A zsidóság nyelvei Biró Tamás 2015. május 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bizánci birodalom.
Advertisements

A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
Történeti episztemológia
Mezopotámia Folytatás.
A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai
Oktatás, kutatás és fejlesztés a PPKE BTK-n Cser András PhD habil. tudományos és kutatási dékánhelyettes.
Az antikvitás akropolisz.
A magyar nyelvtörténet korszakai
A kétnyelvűség mint társadalmi jelenség
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Az angol nyelv diadalútja
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
Izrael.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Arab, iszlám kultúra,művészet
Írta: Szöllősi Veronika 9.a
Hellas egységesítése Nagy Sándor i.e
A görög és római kultúra
A világ képe az arabokról
A Biblia.
Európa városi történelme
Európa vallásai.
Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis
A zsidóság nyelvei Vajon a Biblia nyelvén beszélt Dávid király? Bibliai héber és tiberiási héber Biró Tamás
1 / 17 Bíró Tamás március 27. A seprű: Héber-arámi kétnyelvűség A seprű Héber-arámi kétnyelvűség a zsidó közösségekben Bíró Tamás
A zsidóság nyelvei Kell-e magyarul tudni a Rabbiképzőben? Bevezetés Biró Tamás szeptember 30.
Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB Koltai Kornélia, Biró Tamás október 1.
Középkori és modern zsidó irodalom BBN-HEB , BMVD , BBV Panelóra, koordinálja: Biró Tamás február 11.: Bevezetés.
A próféták aranykora Történeti és irodalmi összefoglalás.
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás március 10.: Morfológia,
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás február 24.: Történeti.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Sém és Hám fiai? A héber nyelv helye az afroázsiai és a sémi nyelvcsaládban Biró Tamás december.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás március 17.: Strukturalista.
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber
Kis országok az ókori Közel-Keleten
BIBLIAI SZABADEGYETEM
Sámuel első és második könyve
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás április 14.: Strukturalista.
Transzjordánia. IV. Móz. 34:15 1.) Jarmuktól É-ra Fennsík Básán (Ám.4:1) 2.) Jarmuk-Jabbok között erdős hegyvidék Gileád 3.) Jabbok-Arnon között Gád és.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Városállamok- Birodalmak
A zsidóság nyelvei Biró Tamás május 19.
Összefoglalás Ókori kelet államai. Fogalmak Bronzkor- ie. III. ée. Rézkor ie. IV. ée. Vaskor- ie. II. ée. Öntözéses földművelés Városállamok Ókori kelet.
Az ókori zsidóság története. A zsidóság megjelenése: A „tengeri népek vándorlásának” részeként ● Önálló országok, törzsek – Ammón – Edóm – Móáb – Arámi.
A keresztyén világ legfontosabb ünnepe
A tényleges prófétai hagyomány - „későbbi próféták”
Ó- és Újszövetség.
Kialakulása, nyugati és keleti
A zsidóság nyelvei Biró Tamás március 17.
Szentírástudomány a szövegkritika: Fordítások
A babiloni fogság.
A zsidóság nyelvei Biró Tamás április 14.
A két részre szakadt királyság
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Biró Tamás A zsidóság nyelvei Biró Tamás március.
A zsidóság nyelvei Biró Tamás április 28.
Az ókori kultúrák.
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
Tárgyak a zsidó tradícióban
Izrael a hellénizmus korában
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ KIALAKULÁSA.
AZ EURÓPAI ZSIDÓSÁG A KÖZÉPKORBAN.
Hellasz egységesítése
Ókori közel-keleti vallások
Előadás másolata:

A zsidóság nyelvei Biró Tamás május 12.

Egy kutatási projekt (és egy [jó] cikk) szerkezete 1.Háttér, általános motiváció  a kutatás tárgya 2.A kutatási kérdés megfogalmazása: a lehetséges válaszok halmaza jól meghatározható (mi? hány? mikor? igen/nem? és nem: miért, hogyan?) 3.A kérdés megválaszolásához szükséges módszertan kiválasztása. 4.A primer eredmények bemutatása. 5.A kutatási kérdés megválaszolása. Diszkusszió, a válasz árnyalása, stb. 6.Összefoglalás: hozzájárulás a kutatás tárgyának a megismeréséhez. Nyitva hagyott kérdések, future work.

Bibliai héber

A Biblia nyelvén beszélt-e Dávid király?

Bibliai héber? 1. A Héber Biblia nyelve? 2. Az a nyelv, amelyen a Héber Biblia keletkezett? „Tiberiási héber” = a tiberiási maszóra nyelve Azon belül is különböző középkori és modern kiejtési hagyományok: askenázi (keleti, nyugati…), európai szefárd, balkáni, itáliai, keleti, jemeni... hagyományos (keresztény) hebraista, modern izraeli… A tiberiási maszórán kívüli hagyományok: Palesztinai és babilóniai maszóra Szamaritánus Tóra Septuaginta (i.e század), Origenész-féle Hexapla (i.sz. 240 körül), stb.

A Biblia nyelvén beszélt-e Dávid király? Bibliai héber? 1. A Héber Biblia nyelve?  pl. tiberiási héber 2. Az a nyelv, amelyen a Héber Biblia keletkezett?  pl. „vaskori irodalmi héber” „Történeti héber” / „júdeai nyelv” (v.ö. 2Kir. 18:26. 28; Jes. 36:11. 13) / „a kánaáni nyelv júdeai dialektusa” / „vaskori irodalmi héber” Sőt, ezen belül is, a „történeti héber” korszakai és változatai: Pre-klasszikus bibliai héber (i.e századtól kezdve):költészet ismert. Klasszikus bibliai héber (i.e század): standard irodalmi nyelvváltozat. Kései bibliai héber (a babilóniai fogság után):a klasszikus minta alapján. + Dialektusok: északi dialektusok a bírák és a királyság korában is. + Írott vs. beszélt nyelv. Stiláris, társadalmi rétegződés szerinti, stb. változatok.

Misnai héber

Komplikált többnyelvűség Külső (héber-X) kétnyelvűség: Arámi― a babiloni fogságtól kezdve (az arab hódításig). A zsidó közösség egy része átveszi. A Perzsa birodalom [egyik] hivatalos nyelve a birodalmi arámi. A perzsa és a többi nyelv kevésbé játszik szerepet a zsidó közösségekben. Görög ― a hellenisztikus-római korban, városi kontextusban A városi zsidóság egy része átveszi. Valamint a latin, de csak mint a közigazgatás és a hadsereg nyelve a római korban. A héberen belüli kétnyelvűség: Írott nyelv: a klasszikus mintát követi → kései bibliai héber, qumrani héber, stb. Közben a beszélt nyelv továbbfejlődik (földrajzi, társadalmi, stiláris változatok?) → funkcionális diglosszia : két nyelv v. egy nyelv két változata egymás mellett, más funkcióval.

A misnai/rabbinikus héber (RH) kialakulása Többnyelvű környező társadalom, azon belül többnyelvű zsidó közösség. Környező nyelvek hatnak a héberre (szókincs, fonológia, szemantika…). Héberen belül is (NB: arámin belül is) funkcionális diglosszia. I.sz századra már hatalmas űr a beszélt és az írott nyelv közt. Alkalmanként felbukkan a beszélt nyelv írásban is (pl. Bar Kochba-levelek). Rabbinikus irodalom (Misna, Toszefta, midrások, talmudok): „szóbeli tan” > szóbeli műfaj írásban. Ezért az eddig csak beszélt nyelv irodalmi nyelvvé, egy új irodalom nyelvévé válhat. A misnai/rabbinikus nyelv két korszaka: RH 1: kb. a tanaitikus korban, amikor a RH még beszélt nyelvként (is) funkcionált. RH 2: kb. az amórai korban, amikor a RH már senkinek sem volt az anyanyelve. seprű

Következő órára olvasandó 1.Eddigiek voltak: A nyelv és a nyelvek, Bevezető, 1-9. fejezetek. Biró Tamás: A héber nyelv története (JMPoint Akadémia) [honlapon]. Dobos Károly, Sém fiai, 24—63, 164—180. Bányai Viktória és Bíró Tamás, Az északnyugati sémi nyelvek – ugariti, héber, arámi (ELTE digitális egyetemi jegyzet, 2006). 2. Olvasandó: Biró Tamás: A „zsidó nyelvek”. (JMPoint Akadémia) [honlapon]. A nyelv és a nyelvek, 10. („A nyelvek sokfélesége”) és 11. („A maradandó nyelv”) fejezet.

Viszlát jövő kedden!