS modellező környezet

6 AIMMS users

Legjobb döntésem

Az OptaSoft az AIMMS regionális szolgáltató partnere. Optasoft

Herbárium 2000 Kft. Bemutatása A Herbárium 2000 Kft óta működik. Funkcionális élelmiszereket és étrendi-kiegészítőket gyártunk növényi magvakból- fűszer- és gyógynövényekből. Összetételük és hatóanyagaik alapján a homeopatikus és a gyógyhatású készítmények közé sorolhatók.

Herbárium 2000 Kft. Bemutatása

Az Üzememben valóban fontos a barátságos, harmonikus, családias légkör 8 -féle alaptechnológiát használnak, melyek igen egyszerűek, hagyományos fizikai-kémiai eljárásokból állnak össze. A gyártás különlegessége, hogy még zenei rezonanciákat is kapnak termékeink.

Herbárium 2000 Kft. Bemutatása Készítmények előállítását 5 fő végzi és az üzem adminisztrációs teendőit 4 dolgozó látja el. Ennek a kis stábnak kell megoldania: –41 -féle késztermék, –közel 60 -féle alapanyag, –20-féle segédanyag, –90 -féle csomagolóelem, –15-20 szállítópartner, –kb. 600 üzlet, –valamint a jogszabályi rendszer összehangolását.

Herbárium 2000 Kft. Bemutatása

Problémák Rendszeresen kb termelési elemet kell ellenőrizni, számon tartani. Ehhez az úgynevezett „kockás füzet” megoldás nem elegendő. Az excel táblázatok összekapcsolhatósága nem megoldható. A létszámbővítés a nagy adóterhek miatt pedig nem járható út.

Projekt célkitűzés Termeléstervezés szoftveres segítése Alapanyag-készletszint biztosítása A feldolgozás alatt álló mennyiségek követése A készáru és csomagolóanyag készlet optimalizálása Különböző mennyiségek és mértékegységek kezelése Integrált és rugalmas rendszer kiépítése

KKV vs. Multi, specialitások A controlling rendszer kevésbé kifinomult, részletes költségfüggvény kialakítása nem megoldható. Alacsony integráltsági szint. Kis csapat, ahol az emberi szempontok még hangsúlyosabbak, mint egy multinál. A gyors fejlődés nagyon rugalmas eszközt igényel. Komplexitás csak a folyamatból adódik, jóval alacsonyabb a szervezeti és bevezetési kockázat

KKV vs. Multi, specialitások

Megoldási javaslat A készletoptimalizálásra a klasszikus optimális rendelési nagyság képlet helyett az „egységnyi készletre eső kockázatot” minimalizáljuk. Raktárkészlet nyilvántartó szoftver szükséges. A termelési tervet a készletek és a korlátok határozzák meg

Készletoptimalizálás célfüggvénye Kockázatok: Ha alacsony a készlet, akkor bizonyos termékek kifogyhatnak. Ha magas a készlet, akkor egyes termékek szavatossági ideje lejárhat. Határozzuk meg azt a kockázatot, amelyik elviselhető a cég számára, ez megadja a minimális és maximális „elvárt” készletet. A termelés az optimális készlet körül próbálja tartani minden egyes termék készletét.

Készletoptimalizálás elve

Termelés és beszerzés tervezés A kijelölt készletszint-tartományt figyeljük és annak alapján termelési prioritási listát készítünk. A prioritási lista és a kapacitáskorlátok alapján készül el a termelési terv. A termelési terv alapján meghatározzuk, hogy mely napokon milyen alap- és segédanyagokra van szükség

Szoftverbemutató

Referenciák