 1980-as évek  Előd: Laser Disc  Cél: képeket rögzítsenek egy nagy adatsűrűségű eszközön, amelyről később optikai úton azok leolvashatóak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Advertisements

Készítette: Simon Anett 9.c
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Háttértárak csoportosítása
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Hardver eszközök.
Korszerű háttértárolók Nagy Norbert Felkészítő tanár : Vértesi Mária Iskola: Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Liceum Cím: Bors, 197/A, Bihar megye, Románia.
Információ- technológiai alapok 9. ÉVFOLYAM INFORMATIKA ÁGAZAT 1.
ÉRZÉKENYÍTÉS Siketvakok. 1. Siketvakság definíciója: A siketvakságba olyan fogyatékos állapotok tartoznak, amikben a látás és a hallás is annyira sérült,
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
1 Háttértárak A háttértárak azoknak a számítógépekhez csatolt, adatok tárolására alkalmas berendezéseknek a közös neve, amelyekhez a központi vezérlőegységnek.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Adathordozók Adathordozók Urbanszky Andrea (URARABI.ELTE)
1 FIZIKA Fénytani alapfogalmak Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
A digitális kép bevezetés. A digitális kép tulajdonságai 1. Egyszerű Windows Intéző nézet És még: IrfanView (társított alkalmazás), KB („nagy”
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
Az elektromos áram hatásai:  Hőtani hatás  Fénytani hatás  Mágneses hatás  Élettani hatás.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
ETailer Kit Lenovo VIBE P Lenovo Internal. All rights reserved. Ildikó Árva
Háttértárak. Háttértárak csoportosítása MágnesesOptikai Winchester ( Gb) CD-ROM CD-R CD-RW DVD-ROM DVD-R DVD-RW 650/700 Mb 4,7 / 9 Gb.
Optikai lemezek jellemzői, típusai by Trembickij Péter.
avagy a háromszög technika
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Nagyméretű állományok küldése
A hálózatok fogalma, előnyei
OLVASÓSZOLGÁLATI TEREK
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
Valószínűségi kísérletek
Térkép készítése adataiból
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Vezetékes átviteli közegek
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
Orvosi technológiák Diagnosztikai eszközök
Háttértárak >>.
Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium
Made in Hungary kiállítás
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Sz&p prof.
Floppy (Hajlékony lemez)
Nanotechnológiai kísérletek
KÉNBÁNYÁSZOK.
Általános kémia
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
A számítógép felépítése
ROTA STAND Felállást és átülést segítő eszköz.
Szelektív hulladékgyűjtés
Balogh Ádám Mentorok: Pothorszky Szilárd Zámbó Dániel
A számítógép felépítése
Nyomtatók.
Kimeneti egységek Nyomtatók.
Vonalkódok Kajdocsi László Informatika tanszék A602 iroda
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
Ékkötés.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Biró László Miklós Napi mentés: Biró László Miklós
Szempontok a kis méretarányú térképek vetületválasztásához
Információtechnológiai alapismeretek
A kommunikáció fejlődése, analóg vs. digitális
Az impulzus tétel alkalmazása (A sekélyvízi hullám terjedése)
Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra
Háttértárak Merevlemezek.
Háttértárak Merevlemezek.
Előadás másolata:

 1980-as évek  Előd: Laser Disc  Cél: képeket rögzítsenek egy nagy adatsűrűségű eszközön, amelyről később optikai úton azok leolvashatóak.

1. Műanyag lemezen fényvisszaverő réteg. 2. A réteg alatt apró mélyedések (pit-ek). 3. Ezeket lézerek segítségével világítják meg. 4. A visszavert fényt érzékelik.  A lemezen az adatok spirálisan helyezkednek el (közepétől a külseje felé)  Különböző méretű lemezek (8 cm 185 MB, 12 cm 640 MB).

 CD-ROM  Csak olvasásra szánt  CD-R (CD Recordable)  Egyszer írható.  CD-RW (CD ReWritable)  Akár több milliószor is újraírható.

 Hétszer annyi adat fér el egy DVD lemez egy rétegén, mint egy CD lemezen.  A lemez egy oldalán két réteg is lehet.  A lemez mindkét oldalán is lehet adatot tárolni.  Négyféle DVD-szabvány.  Két méretben készülnek (8 és 12 cm átmérővel).  A kétrétegű DVD-k második rétege kintről befelé olvasható

 A DVD lemez felületén elhelyezkedő pit-ek sokkal mélyebbek és a határaik élesebbek, mint a CD lemezen elhelyezkedő hasonló mélyedéseké, ennek következtében könnyebben lehet megkülönböztetni két pit-et, és ez az oka annak, hogy sűrűbben is elhelyezkedhetnek.

 DVD5  Csak az egyik oldala, és csak egy réteg képes adatot tárolni. 4,7 GB.  DVD9  Egyoldalas, kétrétegű. 8,5 GB.  DVD10  Kétoldalas. 9,4 GB.  DVD18  Kétoldalas, kétrétegű. 17 GB.

 DVD-ROM  Adattárolásra alkalmas  DVD-Video  Csak olvasható.  DVD-Audio  Csak olvasható. Hang tárolására lett kialakítva.  DVD-R, DVD-RW  Egyoldalas, egyrétegű lemezek.  DVD-RAM  Általános adattároló eszköz. Egy- és kétoldalas verzió is létezik.

 A hagyományos DVD lemezek továbbfejlesztett változata.  DVD 650 nanométer hullámhosszúságú lézer  Blu-ray 405 nm hullámhosszú lézer  Ez adattároláskor közelítőleg 10-szer nagyobb adatsűrűséget jelent.  Tárolókapacitás: 25 GB

 CD-R Kb.:150Ft/db  CD-RW Kb.:300Ft/db  DVD-R Kb.:300Ft/db  DVD-RW Kb.:450Ft/db  DVD-RAM Kb.:2000Ft/db  Blu-ray Kb.:1500Ft/db