DUF, 2007. aug. 23–25. Alapozó BSC-s informatikai tárgyak LCMS eszközök felhasználásával történő oktatásfejlesztése és bevezetésének.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Távmunkások informatikai alapképzése
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Budapest, szeptember 22.1 A KÖVI képzései a hallgatói vélemények tükrében Baráth Tibor KÖVI igazgató KÖZOKTATÁSI VEZETŐKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET.
Fekete Zsombor ÉMRTK Távháló Workshop 2001 szeptember 21.
E-learning és a multimédia
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
E-learning alapú távoktatásos képzés
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
E-learning Kovácspál Eszter.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál © Dr. SERES TechConsult 2008.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A Digitális Középiskola, mint a hatékony blended oktatás alapja
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Győr, dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Vélemények az Egészségügyi Szociális Munka mesterképzésről
Digitális középiskola Digitális középiskola Iskolahálózat kialakítása.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
Kompetensek lettünk? június 27..
Perjésiné Hámori Ildikó
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
NÁDAI GÁBOR \t Tanulmányi rendszer fejlesztése Nádai Gábor előadása GDF TDK – 2009; Konzulens: Dr. Kovács János.
Tutoriál videó alkalmazása Moodle kurzusban
Járt utat a járatlanért… A Moodle bevezetésének és alkalmazásának sajátosságai nagyvállalati környezetben Németh Károly Gödöllő, június 24.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
Oktatási és tanulmányi kérdések a Gazdaságtudományi Karon
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése” projekt.
2009. november Nemzetközi ILIAS Konferencia1/20 Az ILIAS közösség Magyarországon, az együttműködés fejlesztése Berecz Antónia.
Az Interneten keresztül nyújtható, tanulást és csoportmunkát támogató szolgáltatások köre és elemzése a testreszabás szemszögéből Dr. Ágoston György–Berecz.
A MECHANIKA TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK MÓDSZEREI KÜLÖNBÖZŐ KÉPZÉSI FORMÁBAN Dr. Szász Gábor, Csuka Antal.
ILIAS ILIAS OpenSource e-Learning keretrendszer Előadó: Baranyi Tamás IRM Oktatási Főigazgatóság
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
Innovatív LCMS szolgáltatások és újszerű pedagógiai stratégiák Szász Antónia január 30. – I. Oktatás-informatikai konferencia, ELTE PPK.
Az ILIAS e-learning keretrendszer magyarországi adaptálása és felhasználása az informatika oktatásban, különös tekintettel a szolgáltatások testre szabására.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
EUCIP konferencia október 20. Cséfalvay Katalin Fejlesztés (BUILD) modul.
1 Budai Attila Költséghatékony e-learning képzés Tananyag és támogatás új ILIAS felhasználók számára Vitaindító előadás 8. Nemzetközi ILIAS Konferencia.
Tájékoztató NGB_ak012.
Az ILIAS keretrendszer használatának beépülése az oktatói és a hallgatói munkába a Gábor Dénes Főiskolán Berecz Antónia, Balogh Anikó, Littvay László
Önértékelési projektterv
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Középfokú felvételi eljárás
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Előadás másolata:

DUF, aug. 23–25. Alapozó BSC-s informatikai tárgyak LCMS eszközök felhasználásával történő oktatásfejlesztése és bevezetésének tapasztalatai, oktatásmódszertani problémái Berecz Antónia, Dr. Ágoston György Gábor Dénes Főiskola

DUF, aug. 23–25. BSc képzés és GDF ILIAS BSc képzés a GDF-en  MI és MM szakok 2006 szeptemberétől;  Felhasználtuk az elmúlt 15 év oktatási tapasztalatait a GDF-en;  Lehetőség a tananyagok teljes újragondolására, áttervezésére. GDF ILIAS  Szervezett rendszerben fogja össze az internetes távoktatási szolgáltatásokat, infrastruktúrát biztosít az elektronikus tananyagok rendszerezett feldolgozásához és az internetes kommunikációhoz;  2004/2005-ös tanévtől működik felmenő rendszerben;  Mára 9000 fő a felhasználók száma: hallgatók, vezetőtanárok, tutorok, KK oktatók, mentorok, oktatásszervezők, vezetők;  A GDF internetes távoktatás modelljét és módszertanát továbbfejlesztjük, bevezetjük az oktatás napi gyakorlatába;  BSc T, L képzések szervesen ráépülnek az ILIAS szolgáltatásaira;  2007 tavaszán nagymértékű szervezeti átalakítás  az ILIAS használata fokozódó jelentőségű.

DUF, aug. 23–25. Az új módszertan főbb jellemzői Alapkoncepciónk a vegyes rendszerű képzés megtartása. Ennek 3 bázis eleme:  Önálló tanulásra felkészített nyomtatott tananyag;  Tanár által vezetett személyes konzultáció és gyakorlat;  E-learning szolgáltatások az ILIAS-ban (2006/07-es tanévben v3.6.6). Az új modellben ezek aránya változik.

DUF, aug. 23–25. A távoktatásos és levelező képzéses BSc-s hallgató  Önálló tanulásra felkészített nyomtatott tananyag beiratkozáskor hallgatói táskában, a N hallgatókhoz hasonlóan;  Az ILIAS-szal és az oktatócsomag felhasználásával tanul a tantárgy módszertani leírása szerint;  Előadás helyett vizsgaelőkészítő konzultáción vesz részt;  Aktív ILIAS tutorálásban és mentorálásban részesül;  A tantárgy oktatásának befejezése után, a szorgalmi időszak alatt elővizsgát tehet; vizsgaidőszakban több tárgyból egyidejűleg, kijelölt vizsganapon vizsgázhat;  Az elsőévesek a beiratkozási folyamat részeként 6 órás képzésen ismerik meg a GDF távoktatási rendszerét, módszertanát, az ILIAS használatát, szemeszteri ütemezésüket, elkészítik egyéni tanulási rendjüket.

DUF, aug. 23–25. Oktatók megváltozott és többletfeladatai  A kontaktóraszám csökkent T és L képzésen.  Az ILIAS-beli tevékenységek a belső oktatóknál óraszámba konvertálhatók, az óraadó tanárok esetében külön díjazás jár:  teszt és gyakorlatkészítés;  fórumtevékenység.  A tevékenységek egy része (pl. az internetes tanári tutorálás) az ILIAS-ban kerül automatikusan dokumentálásra.

DUF, aug. 23–25. A tantárgyak megjelenése az ILIAS-ban Az egyes tantárgyak megjelenése az ILIAS felületén:  Szemeszterenként csoportosítva;  N képzésesek tantárgyai ún. mappákban;  T, L képzésesek tantárgyai ún. kurzusokba szervezve;  Kurzusobjektumok további funkciói a v3.6.6-ban pl.  hallgatói tevékenység nyomkövetése;  a bennük elhelyezett objektumok megjelenési sorrendje megadható;  a következő objektumba való belépésre előfeltétel adható meg;  A kötelező elemek meghatározottak.

DUF, aug. 23–25. „Számítástechnikai alapok” tantárgy A tantárgy tulajdonságai:  6 kredites, 1. szemeszteri kötelező tárgy BSc MI, MM szakon;  N képzésben 30–30 óra előadás és gyakorlat;  T, L képzésben 3 óra bevezető konzultáció, 9 óra gyakorlat, 3 óra vizsgaelőkészítő konzultáció;  Önálló tanulásra javasolt átlagos tanulási idő 165 óra.  A hallgatói táskában: tantárgyi útmutató, TK, hallgatói segédlet;  Számonkérés:  gyakorlati jegy számítógépes vizsgán;  a vizsga elméleti kérdéseket és feladatmegoldásokat tartalmaz;  a vizsga feltétele számítógépen elkészített HF beadása papíron.

DUF, aug. 23–25. A „Számítástechnikai alapok” ILIAS kurzus tartalma

DUF, aug. 23–25. „Operációs rendszerek I.” tantárgy A tantárgy tulajdonságai:  5 kredites, 2. szemeszterbeli kötelező tantárgy MI-n;  N képzésen 21 óra előadás, 30 óra gyakorlat;  T-on 1 óra bevezető konzultáció, 10 óra gyakorlat, 1 óra vizsgaelőkészítő konzultáció;  Önálló tanulásra javasolt átlag tanulási idő 138 óra;  A hallgatói táskában: útmutató, 2 TK;  Gyakorlatorientált IT tréning a Sun partnercégénél a Solaris operációs rendszer megismerésére.

DUF, aug. 23–25. Az „Operációs rendszerek” ILIAS kurzus tartalma

DUF, aug. 23–25. A BSc-s hallgatók ILIAS-ba belépései  T, L képzéses BSc-s hallgatóknak több, csak az ILIAS-ban megtalálható tananyagsegédletet, aktuális információ.  T, L hallgatók nagyobb számban léptek be, jobban emelkedett a belépések átlaga a 2. szemeszterben.  MM/L hallgatók kiemelkednek aktivitásban, átl. kétszer annyiszor léptek be, mint MM/N. 2006/2007-es tanév ( i állapot)

DUF, aug. 23–25. Tantárgyi fórumok  N és T, L képzések ugyanazt a fórumot használják tantárgyanként. Ez néha félreértésekhez vezethet, ha nem jelölik meg (szakmai témájú probléma kivételével), hogy melyik képzési formára vonatkozik a kérdés.  Inkább vizsgakövetelményekkel kapcsolatos kérdéseket tesznek fel.  A fórumbeli aktivitás jelzi a hallgatói érdeklődést a tantárgy iránt. „Számítástechnika a.” én: 36 téma, 216 hozzászólás, 3292 látogatás

DUF, aug. 23–25. ILIAS-ban beküldhető gyakorlatok  A szaktanár max. 30%-ban beszámíthatja a szerzett pontokat az elővizsgába (elégségest sem lehet szerezni a teljesítésével).  Nem tért ki rá a TU, a hallgatók a rendszerben figyelhettek fel rá.  Vidéken a KK-szaktanárok döntöttek a beszámításról.  A bp.-i csoportokban a mentorok buzdították a hallgatókat a beküldésre.  Tapasztalat: megoldásuk és plusz pontért beküldésük hajlandósága alacsony, a folyamatosan tanuló, idejüket jól szervező, elővizsgákat megcélzó hallgatók aktívak. Bp.-i KK mentori csoportokból:  „Számítástechnikai alapok” TK fejezeteinek 10 gyakorlatára átlag 10 megoldás kérdésenként;  „Operációs rendszerek I.” 8 gyakorlatára átlag 13 megoldás kérdésenként.

DUF, aug. 23–25. Tesztmegoldások  Önellenőrzéshez kis számban veszik igénybe a teszteket.  Akárhányszor kitölthetik, az előző megoldásaik „elvesznek”.  A mentorok monitorozhatják a tesztteljesítményeket.  Háromfokozatú az értékelés 60%-os és 80%-os teljesítéssel. „Számítástechnikai alapok” (MI–MM, i állapot) „Operációs rendszerek I.” (MI, i állapot)

DUF, aug. 23–25. Tananyagokban lapozás  Egy tananyagból csak egy példány van mindenki számára (BSc, főiskolai alapképzés és vendégek számára is). Felhasználás:  A mentorok az egyes hallgatók tanulási aktivitásának követhetéséhez;  Az oktatók saját tananyagaik használatához;  A hallgatók időfelhasználásukhoz. Használati/lapozási rangsor:  A rendszerben 274 natív tananyag típusú objektum van;  6. legtöbbet használt a „Bevezetés a számítástechnikába”;  9. legtöbbet használt az „Operációs rendszerek”; (ezek szükség esetén bővített változatai az azonos című TK-eknek)  8. legtöbbet használt a „PC-alapismeretek”; (csak az ILIAS-ban található meg).

DUF, aug. 23–25. Hallgatói tantárgyértékelés elektronikus kérdőívei  1. szemeszteres BSc T, L hallgatók közül még viszonylag sokan töltenek ki kérdőívet, többen minden tantárgyét. Egyre motiválatlanabbak a kitöltésben a magasabb évfolyamokban. A GDF ILIAS kérdőív tulajdonságai:  Automatikusan kiértékelődő, anonim;  Egy hallgató egy kérdőívet egyszer tölthet ki, majd annak statisztikai értékelését bármikor megtekintheti. Kérdések:  Összesen 17 kérdés;  Kora, szak/képzési forma kérdések;  A képzés módszertani elemeinek értékelése;  Ált. 0–5 számértéket lehetett adni; 0 jelentése: nincs ilyen tananyagelem, vagy nem vette igénybe;  Egy esszékérdésben leírhatják egyéb véleményüket, javaslataikat;  Végső értékelés 0–5.

DUF, aug. 23–25. Hallgatók tantárgyértékelése „Számítástechnikai alapok” MI/T, MM/L tantárgyértékelés:  25 fő töltötte ki;  64% a bp.-i hallgató;  Az esszé kérdésben 4 fő mondta el konstruktív–kritikai véleményét;  A kurzussal való elégedettség általános mértékének értéke: 17%-ban 3-as, 46%-ban 4-es, 37%-ban 5-ös. „Operációs rendszerek I.” MI/T  11 hallgató kezdte el kitölteni, de a 3. kérdéstől csak 9 válaszolt minden kérdésre. ( )

DUF, aug. 23–25. Tapasztalatok, jövőbeni feladatok 1/N. Oktatókkal, hallgatótársakkal találkozás, kapcsolattartás:  Motivációs erővel bír a személyes találkozás; ha kevés a kontakt óra mennyisége, a hallgató magányosnak érezheti magát, veszít tanulási lendületéből;  Elektronikus kapcsolattartási eszközökkel ( , fórum, chat) segített közös projektfeladatok, vizsgafelkészülés ellensúlyozhatják; pozitív temperáló hatásuk lehet;  Időszakos on-line közösségek szerveződnek, közösségi élet jön létre  GDF ILIAS-ban évfolyamokat összefogó fórumok;  Egyéb, évek óta működő GDF-es levelezési listák, elektronikus fórumok.

DUF, aug. 23–25. Tapasztalatok, jövőbeni feladatok 2/N. Tantermi előadások/konzultációk:  A GDF-en (általában) nem kötelező;  N és T hallgatók bemehetnek egymás óráira;  T-nak igyekszünk munkaidőn kívüli időpontokra ütemezni a foglakozásokat;  Összevont vizsgák (egy alkalommal max. 3 tantárgyból);  A hallgatók egy része több kontakt órát igényelne, ugyanakkor  más részük megterhelőnek ill. feleslegesnek érzik a kontakt órákon a részvételt, illetve alacsony az órák látogatottsága.

DUF, aug. 23–25. Tapasztalatok, jövőbeni feladatok 3/N. Tantárgyi fórum:  Tantárgyanként egy van az összes szak, oktatási forma számára;  A fórumrendszer még nem elég komfortos, a hallgatók nem adnak eléggé kifejező címet témáiknak, több témában is tesznek fel ugyanazon problémával kérdéseket  könnyen túlszaporodnak a témák, átláthatatlanná válhatnak a fórumok;  Megoldásra próbálkozásunk: gyakran ismételt kérdésekre (GYIK) külön fórum; egy másik fórumban csak a tutor által létrehozott témákban tehetnek hozzászólást - nem hozott teljes értékű megoldást.  A tutor moderáló szerepe fontos: stimuláló, hatékony kell legyen;  Konzultációs on-line fogadóóra ill. azonnali üzenetküldő szoftverek használata is indokolt.

DUF, aug. 23–25. Tapasztalatok, jövőbeni feladatok 4/N. A tutorok ILIAS-szal és a módszertannal való munkája:  Kiképzésük tanévek elején, intézetenként, több alakalommal;  A tantárgyi útmutatókban az új tananyagelemek (fogalomtár, gyakorlatok, tesztek stb.) megfelelő mixelését alkalmazni kell;  Szemeszterkezdésre/beiratkozásra a tananyagcsomagban és az ILIAS-ban a segédleteknek elérhetőnek kell lenniük.

DUF, aug. 23–25. Tapasztalatok, jövőbeni feladatok 5/N. MI és MM szakok MAB által előírt követelményei országosan ugyanazok, így feladatatunk lehet  Más felsőoktatási intézményekkel, kollégákkal kapcsolatfelvétel;  Együttműködve, összehangoltan tananyagok fejlesztése;  Az ILIAS más platformokkal való átjárhatóságát lehetővé teszi:  SCORM és AICC kompatibilitás;  Natív tananyag és fogalomtár HTML-export segítségével böngészőben megjeleníthető;  Importálhatók más ILIAS-ba a natív tananyagok, tesztek, kérdőívek;  Megfelelő verziószámú rendszerek között a kurzusok és gyakorlatok is átvihetők.

DUF, aug. 23–25. Kapcsolattartás, elérhetőségeink  Érdeklődők számára:  E-learning szakértői jogosultság;  Diplomamunkát készítő hallgatóknak tananyagkészítői jogosultság.  Bárki számára elérhető terület:  Bemutató a GDF ILIAS-ról;  Felhasználói kézikönyv ill. annak on-line segédletei;  Mintatananyagok;  Publikációk;  Fórumok a nagyközönségnek.  Ügyfélszolgálat: telefon 1/ ; projektvezető: telefon