Erdélyi út – május 23-28. Útiterv és szállások. 1. nap Indulás Budapestről, első állomásunk Körösfő: A települést megismerteti velünk Péntek Pici László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakmán innen, szakmán túl Kirándulás a Felvidékre.
Advertisements

Tejbemérés Magyarlónán
JÁSZKISÉRRŐL KÁRPÁTALJÁRA Történelmünk nyomában Kárpátalján - nemzettudat formáló kirándulás -
BGA-12-HA-01 sz. HATÁRTALANUL Pályázat
„Vár állott, most kőhalom…”
SZÉKELY HIMNUSZ. BORONGULJUNK A SZÉKELYFÖLDÖN
 Kolozs megyében található,megyeszékhely  Népessége: fő (2009)  Magyar lakossága: fő (2002)  Címere középkorú eredetű,mintája a város.
..
Kedves Pedagógusok! Tovább.
KIRÁNDULÁS ÓFALUBAN II. rész május 8.
Csíksomlyó Búcsú 2006 Pünkösd.
Készítette: Puskás Béla.
..
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
ERDÉLY.
„ „HATÁRTALANUL” kirándulás
Eger várától a Gyergyói havasokig 1. utazás október
Határtalanul! BESZÁMOLÓ
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
Általános- és Középiskolai Osztálykirándulás
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Kirándulás Erdélyben Élményeim A hetedik évfolyam a Határtalanul! pályázat keretében kirándulásra indult május között. Úti cél: Szék.
Mondjunk NEMET a halálra, S tegyünk esküt az ÉLETRE! Kezünket a szívre téve, Isten előtt megfogadjuk, Lelkünkért és nemzetünkért Az ÉLETET választottuk!
Tisztelt Iskolaigazgató, Osztályfőnök!
JÁRJUNK MÉG ERDÉLYBEN Találtam még sok képet Erdélyrõl,azokat látjátok most itt. Sok helyen én is jártam már, gondolom, hogy sokan ismeritek a tájakat.
COMENIUS KINCSESSZIGET Erdélyi találkozó
Erdély gyerekszemmel Amikor még mindenki friss volt, vagy mégsem?
Erdélyi utazás Hunyadi Mátyás szülőháza Kolozsváron.
ERDÉLY Székely himnusz Klikkelj.
Varázslatos Székelyföld Székelyföld Románia közepén fekszik. Három megyéből áll: Marosból, Hargitából és Kovásznából.
HATÁRTALANUL! Történelem.
OM azonosító: Székelyföld június OM azonosító:
Felcsík, Alcsík és a Kászonok környéke
Határtalanul pályázat
Gyuri Kétszer voltam Erdélyben, sosem fogom tudni elfelejteni azokat a tájakat, embereket, akik olyan szépen beszéltek magyarul. Eszembe jut az erdélyi.
Séta a Házsongárdi temet ő ben Albert Ketelbey-Kolostorkertben jozefusz.
Mondjunk NEMET a halálra, S tegyünk esküt az ÉLETRE! Kezünket a szívre téve, Isten előtt megfogadjuk, Lelkünkért és nemzetünkért Az ÉLETET választottuk!
Erdélyi barangolások:
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás Ferenc-hegy és Szemlőhegyi barlang felszíne Szombat Foto:Telek.
Határtalanul. 1. nap Utazás 04:15-kor indultunk el Győrújbarátról. 11-kor már a határon voltunk. A vámosok mindenkinek elkérték a személyi igazolványát,
Irány Erdély!.
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
DEBRECEN SZÉKELY SZEMMEL Barót-Debrecen,,határtalan’’ program.
Készítette: 11.C tanulói. Indulás Debrecenből A reggeli kelés nehézségeit átvészelve sikerült összegyűlnie a társaságnak. Elindultunk egy hosszú,
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Meghívó Föld napi rendezvényekre
ERDÉLY.
Egervari Pénelopé Magdolna
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Erdély.
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!!
Veresegyház.
MISKOLCZ régi képeken kattints a folytatáshoz.
Budapest Programajánló
ERDÉLYBEN KÓBORGUNK Kétszer voltam Erdélyben, sosem fogom tudni elfelejteni azokat a tájakat, embereket, akik olyan szépen beszéltek magyarul. Eszembe.
Képekben automatikus.
Erdély Ismertető.
Készítette: Barna Alexandra Csordás Rita
NAGYVÁRAD.
BORONGULJUNK ERDÉLYBEN...
A pályázat címe: Erdély aranykora, Bethlen nyomában nyomában
NAPIREND, KÁRPÁTALJA Határtalanul utazás.
Készítette: Majerhoffer Nóra
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Varázslatos Székelyföld
Együttműködés gimnáziumok között Zalaszentgrót-Korond
Örömmel értesítünk mindenkit arról, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. Határtalanul! Programigazgatóság által meghirdetett pályázatán az Apáczai Nevelési.
Erdélyi kirándulás Élmények.
Határtalanul! – Elődeink nyomában Erdélyben
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Erdélyi út – május Útiterv és szállások

1. nap Indulás Budapestről, első állomásunk Körösfő: A települést megismerteti velünk Péntek Pici László polgármester úr, akinek segítségével láthatjuk többek közt a református templomot (jellegzetes kazettás mennyezet) és a Vasvári Pál Múzeumot. Vállalt tevékenységünk a Sebes-Körös forrásának megtisztítása. Kolozsvár felé menet megállunk a házsongárdi temetőnél, megkeressük Áprily Lajos, Koós Károly, Apáczai Csere János, Dzsida Jenő sírját. Esti séta és városnézés Kolozsvár főterén, tanulói idegenvezetés: Szent György és a sárkány legendája, épületek, szobrok története. Első szállásunk: Bethlen Kata Diakóniai Központ. Itt úgy kértünk félpanziós ellátást, hogy másnap itt reggelizünk és rántott husis hideg ebédcsomagot kapunk az útra.

2. nap Indulás Kolozsvárról Tordára, délelőtti program a Tordai hasadék: A hasadékban tett kirándulás során a gyerekek megismerik Erdély egyik legérdekesebb természeti szépségét. Tapasztalatokat szereznek a víz felszínalakító munkájáról, a mészkőhegységek jellegzetességeiről. A hasadékhoz tartozó mondák, legendák, történelmi események felelevenítése ( Szent László legendája). Délutáni program a tordai sóbánya - természetismereti anyagunk bővítése a barlagrendszer megismerése által. A helyszínen átismételjük a sókiválás folyamatát, a sókitermelés lépéseit, technikáit. Történelmi vonatkozás: a sókereskedelem fontossága a középkori Magyar Királyság gazdasági életében, sómonopólium, vámok, királyi bevételek. Kipróbáljuk a panorámaliftet és a belső játszóteret, csónakázási lehetőséget. Második szállásunk: Farkaslaka – Nyikó Motel, félpanziós ellátás: este vacsora, másnap reggeli. Kapunk hideg ebédcsomagot is.

3. nap Csíkszereda, Csíksomlyó, Máréfalva, Madéfalva: Csíksomlyón a kegytemplom és rendház megtekintése, a Napba öltözött Boldogasszony szobrán keresztül az ősi magyar hitvilág és a kereszténység felvételének találkozása. Madéfalván a székely emlékmű megkoszorúzása, Máréfalván áthaladva a székelykapuk megtekintése. Délután Gyimesbükkre érkezünk, ahol Deáky András Tanár Úr, a helyi iskola nyugalmazott igazgatója bemutatja a települést. Megtekintjük a borospataki skanzen tájházait, megismerhetjük a ma itt élő falusi emberek hétköznapjait. Részt veszünk eg y csángó esten: gyimesi csángó néptáncok, népdalok tanulása. Gyimesi csángók történetének feldolgozása, hagyományainak megismerése. A következő két éjszakát Gyimesbükkön töltjük a Deáky Panzióban. Első este a vacsora benne van a csángó-est programjában, így másnapra kértünk félpanziós ellátást.

4. nap Szent Anna-tó, Mohos láp, Büdös-barlang, Nyerges-tető: A tó legendájának megismerése, séta a tanösvényen, a Szent Anna kápolna megtekintése. Ismeretszerzés a Mohos láp keletkezéséről, élővilágáról. Nyergestetőn ("a székely Termopüle") az es forradalom és szabadságharc emlékhelyén a XVIII. kerületi kopjafa megkoszorúzása. Délután indulás Tusnádfürdőre, ahol meglátogatjuk Böjthe Atya Szeretetotthonát. Rövid városnézés.

5. nap Székelyudvarhely, Szejke: Az ezeréves határ és a Rákóczi vár történetének megismerése. Indulás tovább Székelyudvarhelyre, ahol megtekintjük magyar és erdélyi hősök mellszobrait. Szejkén Orbán Balázs sírjának megtekintése, séta a hat székely kapun át. Délután Korond, Szováta és Marosvásárhely nevezetességeinek megtekintése. Az utolsó szállásunk Torockón lesz, az Ágota Vendégházakban. Félpanziós ellátást kapunk: este vacsorával várnak, reggel pedig reggeli után indulunk. Hideg ebédcsomagot itt is rendeltünk szombatra.

6. nap Torockó: Település megtekintése, másnap délelőtt kirándulás a Székely-kőhöz. Innen indulunk vissza Budapestre… Kissé sűrű hét után, reméljük, épségben érkezünk haza.