Korszerű háttértárolók Készítette: Barczi Renáta Felkészíttő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Napjaink háttértárolói
Adattárolási technológiák
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Napjaink háttértárolói
DISZKréten az adathordozókról
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A lyukkártyától a Blu-Ray-ig…
Mai Számítógép perifériák
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat.
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
Minden,amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
12. Óra Háttértárak.
Diczházi Attila munkája alapján
Számítógép memória jellemzői
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Háttértárak Informatika tananyag.
A háttértárolók Készítette: Csörnyei Máté
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Damjanich János Általános Iskola
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Háttértárak.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
A merevlemez(winchester)
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Információ.
Napjaink háttértárolói
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Hardver eszközök.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Korszerű háttértárolók Név: Borovicza Péter Felkészítő tanár:PeadDr. Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Korszerű háttértárolók Készítette:Tárnyik Balázs Felkészítő tanár: Baukó Beáta Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 5900 Orosháza,
 Mágneses  Mágnesszalag  Floppy  Winchester  Optikai  CD  DVD  Blu-Ray  Egyéb  Pendrive  Memóriakártyák.
Háttértárak.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

Korszerű háttértárolók Készítette: Barczi Renáta Felkészíttő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta

2 Mik is azok a háttértárolók? A háttértárolók olyan eszközök, melyek képesek megtartani a felhasználó álltal elmentett információkat, kikapcsolt állapotban is. Az adatokat addig tárolják, amíg a felhasználó azokat nem törli. Erre azért van szükség, mert a számítógép műveleti memóriájában csak ideiglenesen lehet adatot tárolni. A mai számítógépek már digitálisak, ezért ezek a tároló eszközök is digitálisan, számokká átalakítva tárolja az adatokat.

Ilyen háttértárolók lehetnek: - papíralapú adattárak (lyukszalag, lyukkártya) - optikai tárak (CD, Blu-ray disc, DVD, MiniDisc) - szilárd félvezető áramkörre épülő tárak (USB, xD-Picture Card, CompactFlash) - mágneses tárak (Mágnesszalag, Flopi lemez, ZIP lemez, Merevlemez) 3

Papíralapú adattárak: A lyukszalag egy papírból készült szalag, melyet leginkább a 20. században használtak adattárolásra. Ezen a szalagon a lyukak sorban helyezkedtek el. Ismerhetünk 5 illetve 8 csatornás lyukszalagokat. Az információt tartalmazó lyukak között apróbb lyukakat is tartalmaz, melyek a továbbhaladást segítették a fogaskerekeken. A lyukkártya vagy Hollerith-kártya kemény papírból készült. Ezt az adattárolást a 18. században kezdték el használni, céljuk az ismétlődő folyamatok vezérlése volt. A lyukkártyák írására vagyis lyukasztására külön gépeket használtak, de kézzel is készítettek. Az olvasást mechanikus olvasóberendezéssel végezték. 4

Optikai tárak: Az első CD-t (Compact Disc) 1981-ben mutatták be. A CD-lemeznek ma már több fajtájuk is van: CD-ROM - Ezekről adatot letörölni, illetve ráírni nem lehet. CD-R - Egyszer írható, és írás után már csak olvasni lehet. CD-RW – Ezeket többszörösen újra lehet írni. A Blu-ray disc (röviden: BD vagy BR) a hagyományos DVD lemezek továbbfejlesztése. Adattároláskor közelítőleg 10-szer nagyobb adatsűrűséget jelent. 5

ben jelent meg az első DVD (Digital Versatile Disc) lemez. Kezdetben 4,7 GB kapacitácúak voltak, de ezeket továbbfelylesztették 8,5 GB-os kapacitásúra. A DVD lemezeken a filmeket tömörítve tárolják. Fizikai mérete megegyzik a CD lemez méretével, ezért a DVD meghajtó alkalmas CD lemez kezelésére is. A DVD lemezeknek is vannak fajtái, ilyenek a DVD-R, DVD+ (egyszer írható lemezek), DVD-RW, DVD+RW (újraírható lemezek). A MiniDisc szabványosított digitális tárolólemez, hanganyagok tárolására. Ismertebb nevén Walkman.

Szilárd félvezető áramkörre épülő tárak: Az USB (Pendrive) tárolási kapacitása 8 MB-tól 1 TB-ig terjed. Képes évekig megtartani az adatot, és a felhasználó azokat bármikor tudja módosítani, törölni. Adatcserére csak a megfelelő író/olvasó egységre csatlakoztatva képes. Sebességátvitele a 2.0-ás USB-k esetén 60 MB/s, a 1.0-ás USB-knél pedig 1,5 MB/s. A csatlakozás védelme érdekében gyakran védőkupakkal készíttik, de létezik védőkupak nélküli és kitolós változata is. Az xD-Picture kártya 2002-ben jelent meg. 18 érintkezős porton keresztül csatlakozik a készülékhez. Ez az eddigi egyetlen olyan eszköz ami nem tartalamaz vezérlő áramkört, ezért csak az Olympus és a Fuji készülékek képesek használni. 7

1994-ben jelent meg az első CompactFlash (CF). Adattárolásra flash memóriát alkalmaz. Nincs mozgó alkatrésze, ezért kicsi az energiafogyasztása. Ezt a fajta adattárolót fényképezőknél használják, valamint MP3 lejátszóknál. A jelenlegi CF kártyák leggyorsabb olvasási sebessége 90 MB/s. 8

Mágneses tárak: A mágnesszalag adatrögzítőnek két változatát ismerjük. Az analóg rögzítők mágneses mező erejével rögzítik az adatokat a mágnesezett szalagra, míg a digitális rögzítők kettes számrendszer segítségével ben jelent meg, a lyukszalag mágneses változatának tekinthető. A hajlékonylemez (Floppy) egy mágnesezhető vékony lemezből és egy azt védő négyszögletes műanyag tokból áll. Létezik 8; 5,25; 3,5 collos floppy lemez. Meghajtója egy író-olvasó készülék. Ez volt a legelterjedtebb adattároló között. 9

A ZIP lemez a 3,5 collos Floppy utódja. Akár 100 MB adatot is képes volt tárolni, de lassúsága, sérülékenysége és magas ára véget nem terjedt el a felhasználók körében. A Merevlemez (Hard Disk Drive, HDD) egy számítástechnikai adattároló. Az adatokat kettes számrendszerben, mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja. Ezt a fajta adattárolást mai napig rengetegen használják. 10

Merevlemez felépítése és működése: 11 Angol elnevezése winchester. Tartalmaz egy író-olvasó fejet, melyek a lemezek felett mozogva keresik/írják az adatokat. Az író-olvasó fej egy légpárnán forog a lemezek felett, ezért ha a lemezen porszem van, tönkreteheti. A lemezek forgó sebességét rpm (Revolution Per Minute)-ben adják meg (magyarul: fordulat per perc). Egy merevlemezen belül több lemez is található, mindegyikhez 2 író-olvasó fej tartozik (alul, felül). A lemezek különböző sugarú körökre vannak osztva, ezeket sávoknak nevezzük. Azonosításuk számokkal történik, a külső sáv a 0. sáv. Az egymás alatt elhelyezkedő sávokat cilindereknek nevezzük. A sávokat tovább lehet osztani szektorokra.

12

Merevlemez főbb tulajdonságai: 13 Tároló kapacitás: A kezdetekben csak pár megabájtot volt képes tárolni, mára ez kibővült 40 GB – 8 TB közé. Írási és olvasási sebesség: Egy lemez forgási sebessége 5 400,7 200, vagy fordulat/perc (rpm) lehet. Az átviteli sebesség növelése érdekében beépítenek egy gyorsítótárat (cache), ennek köszönhetően az elérési idő lecsökken. Régebben 2; 4; 8 MiB-os, napjainkban 16; 32; 64 MiB-os gyorsítótárakat használnak.

14 Csatolófelület: Ezeken keresztül történik az adatátvitel. Létezik ATA, SATA, SCSI, FC.

Egyéb tároló eszköz: A hanglemez hangtárolásra szolgál. Egy lemezből áll, melynek mindkét oldalán spirálos barázdák vannak. A hangolvasó ezekből a barázdákból olvassa a hangot. A 20. században nagy kereslete volt a hanglemeznek. Téves néven szokták hívni „bakeletlemeznek“, mai közismert neve „gramofonlemez“. 15

16

1.Mi az a háttértároló? A háttértárolók olyan eszközök, melyek képesek megtartani a felhasználó álltal elmentett információkat, kikapcsolt állapotban is. Az adatokat addig tárolják, amíg a felhasználó azokat nem törli. 2.Milyen fajta háttértárolókat ismerünk? Papíralapú adattárak, optikai tárak, szilárd félvezető áramkörre épülő tárak, mágneses tárak. 3.Jellemezd a következőket: CD-ROM, CD-R, CD-RW. CD-ROM - Ezekről adatot letörölni, illetve ráírni nem lehet. CD-R - Egyszer írható, és írás után már csak olvasni lehet. CD-RW – Ezeket többszörösen újra lehet írni. 17

4.Mi a rövidítése a Blu-ray disc-nek? BD vagy BR. 5.Mi ismertebb nevén a MiniDisc tároló eszköz? Walkman. 6.Milyen változatú USB-ket készíttenek? Védőkupakos, védőkupak nélküli, kitolós. 7.A fényképezőgépeknél milyen adattároló berendezést használnak? CompactFlash (CF). 18

8.Mik a merevlemez fő részei? Lemezek és a hozzájuk tartozó íro-olvasó fejek (mindegyikhez 2 darab). 9.Sorold fel és röviden jellemezd a merevlemez főbb tulajdonságait. - Tároló kapacitás: Megadja mennyi adat fér a merevlemezre. - Írási és olvasási sebesség: Megadja milyen gyorsan írja illetve olvassa az adatokat a lemezről. - Csatoló felület: Ezen keresztül történik az adatátvitel. 10.Hogyan hívják másnéven a hanglemezt? Bakelitlemez, gramofonlemez. 19

Köszönöm a figyelmet. 20

3%A9rt%C3%A1rak&rlz=1C1OPRB_enSK528SK528&espv=2&biw=13 66&bih=667&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwj_lcXeooPKAhXJBB oKHZX0BUIQ_AUIBSgA&dpr= Források: