Szilárdtest memóriák működése Tölgyes Áron 10. a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elektronikus háttértárak
Advertisements

SSD Tartalom: 2. oldal - Mi az az SSD?
Hardver ismeretek Háttértárolók
Memóriák típusai, jellemzői
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A merevlemezek tegnap, ma, holnap
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
12. Óra Háttértárak.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A memória.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Amit az adathordozókról tudni kell
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
A memóriák típusai, jellemzői
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Áttekintés:  A merevlemezek működési elve  A merevlemezekkel kapcsolatos fogalmak  A merevlemezek története és jövője.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
A mikroszámítógép felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Háttértárak és adathordozók
SSD.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
A számítógép felépítése
Háttértárak.
A FERMEMÓRIA ÉS A FERRITES LOGIKAI ÁRAMKÖRÖK KÍSÉRLETI FEJLESZTÉSE az MTA KKCS-nél az ötvenes évek második felétől a hatvanas évek közepéig Bóka András.
5. osztály Háttértárolók
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Háttértárak 2.óra.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Háttértárak csoportosítása
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
FPGA Készítette: Pogrányi Imre.
Napjaink háttértárolói
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Korszerű háttértárolók Készítette: Lázár Dániel Felkészítő tanár: Törökné Nyíri Julianna Váci SZC Király Endre Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma.
A háttértároló olyan számítógépes hardverelem, amely nagy mennyiségű adatot tud tárolni és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőriz Mert a számítógép.
Neumann-elvű számítógép felépítése. Hardver - Szoftver Hardver: a számítógép kézzel megfogható részei Fejlesztésével mérnökök foglalkoznak Szoftver: számítógépes.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
RAM (Random Access Memory)
Háttértárak.
energia a víz elemeiből
Félvezető Memória elemek alapjai és használatuk
Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor
Tároló perifériák.
Merevlemezek tegnap,ma,holnap
Előadás másolata:

Szilárdtest memóriák működése Tölgyes Áron 10. a

Mi is a szilárdtest meghajtó? A szilárdtest meghajtó más néven SSD (Solid State Drive), félvezetőkkel megvalósított mozgó alkatrészek nélküli adattároló, amely merevlemezként csatlakoztatható a számítógépekhez. A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, hangtalan.

Története Az első SSD-k már a számítástechnika őskorában megjelentek: az elektroncsöves számítógépek ferritgyűrűs memóriája szilárdtest-tárolónak tekinthető. A ferritgyűrűs tár nagyon drága volt, ezért és az eleinte mágneshengeres, később mágneslemezes külső tárolóegységek megjelenése miatt a ferritgyűrűs memória kiment a divatból. Később, az 1970-es és 1980-as években az IBM, Amdahl és Cray korai szuperszámítógépeiben félvezetős memóriaelemekből kialakított SSD-k voltak, de ezek a megrendelésre készült eszközök a megfizethetetlen áraik miatt elég ritkán használt termékek maradtak.

Felépítése, működése Két típusa létezik: a DRAM SSD: Flash SSD:

Tápellátást igényel ezért található benne akkumlátor Gyors írást, olvasást és keresést biztosít Gyorsak és a felépítésük egyszerű, de ezzel szemben drágák és áramigényesek Felhasználásuk katonai és ipari téren történik DRAM SSD

áramfelhasználás nélkül is képes adatokat megőrizni korlátozott írás és olvasás DRAM SSD-nél lassabb alacsony ár egyre nagyobb szerep 3 technológiája: SLC (Single Level Cell) MLC (Multi Level Cell) TLC (Triple Level Cell) Flash SSD

Előnyök a merevlemezhez képest: gyors indulási idő, nincs felpörgés mozgó alkatrészek hiánya olvasási sebesség 250 MB/s írási sebesség 170 MB/s alacsony áramfelvétel zaj teljes hiánya mechanikai megbízhatóság — képes elviselni szélsőséges ütést, vibrációt, nyomást széles hőmérsékleti tartományban képes működni — tipikus merevlemez 5-55 °C között működőképes, míg a flash SSD 70 °C-on is működőképes. kis méret és súly

Hátrányok a merevlemezhez képest: magas ár kis tárolókapacitás: csak kísérleti eszközök érik el az 1 TB-ot, kereskedelemben NAND SSD 250 GB-ig kapható. fokozottan érzékeny a hirtelen áramkimaradásra, mágneses és elektromos mezőkre. az újraírások száma korlátozott: átlagos flash-memória szer írható, drágább memóriáknál ez akár az 5 milliót is elérheti lassú írási sebesség (flash-memóriánál)

Források: SSD - Solid-State Drive

Köszönöm a figyelmet!