Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A fogyasztók és a tulajdonosok elvárásait megvalósító cégvezetés, gazdálkodás Előadó: Katona Sándorné gazdasági igazgató Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő.
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Személyi jövedelemadó 2010 Guzmics Zsuzsanna
A JÖVEDELEM ELSZÁMOLÁSA Készítette: Lévai Márk. A témakör tartalma  A jövedelemmel kapcsolatos analitikus nyilvántartások  A jövedelem részei  A levonások.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Általános forgalmi adó március 4.. Hazai adózás főbb ismérvei Magyarország adórendszere nagyjából harmonizál a fejlett nyugati országokéval Adók.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
1 Beszámoló összeállítása Kérdések – feladatok. 2 Bevezetés A törvényi változások alkalmazása Elmélet – gyakorlat közötti összhang megteremtése Mérlegcsoportok.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
ART és egyéb adók ART 1) Bejelentési szabályok: Készpénzfizetés bejelentése→5 millió Ft-ról 2 millió Ft-ra csökken Munkaerő-kölcsönzéssel összefüggő.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló Analitikus nyilvántartás.
Hiteltörlesztési konstrukciók
Pásztorné Szerezlai Márta
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
PÉLDÁK: Beruházás értékelés Kötvény értékelés Részvény értékelés.
SZÁMVITEL.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Esélyek a munkaerőpiacon
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Mérleg, eredm., cf. – példa (I.)
SZÁMVITEL I. 2. BLOKK.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
10. IDŐBELI ELHATÁROLÁS.
SZÁMVITEL.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Elektronikus számlázás
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
A GAZDASÁGI MŰVELETEK ÉS HATÁSUK A VAGYONRA
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Pénzáramok összefoglaló példa (I.)
SZÁMVITEL.
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Pénzügyi terv Feladatok.
Comp-Sys Kft főkönyv-folyószámla program bemutató
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Csere (barter) ügylet bekerülési értéke
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
Adatszolgáltatás a számlákról
VÁSÁROLT KÉSZLETEK 5. témakör.
MÉRLEGHEZ KAPCSO-LÓDÓ FOGALMAK
Készletek transzformációja
Baranya Megyei Önkormányzat
Céges értekezlet címe Előadó.
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Előadás másolata:

Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel i) Termelőgépek j) Értékcsökkenési leírás

A SZÁMLA A számla az értékesítésből adódó követelések elszámolásának alapbizonylata. A számla főbb, tartalmi kellékei: Az adó alapja Az adó mértéke ( ÁFA) Az adó értéke ( áthárított adó )

A számla nettó értéke ( áfa nélküli érték ) az adó számításának alapja, vagyis a 100 %. A számla bruttó értéke ( áfával növelt érték ) a követelés ( értékesítéskor ) illetve a kötelezettség (beszerzéskor) teljes összege.

AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ Az általános forgalmi adó olyan állami bevétel, amely az értékesítés során keletkezik. Jellemzői: Általános adó ( az adás-vétel minden területén alkalmazni kell. ) Forgalmi adó ( az áruk és szolgáltatások értékesítése során keletkezik. ) Közvetett adó ( Az eladók áthárítják a vevőkre )

AZ ADÓ MÉRTÉKE évi CXXVII. törvény - az általános forgalmi adóról2007. évi CXXVII. törvény - az általános forgalmi adóról ( Házi feladat a törvényből kiolvasni néhány konkrét példát ) 27 % % %

Az áfa elszámolása szempontjából Az előzetesen felszámított áfa beszerzéshez kapcsolódik, és általában levonható. A fizetendő áfa értékesítéskor kerül felszámításra a vevőnek. A befizetendő vagy visszaigényelhető áfa, amit az adóhatósággal számol el az adóalany.

+ Felszámított ( fizetendő) áfa - Előzetesen felszámított, levonható áfa = Áfa elszámolás, ha (+), akkor befizetési kötelezettség ha (-), akkor visszaigényelhető áfa. Pl. Az adott időszakban ( hónapban ) a fizetendő áfa Ft, a levonható áfa Ft. A következő hónapban a vállalkozás ………………………………………………………………………………….

Az áfa könyvelése Az áfa az állam bevétele és a vállalkozás kötelezettsége. A kötelezettségek a források között szerepelnek. A változást forrásszámlákon rögzítjük: A növekedést a …………………. oldalon. A csökkenést a …………………. oldalon.

Nevezd meg az alábbi, áfa nyilvántartására szolgáló számlákat !

Könyvelés pénzügyi számlák között Fontosabb pénzügyi számlák: 194. Tartós bankbetétek 381. Pénztár 384. Elszámolási betétszámla ( bankszámla ) 385. Elkülönített betétszámlák 444. Beruházási és fejlesztési hitel 452. Rövid lejáratú hitel 389. Átvezetési számla ( technikai számla ) A pénztárt kivéve mindegyiket vezeti a bank is.

Változások a bankszámlákon A bank minden megbízás teljesítéséről értesítést küld a számlatulajdonosnak. Terhelési értesítést, ha levett pénzt az elszámolási betétszámláról. Jóváírási értesítést, ha pénz érkezett az elszámolási betétszámlára, vagy csökkent a hitelszámlán lévő tartozás.

Példák Mutasd be számlavázakon az alábbi gazdasági eseményeket!

Elkülönítettünk Ft-ot egy beruházásra.

Lekötöttünk az elszámolási betétszámláról Ft-ot két évre. Felvettünk a bankszámláról Ft-ot. Forgóeszközhitel tartozásunkból törlesztettünk Ft-ot. Befizettünk a bankszámlára Ft-ot.