18. óra Világvallások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A reformáció.
Advertisements

A rossz titka.
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Az iszlám vallás.
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
Digitális tárlatvezetés
Földünk nagy vallásai.
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
AZ ISZLÁM.
Melyik vallás az igazi? Előadás Csongrád május 31.
Bibliaismereti alapok
Várna i Péter március. „… hogy Ő szolgáljon” (Mt 20,28)
1. hét Bevezetés. 1. hét Bevezetés Mi az ön neve?
Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser A szenvedésről - a pasztorálpszichológia.
A nagy vallások Kereszténység a kultúrák válságában Dr. Németh Norbert
Keresztény tanítás Jézus Krisztusról
A vallás, mint világnézet
Jézus te vagy minden álmom
Vallások a világban Klikk.
Kiszakadás az újjászületésből
Nagyböjt első hete.
Atya teremtő szeretet Lelke, áradj szét
A világ képe az arabokról
Az ókori India és Kína.
Fehér Patrik 6.A Húsvét.
Atya teremtő szeretet lelke, áradj szét
Az Élet Igéje január „A hívők sokaságának egy volt a szíve-lelke. Egyikük sem mondott birtokából semmit sem a saját tulajdonának, hanem mindenük.
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
A Biblia.
KERESZTSÉG.
Az Újszövetség könyvei
Nehéz kérdések sorozat, Kaposvár, 2011., Jóföldi Endre.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
KERESZTÉNY VALLÁS.
Az Élet Igéje szeptember.
A Föld népességének kultúrföldrajzi megoszlása
Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Iszlám Kialakulása, elterjedése, értékelése.  Előzmények: az Arab-félsziget a VII. században.  Mohamed.  Mohamed viszonya más vallásokhoz.  Az iszlám.
Minta-tanmenet vegyes összetételű 5. osztályosok számára:
A Z ISZLÁM TÉRNYERÉSE DÉL - ÁZSIÁBAN ÉS AFRIKÁBAN Készítette: Széplaki Dóra Geográfus MSc október 13.
Az iszlám civilizáció kialakulása és elterjedése Tk. 23.
MILYEN AZ ISTEN? Katolikus hitünk és más (ismertebb) felekezetek tanítása Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.
Az iszlám vallás és az arab terjeszkedés
Kialakulása, nyugati és keleti
5. évfolyam – 2. téma Ókori Kelet.
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ A SZERZETESRENDEK.
Vallás és Társadalom III. előadás Vallás eredete, vallástípusok
AZ ISZLÁM.
Vallások a világban Klikk *.
Urunk megkeresztelkedése
India és Kína.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
JÉZUS ISTENSÉGÉBE VETTET HIT ALAPJAI
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
A nagy vallások Kereszténység a kultúrák válságában Dr. Németh Norbert
6. ÉVFOLYAM – ÁBRÁK-KÉPEK
Kérdések az alkalomhoz:
AZ ISZLÁM HIT
Román stílus Félköríves mennyezet Vastag falak Szűk, kicsi ablakok
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
Apostoli, Niceai hitvallások
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
A) Jézus Krisztus személye
B) A Megváltó Isten, Jézus Krisztus váltságműve
VIII. A Szentlélek Isten
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
(Apostolok cselekedetei 16, 16-40)
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK III. Az egyéni hívő élet alapja
Előadás másolata:

18. óra Világvallások

Világvallások Az öt legnagyobb világvallás Ázsiából származik. Indiában alakult ki a brahmanizmus, vagy hinduizmus, valamint a buddhizmus, Kínában a taoizmus és konfucianizmus, és a zsidó valláshoz visszanyúló kereszténység, és az iszlám is Ázsiába helyezhető.

Kereszténység A kereszténység egyistenhívő vallás, a földi élet szenvedéseiért a túlvilágon ígér kárpótlást. Főbb irányzatai a katolikus, református, protestáns. Szent könyve a Biblia, melyet az apostolok jegyeztek le. Tanításai középpontjában a Megváltó, Jézus Krisztus áll, akinek életét, tanításait az Újszövetség írja le.

Kereszténység A kereszténység lényege az Isten- és emberszeretet. Két legfőbb tanítása: szeresd Istenedet, és szeresd felebarátodat. Fő tanításai közé tartozik még a Szentháromság tana. Eszerint Isten az Atyában, a Fiúban, és a Szentlélekben nyilvánul meg. Isten a saját képmására teremtette meg az embert, aki az eredendő bűn által letért a helyes útról, Jézus azonban halálával megváltotta az emberiséget.

Kereszténység A hét fő bűn a kevélység, torkosság, harag, bujaság, restség, fösvénység és az irigység. Az elkövetett bűnök súlyossága alapján kerülhet valaki halála után a pokolba, mennybe, vagy a purgatóriumba. A bűnösök is üdvözülhetnek, ha őszintén megbánják bűneiket. A keresztény egyház életébe való bekapcsolódás a szentségeken keresztül történik: keresztség, első áldozás, bérmálkozás, házasság, bűnbánat, utolsó kenet.

Iszlám Szintén egyistenhívő vallás, monoteista. Az Arab-félszigeten jött létre. A vallás szerint Allah prófétája Mohamed. Az iszlámban az egyházi és világi hatalom nem különül el, a vallás az élet minden területén jelen van. Szent könyve a Korán, isten szavait tartalmazza. A szumma Mohamed és tanítványainak cselekedeteit beszéli el. A Tóra szerint az isten által küldött többi könyvet is el kell ismerni, például a Bibliát, de egyedül a Korán közülük a romlatlan. Szent helye Mekka.

Iszlám A vallás öt pillére, melyeknek betartása a kulcs az istennek tetsző élethez, melyek által a hívő bejuthat a mennyországba: feltétlen hit Allahban és Mohamedben, napi ötszöri ima, Mekka felé fordulva, a Ramadán hónap alatt a böjt betartása, alamizsna adása a rászorulóknak, és legalább egyszeri zarándoklat Mekkába. Két fő irányzatának követői, a szunniták és a síiták folyamatos harcban állnak egymással, a szent háború, a dzsihád nevében.

Brahmanizmus, más néven a hinduizmus A kereszténység és az iszlám után a harmadik legnépesebb táború világvallás, több mint 900 millióan követik. Sokszínűség jellemzi, minden követője szabadon dönti el, hogy a hittételek közül melyikhez csatlakozik, de vannak minden hívő számára kötelező hittételek, melyek nagyrészt társadalmi természetűek, mint a kasztrendszer, mely csoportokra osztja a társadalmat ( papok, harcosok, kereskedők, alantas munkát végzők kasztja).

Brahmanizmus, más néven a hinduizmus Alapelve a karma és a reinkarnáció gondolata. Eszerint a folytonos újjászületést az határozza meg, hogy korábbi életünkben milyen tetteket hajtottunk végre. Nincsen létrehozója, gazdagodásáról mindig új igehirdetők gondoskodnak.

Buddhizmus A negyedik nagy világvallás a buddhizmus. Indiában jött létre, követői legnagyobb számban ma is itt élnek. Gautama Sziddhárta - Buddha - volt a vallás létrehozója. Megtartja a hinduizmusból származó reinkarnáció tanát, a megváltást az újjászületések körforgásából való kiszabadulást, a vágyak kioltásával lehet elérni. Így jut el az ember a nirvánába, a teljes megnyugvás állapotába. Két irányzata a mahajana és a hinjana.

Taoizmus és a konfucianizmus A Kínában kialakult vallások a jing és jang elvén alapulnak, a pozitív és negatív energiák egyensúlyán alapul. Irányzatai a taoizmus és a konfucianizmus. A taoizmus elveti a cselekvést, a szemlélődő, vágyak nélküli elérése a célja. A konfucianizmus központjában a földi élet áll, az aktív cselekvés fontosságát hangsúlyozza. Mindkét rendszer filozófiaként jött létre, majd lassan vallássá alakult.

Forrás: Szakiskolai Közismereti Kísérleti Tankönyv 10. osztály számára Köszönöm a figyelmet! Forrás: Szakiskolai Közismereti Kísérleti Tankönyv 10. osztály számára