Gui Angéla Egészségkommunikációs Központ vezető Budapest, 2015. szeptember 29. Új megközelítés a viselkedésváltoztatáshoz: Egészségstílushoz illesztett.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Békéscsabai középiskolások világa 2010.
Advertisements

Mennyi az annyi, avagy a szegedi médiumok olvasottsága, hallgatottsága, nézettsége az Informédia felmérései alapján szeptember 11.
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
MIÉRT, MIKOR ÉS HOGYAN SZOKJUNK LE A DOHÁNYZÁSRÓL?
NEKIK MÁR CSAK GYEREKJÁTÉK Felmérés az internetező gyerekekről A Piackutatás Napja május 5.
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
A tanári munka értékelése
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
A magyar fogyasztói szegmensek egészségvásárlása
NEMZETKÖZI KITERJEDÉS, HAZAI DATFELVÉTELEK
A magyar háztartások fizetési szokásai
Saját modul megvalósítása DROGPREVENCIÓ as tanévben Készítette : Szegedi Károlyné.
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben” IX. Országos Konferencia Budapest, február 23–24. Mit esznek a Szigetlakók, és mit gondolnak.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Médiapolisz lakói III. Dr. Antalóczy Tímea Dr. Szabó Andrea VII. Nemzetközi Médiakonferencia, IX. 25. Közélet, közérzet.
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
A borpiac kibővítése az Internet segítségével Készítette: Fancsali Éva, Sárossy Gábor, Stverteczky András, Szabó István.
A társadalmi t ő ke, az internet- elérés és a túlzott TV-nézés összefüggései Dr. habil Németh Erzsébet, BKF, főiskolai tanár, a Viselkedéstudományi Intézet.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Skizofrénia.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
A lelki egészség védelme az iskolában
Comenius 09/0128-C/1300 Alkohol és iskola Monor 2009
KIÉGETTSÉG VIZSGÁLAT 2011/12.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Speciális gyermekvédelem
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Az országos mérések megújult rendszere
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Szén-dioxid nyomozók: energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Internet a családban Székely Levente –
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.LuxJudit 2016.április 8.
Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
Fanta TrendRiport: Kultúra ‐ és médiafogyasztási szokások a fiatalok ko ̈ rében Hogyan beszéljen egy márka a tinédzserekhez? Kreatív konferencia.
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
A FOGYASZTÓI PIAC ÉS A VÁSÁRLÓI MAGATARTÁS ELEMZÉSE.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
– Letölthető változat –
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Idősek az idősekért Győrben
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
A VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PÁLYAORIENTÁCIÓ MEGÚJÍTÁSA
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
A pedagógiai gyakorlatot támogató kutatások, vizsgálatok.
Közvélemény- és piackutatási igazgató
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Gui Angéla Egészségkommunikációs Központ vezető Budapest, szeptember 29. Új megközelítés a viselkedésváltoztatáshoz: Egészségstílushoz illesztett kommunikáció

AZ EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓS FELMÉRÉS ÁTFOGÓ CÉLJA

CÉLKITŰZÉSEK  A felmérés egyik fő célkitűzése az egészségkommunikáció hatékonyságának növelése érdekében olyan célcsoportok azonosítása, amelyek hasonló egészségstílusú egyénekből állnak, akiknek az egészséggel kapcsolatban hasonlóak az ismereteik, attitűdjük, motivációjuk, környezetük és a viselkedésük.  A másik fő célja, hogy az egészségstílus csoportok sajátos kommunikációs szokásait feltárja.

COM-B MODELL A VISELKEDÉSVÁLTOZTATÁS MODELLJE

A TÉMAKÖRÖK ÉS COM-B MODELL KAPCSOLATA

KÉRDÉSEK ÉS CSOPORTOSÍTÁS A felnőtt felmérés kérdőíve 223 kérdésből áll, az iskolai kérdések száma évfolyamtól függően 154-től 203-ig terjedt

A FELMÉRÉS MEGVALÓSÍTÁSA  Az Egészségkommunikációs Felmérésben közel 5500 felnőtt vett részt, akiket az otthonukban kerestek fel a kérdezők, és közel , 7. és 9. osztályos tanuló töltötte ki a kérdéssort egy tanóra keretében  Az eredmények országosan reprezentatívak  A felmért 7. osztályok közül 50-ben szociometriai adatfelvétel történt a kapcsolati háló és az egészségstílusok összefüggésének vizsgálatához  A felnőtt adatfelvétel május 15-én, az iskolai adatfelvétel pedig április 17-én fejeződött be előzetes eredmények

TANULÓK EGÉSZSÉGSTÍLUSAI

5. OSZTÁLY 1. CSOPORT JELLEMZŐI Képesség:  Érzelmi állapotát, a koncentrációját és a problémamegoldó képességét, döntési késségét az átlagosnál jobbnak, vagy átlagosnál rosszabbnak tartja  Gondjai miatt gyakran nem tud aludni  Boldogtalan és lehangolt, nincs önbizalma, úgy érzi, nem tudja legyőzni a nehézségeket Motiváció :  Nem szereti az iskolát, az iskolához kapcsolódó tevékenységeket, nem tartja hasznosnak az ott tanultakat Környezet :  Család:  Édesanya iskolai végzettsége alacsony  3 vagy több testvér  Nincs vagy csak egy számítógép  Az udvari és kerti munkát leszámítva, a család nem tölt együtt minőségi időt  Faluban vagy községben laknak  Barátok, osztálytársak:  Kevés közöttük a rendszeres sportoló Viselkedés:  Gyakran fogyaszt kólát, energiaitalt, csipszet, gyorséttermi ételt, édességet  Sok időt tölt tv nézéssel, vagy számítógépes játékokkal, internetezéssel  Nem olvas könyvet  Szorgalma közepes

5. OSZTÁLY 3. CSOPORT JELLEMZŐI Képesség:  Értékesnek tartja magát  Nyugodt, boldog, képesnek érzi magát arra, hogy legyőzze a nehézségeket  Nincs alvásprobléma Motiváció :  Fontos az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a reggelizés  A számukra közel álló személyeknek is fontos  Szereti az iskolát  5-ös szorgalmi jegy Környezet :  Család  szülők felsőfokú végzettségűek  2 vagy több autó  szülőkkel szoros és bizalmas kapcsolat, őket tekintik elsődleges információforrásnak  gyakran töltenek együtt szabadidőt  sportos közeli hozzátartozó  szülők szabályozzák az internetezést, a tv nézést és az édesség fogyasztást  Iskola  tanárok dicsérik  társai fontosnak tartják Viselkedés :  Nem próbálta ki a dohányzást, az alkoholt  Nem fogyaszt energiaitalt, kólát, csipszet, édességet ritkán  Kevés időt tölt tv nézéssel, vagy számítógépes játékokkal, internetezéssel  Gyakran olvas  Információt keresnek a testmozgásról, a táplálkozásról

5. OSZTÁLYOSOK CSOPORTJAI

FELNŐTT EGÉSZSÉGSTÍLUSOK

2. CSOPORT Képesség :  Nyugdíjas nő  Általános iskolai végzettség  Tartós egészségproblémái vannak  Életével elégedetlen  Fáradtnak, feszültnek, boldogtalannak érzi magát, nem bízik magában  Nem tudja saját erőből megoldani a problémákat  Nem érti a bonyolult dolgokat  Nem képes megvalósítani a céljait Motiváció :  Testedzést fárasztónak tartja  Nem változtat, mert túl öregnek tartja magát  Megszokott dolgokat szereti csinálni, nem a váratlan fordulatokat  Nem fontos számára mások tisztelete és az sem, hogy gazdag legyen  Nem fontos számára, hogy új dolgokat tanuljon  Nem fontos számára, hogy vonzónak tartsák  Nem szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a világ jobb legyen Körülmények :  Egyedül, magányosan él  Anyagi körülményei rosszak Viselkedés :  Nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt  Nem használ hagyományos kommunikációs csatornákat  Egészséggel kapcsolatos információt legfeljebb betegség témában keres  Családtagokat tartja hiteles információforrásnak

7. CSOPORT Képesség :  éves, férfi  Egyedülálló  Munkanélküli vagy tanul vagy dolgozik  Középiskolai végzettség  Nincs egészségproblémája  Nyugtalan lesz, ha túl sok időt kell otthon töltenie  Szereti a meglepetést okozó barátokat  Szeret kockáztatni, szívesen kipróbálna extrém dolgokat, szereti a vad bulikat  Izgalmasnak tartana olyan élményeket, amelyekkel akár törvényt is szeghet Motiváció :  Evéskor a mennyiség számít  Nem fontos az egészség amiatt, hogy gondoskodni tudjon másokról  Fontos számára, hogy gazdag legyen  Nem tudna leszokni a dohányzásról Környezet :  Rossz anyagi helyzet  Városi  Közeli személyeknél elfogadott a dohányzás, de nem fontos a zöldség és gyümölcs fogyasztás Viselkedés :  Alkoholt fogyaszt, dohányzik  Internetet használ, de nem tv-t, újságot, rádiót  Egyáltalán nem keres információt egészséggel és betegséggel kapcsolatban  Ha egészséggel kapcsolatos információt keresne, inkább a család, az ismerősök és az internet lenne forrás

10. CSOPORT Képesség :  éves, férfi  Tanul vagy dolgozik  Érettségi vagy felsőfokú végzettség  Egészséges  Jónak tartja az egészségi állapotát  Nyugodt, nincsenek gondjai az elalvással  Nem jelent problémát számára, hogy megvalósítsa az elképzeléseit  Szereti a változatosságot, a kihívásokat, váratlan helyzetben is megállja a helyét  Bízik magában, a problémákat egyedül képes megoldani  Bonyolult dolgokat is könnyen megért Motiváció :  Életcélja, hogy hozzájáruljon a világ jobbátételéhez  Fontos, hogy új dolgokat tanuljon  Fontos, hogy vonzónak tartsák  Úgy véli, hogy a testedzés segít levezetni a stresszt és hozzásegít, hogy az ember jobban nézzen ki  Egészséges táplálkozásra, rendszeres testmozgásra, vagy több szabadidőre vonatkozó új évi fogadalmat biztosan be tudná tartani Környezet :  Magas jövedelem  Főváros  Egyedülálló Viselkedés :  Több mint 6 hónapja rendszeresen végez testedzést  A szabadidejében inkább a testedzést választja, mint a pihenést  Soha nem dohányzott, alkoholt legfeljebb 2-4 alkalommal iszik egy hónapban  Tv-t nem néz, de internetezik, újságot olvas és rádiót hallgat  Egészséggel kapcsolatos információkat keres, főleg az alternatív gyógyászat, a szűrések és a testápolás témakörben,  Leghitelesebb információforrásnak az internetet tartja

„A gyilkosságok a halálesetek 0,8 %-át teszik ki, a nem megfelelő táplálkozás 60%-ot, mégsem beszél erről senki.” - Jamie Oliver Jó étvágyat!