Hasonló motívumok Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde és Mozart A varázsfuvola című művében Források: A varázsfuvola szövegkönyve (www.tarjangz.eu/libretto/szovegek/vfuvola.doc)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MIRIGY TUDÓS CSONGOR TIMÁR MIHÁLY BALGA LEDÉR OLEJ TAMÁS TÜNDE IRMA KURRAH LUCIFER KIRÁLY KALMÁR DEMETER TÜNDÉR ILONA.
Advertisements

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Ismétlés - Összefoglalás
Az éjszaka.
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Élete december 1. született Pusztanyéken, elszegényedett katolikus nemesei családban től Székesfehérváron, 1816-tól Pesten tanult. 16 éves.
A Bánk bán operaváltozata
A Csongor és Tünde forrásművei
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
& Csongor és Tünde A varázsfuvola Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1830-ban írott ifjúkori, drámai költeménye. A művet 1827 tavaszán kezdte el írni,
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde Mozart A varázsfuvola Közösmotívumok.
NEMZETI SZÍNHÁZ: CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Al-Farman Petra, Végh Dóra, Tikász Ábel, Nagy Titusz.
Németh Antal Németh Antal rendezésében Tanulmányai ( ) KölnPárizs Bécs Berlin Irodalmi+művészettörténeti tanulmányok budapesti + berlini egyetem.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Csongor és Tünde ZANZS (Mizsei Z óra, Tombácz A dél, Udvari N elli, Schiszler Zs anett)
Két művész, kik a színház-és opera történelmében olyan műveket alkottak, melyek a mai világban is helyt állnak bármilyen színpadon: a köztudottan szabadkőműves.
VARÁZSFUVOLA & CSONGOR ÉS TÜNDE MOZARTVÖRÖSMARTY.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Paulay Ede rendezésében 1879 Vörösmarty Mihály. A rendező: Paulay Ede 1836-ban született Lőcsefalván. Színész, rendező, színészpedagógus, fordító, a Nemzeti.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Mozart: Varázsfuvola és Vörösmarty: Csongor és Tünde összehasonlítás.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Vörösmarty Mihály:Csongor és Tünde A költő "színjátéknak" nevezte művét A darab sokban eltér as évek drámáitól. A három nagy műfajcsoport határán.
Németh Antal színháza: Csongor és Tünde Bemutató: 1937.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítása Készítette: Tragédiások.
NEMZETI SZÍNHÁZTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ - I. FORDULÓ Four girls.
(W. A. Mozart: A varázsfuvola - Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde)
Összehasonlítás Mozart:Varázsfuvola (Die Zauberflöte)
Németh Antal rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítás.
A „Varázsfuvola” és „Csongor és Tünde” hasonló motívumai
Csongor és Tünde vs. Varázsfuvola
Csongor És Tünde És a Varázsfuvola
Wolfgang Amadeus Mozart
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde összehasonlítása
Csongor és Tünde vs. varázsfuvola
/Paulay Ede rendezésében/
Csongor és Tünde / A varázsfuvola
Paulay Ede élete és munkássága
Csongor és Tünde & A varázsfuvola.
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Készítették: Egressysek
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Hol itt a hasonlóság? Csongor és Tünde és a Varázsfuvola.
Paulay Ede rendezésében
rendezte:Németh Antal
A Varázsfuvola - Csongor és Tünde
Paulay Ede rendezésében
A varázsfuvola Csongor és Tünde.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde
A Megalkuvók csapata bemutatja:
(főműveik összehasonlítása)
A Varázsfuvola és a Csongor és Tünde
ÖSSZEHASONLÍTÁS Mozart: A varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde.
Készítették: Egressysek
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
Előadás másolata:

Hasonló motívumok Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde és Mozart A varázsfuvola című művében Források: A varázsfuvola szövegkönyve ( Fodor Géza: A Mozart-opera világképe (mek.oszk.hu/05000/05024/html) Mohácsi Jenő: Jegyzetek Csongor és Tündéről (epa.oszk.hu/00000/00022/00614/19494.htm) Nemzetiszínháztörténeti Vetélkedő, 2016 ANDONIMA

Wolfgang Amadeus Mozart ( ) klasszicista zeneszerző és zongorista. A varázsfuvola (Die Zauberflöte) utolsó operája, egyik legnépszerűbb műve. Bemutatóját (1791. szept. 30. Bécs) még megérte, de az opera sikerét már nem: december 5-én elhunyt. Vörösmarty Mihály ( ) magyar romantikus költő, író. A Csongor és Tünde egyik legnépszerűbb műve ban írta, 1831-ben engedélyezték a kiadását, de a darab ősbemutatóját (1879) a költő már nem érte meg: november 19- én elhunyt.

A varázsfuvola különleges zenemű: egyszerre nagyopera (opera seria), vígopera és daljáték. Összetett alkotás: utalásrendszere a legalapvetőbb szimbólumokat vonultatja fel. A Csongor és Tünde sajátos dráma: drámai költemény, melyben a komoly hang mellett a komikum is jelen van, utalásrendszere alapvető filozófiai tartalmakat hordoz.

Mindkét mű mesei-mitikus elemekkel keresi a választ az emberiség örök kérdéseire – Mi a boldogság? Milyen út vezet a boldogsághoz? Az embernek meg kell küzdenie a gonosszal, próbákat kell kiállnia, hogy megszerezze a boldogságot, hogy „boldogan éljen, míg meg nem hal”. A két mű hősei mitikus utat járnak be, mely értelmezhető úgy, mint az önmegvalósítás, a világ és önmagunk megismerésének útja. Tamino az erdőben Ingmar Bergman A varázsfuvola (Trollflöjte) c. filmjében „Sík mezőben hármas út” – a választás, a döntések, a tévutak helye a Csongor és Tündében

Tamino és Pamina – Csongor és Tünde A Férfi és a Nő archetípusai, a szerelmesek, a legnemesebb emberi érzelmek megtestesítői. Szerelmük kiállja a Gonosz minden ármányát. Az égi világhoz való kötődésünket szimbolizálják. Papageno és Papagena – Balga és Ilma A szerelmesek komikus tükörképei, a hősök kísérői, segítői útjukon. A földi léthez való kötöttségünket szimbolizálják.

A legnyilvánvalóbb párhuzam a két mű között az Éj asszonyának alakja. Mozart operájában a csodálatos koloratúr szoprán hangon megszólaló Éj királynője a Gonosz megtestesítője. Ő Pamina anyja, akiben azonban nincsenek anyai érzelmek. Mindent el akar pusztítani, ami az emberi világban érték, a Jó és a Bölcsesség ellensége. Vörösmarty Éje tűnődő asszony, ő a „sötét és semmi”, monológja létértelmezés: a világ a teremtés sötétségéből a pusztulás sötétségébe tart. Dramaturgiai szerepe mindössze egy jelenetben van – monológja után Tündét elbocsátja a tündérvilágból, a halandó földi létbe. A mozarti Éj kevésbé monumentális: bosszúszomjával és intrikáival sokkal inkább Mirígy rokona. A Varázsfuvola a a berlini Komische Oper színpadán (2012) Az Éj monológja – Debreceni Csokonai Színház (2014)

A varázsfuvolaCsongor és Tünde A mesei hármas számHárom szolgálólányVándorok, ördögfiak, hármas út PróbatételekPróbák templomaMirígy cselvetései NémaságTaminónak némaságot kell fogadnia, így nem beszélhet Paminával A Hajnal birodalmában némának kell maradni, így Csongor nem beszélhet Tündével Csalódás a férfi hűségében Pamina csalódik Tamino hűségében, mert az nem beszél vele A varázskút ármánya miatt Tünde csalódik Csongor hűségében A Gonosztól szerzett mesés tárgyak, melyek segítik a hősöket útjukon Varázsfuvola, harangjáték Bocskor, ostor, palást

„Már lángol a napfény, az éj messze tűnt, A nap messze űzi a földről a bűnt!” „Éjfél van, az éj rideg és szomorú, Gyászosra hanyatlik az égi ború: Jőj, kedves, örülni az éjbe velem, Ébren maga van csak az egy szerelem.” A két mű zárlatát érdemes még összevetni. A két alkotás sokban hasonlít, mindkettőben az ember teljesség iránti vágya szólal meg. A záró képekben mutatott szerencsés végkifejlet, a mesei boldog vég azonban Mozart művében még a felvilágosodás optimizmusával szólal meg (a Fény legyőzi a Sötétséget), míg a romantikus Vörösmarty azt üzeni, a végtelen éjben csak a szerelem menedéke adhat boldogságot. Az biztos, hogy két remekmű született: az egyikben a zene költészete, a másikban a költészet zenéje zeng. A varázsfuvola fináléja (San Fransisco Opera, 1987 ) Az ötödik felvonás a Csongor és Tündében (Nemzeti Színház, 2015)