Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

Szakmai Tanácskozás Miskolc
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
Gondozási Központ Zalaegerszeg
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
Szociális és gyermekjóléti szolgáltatások koordinátora
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Szociális alapszolgáltatási és gyermekjóléti feladatellátás térségi működésének tapasztalatai.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
Családi napközi.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
A gondozási szükséglet vizsgálat eljárás rendje
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
„Híd a jövőbe” Utak és lehetőségek a szociális ellátásban a valódi értékek mentén Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete XII. Nemzetközi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Demenciával küzdő idősek segítése a szociális alapellátásban Dr. Szabó Lajos 2010.
A projekt általános szakmai célkitűzései
Biztos Kezdet Gyerekházak
CSODAVÁRÁSCSODAVÁRÁS avagy, küzdelem a kiégés ellen. Nők a szociális munkában.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Szükségletfelmérés TÁMOP /1.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Családtámogató ellátások
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar
SZIME XVII. KONFERENCIA
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Ő SZINTÉN A HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSRÓL Készítette: Jónyer Lajosné Debrecen, szept. 17.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Prof. dr. Szabó Lajos klin. szakpszichológus ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
Infokommunikációs modellprogram az idősek otthoni biztonságáért
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
A hódmezővásárhelyi szociális ellátórendszer. A befogadó város Európa-díj Becsületzászló fokozata (1997) Az év települése (2009) Magyar Örökség-díj (2010)
MODELLKÍSÉRLETI PROGRAM AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FUNKCIONÁLIS ÖSSZEKAPCSOLÁSÁRA TÁMOP /1 Készítette: Horváth Éva.
A hazai fogyatékosságpolitika aktualitásai
Megbecsülés az idős embereknek
Ágazatközi együttműködés
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
Szociális regiszter publikus felület használata
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Lorem ipsum.
Tájékoztatás jogszabály változásokról
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás, október 8., Szombathely Nyitrai Imre helyettes államtitkár

„Hajlamosak vagyunk arra, hogy csak azt vegyük észre, amit megtanultunk látni, és figyelmen kívül hagyjuk azt, ami nem illik bele az előítéleteinkbe.” Douwe Draaisma: Kizökkent elmék

Problémák I. ma a mentálisan hanyatló idősek jelentős része ellátatlanul, a családok heroikus küszködése mellett él a szociális ellátórendszerből hiányoznak a hozzátartozóknak, családtagoknak kínált segítő, támogató szolgáltatások nem jelennek meg kellő hangsúllyal a különböző szolgáltatási formák közötti kooperációs lehetőségek és az ágazatközi együttműködés

Problémák II. ismerethiány – a demenciának több mint 100 altípusát ismeri az egészségügy a betegek elszigetelődése, a kapcsolatok hiánya óriási mértékű kevés az interprofesszionális tudás, alacsony a valóban kompetens szakemberek száma a jelentős finanszírozási többlet ellenére sem érhetőek el kellően a létező szolgáltatások

Problémák III. A mentálisan hanyatló bentlakók ellátása során egyedi többletköltségek merülnek fel, például: magasabb személyi létszám, magasabb szaktudás, szupervízió, magasabb gyógyszer, gyógyászati segédeszköz (főleg inkontinencia termékek), többlet textília és ruházat biztosítása, magasabb mosatási költségek magasabb élelmezési kiadások - a gyakoribb étkeztetés és bőséges folyadékbeviteli igény miatt.

Finanszírozott létszám (fő) ÖnkormányzatEgyházCivilSZGYFÖsszesen Demens személyek nappali ellátása Demens benntlakásos ellátás , Összesen Költségvetési kiadás (Ft) ÖnkormányzatEgyházCivilSZGYF Összesen (társulási+egyházi kieg. támogatással együtt) Demens személyek nappali ellátása Demens benntlakásos ellátás Összesen

11 milliárd forint

Cél Komplex program kidolgozása, ami választ ad a különböző szükségletekre és hozzájárul a szolgáltatási rendszerek (oktatás, egészségügy, szociális) hatékonyságának javításához Olyan ellátórendszer kialakítása, ami széles spektrumban és folyamatában követi a mentálisan hanyatló idősek állapot-változását, és átfogó szakmai programot tesz lehetővé a megelőzéstől a készségmegőrzés programjain keresztül az intenzív gondozásig.

Kinek szól a Koncepció? A demens betegek A demens betegeket gondozók, a szűkebb környezet, család Egészségügyi és szociális szakemberek Mindenki, aki a demencia által érintett KONKRÉT ÁLTALÁNOS

Miről szól a Koncepció? A Stratégia kulcskérdései: 1.Megfelelő ismeretek biztosítása a demenciáról. 2.A korai diagnózis fontosságának hangsúlyozása, valamint támogatást és kezelést biztosítani a demens betegek, családjaik és gondozóik számára. 3.Szolgáltatások fejlesztése a változó igények jobb kielégítésére. A Stratégia fontos üzenete a szakemberek jobb képzésének és oktatásának szükségessége.

A Koncepció jelentősége Olyan rendszer kialakítását alapozza meg, amelyben a demens betegek: korán (időben) segítségért folyamodnak, ha memóriaproblémáik vannak és segítségkeresésüket ösztönzik, tudják, hova fordulhatnak segítségért, tudják, milyen szolgáltatásokra számíthatnak, jó minőségű és lakóhelytől függetlenül azonos színvonalú szolgáltatásokban részesülnek, részt vesznek a gondozásukat érintő döntések meghozatalában.

Megoldási javaslatok koordinációs tevékenység erősítése az egyes szolgáltatási formák közötti átjárhatóság érdekében tanácsadó pontok kialakítása a családok megfelelő információval történő ellátása, mentális támogatása érdekében a demenciával élő idős számára komplex terv készítése és megvalósítása személyközpontú demens ellátás

Szolgáltatások fejlesztése a jobb ellátás érdekében nappali ellátások: kapacitásbővítés a demenciával élő idősek számára és a szolgáltatás minőségének fejlesztése (pl. intézménybe való eljutás segítése; nyitvatartási idő módosítása) házi segítségnyújtás: szükség esetén a gondozónő a napi négy órát (akár több részletben, a szükségletek szerint pl. 2x2óra) a rászorulóval tudja tölteni jelzőrendszeres gondozás: 65 év alatti, ám demenciával élők is jogosultságot kaphatnak támogató szolgáltatás: a legalább középsúlyos demenciáról szóló szakvéleménnyel rendelkezők is jogosultságot kaphatnak az igénybevételre család- és gyermekjóléti szolgáltatás: a család mentális támogatása

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!