Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása
1. Bevezetés Az olíva olaj ipar nagyon régen működik a Mediterrán országokban. Az olíva olajat gyümölcslének is nevezhetjük, hiszen mint a többi ilyen termékeket, az olíva olajat is préseléssel és centrifugázással választják el gyümölcs húsától. Az olíva olajban jó a zsírsav arány, ami miatt a többi zsírral szemben, élelmezési szempontból előnyben kellene részesítenünk.
Ahhoz, hogy kiváló minőségű olivaolajat nyerjünk a gyümölcsnek is kiválónak kell lennie, valamint elengedhetetlen, hogy ezt a minőségét a szedés, szállítás, tárolás és feldolgozás közben is fenntartsuk. Ahhoz, hogy minősített ökoolajat kapjunk, a termesztést is minősített körülmények között kell folytatni.
2. Oliva betakarítás Az olíva betakarítása épp úgy függ a technológiától, az üzem méretétől, a fa típusától úgy, mint a területtől ( ). Az ökológiai olívabogyó betakarítása kézi szedéssel történik ( ). Az olíva bogyókat megfelelő tárolással óvják a romlástól ( ).
3. Olívaszállítás Az olajfák és a feldolgozás helye közötti távolságok lehetőség szerint kicsi. A szállítás során kerüljük a gyümölcsök összezúzását vagy széttörését. A szállítás végrehajtható ömlesztetten, de a gyümölcs rétegvastagság ne legyen nagyobb, mint cm. ( )
Helytelen Helyes
4. Olívaolaj készítés Az olíva feldolgozás elsődleges célja a szűz olíva olaj előállítása. Ennek során az olíva bogyóból mechanikai vagy fizikai eszközökkel, meghatározott körülmények között vonják ki az olajat, ami nem változtatja meg annak jellegét, ízét, zamatát. Más kezelést a mosáson, dekantáláson, centrifugáláson és szűrésen kívül nem használnak.
A bogyók betöltése Tisztítás és mosás Zúzás A zúzalék kezelése és préselés Olajpogácsa Préselmény Kivont vízOlivaolaj A feldolgozás menete
Az olíva olajat összegyűjtik, palackozzák, címkézik, csomagolják, később eladják ( ).