Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása .

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A víz ökölógiai ismertetője
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
EQUAL 11 Aktív MŰHELY Főpályázó: Kézenfogva Alapítvány
A szalmakalap készítése
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
A kritikus infrastruktúra biztonsági aspektusai a MOL-nál
Magyar Fuvarozói Fórum november 22. És minket mi hajt? Vicze Anikó MOL Magyarország Kártyamenedzsment vezető.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Boranalitika.
Élelmiszeripari zsírok Tojások és tojástermékek
Öltözködés és kozmetikumok
A Föld mezőgazdasága.
BIOBÁNYÁSZAT Thiobacillus ferrooxidans.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Furnér és rétegeltlemez gyártás
A kompozitok szerkezet-képzése (a teríték kialakítása) Mi történik? A gyantával ellátott alkotóelemek xy síkban egymáshoz képest a végleges helyükre kerülnek.
Előnyök és alkalmazási területek
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Étkezési zsiradékok.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
DIÁKKONFERENCIA 10.A Miskolc, június 5.
Jaboticaba.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása I.
P ANNONBÚZA PROGRAM H OGYAN REALIZÁLHATÓ A MINŐSÉGI ELŐNY A FELDOLGOZÓIPARBAN ? Tóth Béla Gyermelyi Zrt. Szakmai szimpózium Gyermely február 14.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
I. Ökológiai, Regionalitás, Vidékfejlesztés Nemzetközi Nyári Egyetem és Workshop Dr. Hancsók Jenő (Pannon Egyetem), Baladincz Jenő (Slovnaft): A fáradtolaj.
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
A keverékek szétválasztása alkotórészeikre
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Vízszennyezés.
Szennyvíztelepi döbbenet
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
Magyar Nemzeti Kereskedőház
1169/2011/EU jelölési rendelet
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
Margarinok telítetlenségének vizsgálata
Digitális képanalízis Bevezetés. Kép fénykép, kép (picture)  digitális fénykép (image) feldolgozás: (digital) image processing.
Az élelmiszerek romlása
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Napraforgó Napraforgó.
Portéka Manufaktúra - Görcsöny Mecsek Portéka gyümölcslevek HADOBÁS BÉLA.
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Magyar Nemzeti Kereskedőház. ALAPÍTÓK: MAGYAR ÁLLAM (99%) és MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA (1%) Magunkról Kormány: Keleti Nyitás stratégia Új piacok,
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Agrár-környezetgazdálkodás Állattenyésztés környezeti hatásai.
A LEGFONTOSABB NYERSANYAG, A FELHASZNÁLT ANYAGOK FELÉT TESZI KI
A VILÁGGAZDASÁG KIALAKULÁSA
Dokumentumkezelő rendszer bevezetésének tapasztalatai
GYAPJÚ.
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
„Életet adó kávé”.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
A gazdasági termelés általános jellemzői
A szalmakalap készítése
Előadás másolata:

Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása 

1. Bevezetés Az olíva olaj ipar nagyon régen működik a Mediterrán országokban. Az olíva olajat gyümölcslének is nevezhetjük, hiszen mint a többi ilyen termékeket, az olíva olajat is préseléssel és centrifugázással választják el gyümölcs húsától. Az olíva olajban jó a zsírsav arány, ami miatt a többi zsírral szemben, élelmezési szempontból előnyben kellene részesítenünk. 

Ahhoz, hogy kiváló minőségű olivaolajat nyerjünk a gyümölcsnek is kiválónak kell lennie, valamint elengedhetetlen, hogy ezt a minőségét a szedés, szállítás, tárolás és feldolgozás közben is fenntartsuk. Ahhoz, hogy minősített ökoolajat kapjunk, a termesztést is minősített körülmények között kell folytatni. 

2. Oliva betakarítás Az olíva betakarítása épp úgy függ a technológiától, az üzem méretétől, a fa típusától úgy, mint a területtől ( ). Az ökológiai olívabogyó betakarítása kézi szedéssel történik ( ). Az olíva bogyókat megfelelő tárolással óvják a romlástól ( ).    

3. Olívaszállítás Az olajfák és a feldolgozás helye közötti távolságok lehetőség szerint kicsi. A szállítás során kerüljük a gyümölcsök összezúzását vagy széttörését. A szállítás végrehajtható ömlesztetten, de a gyümölcs rétegvastagság ne legyen nagyobb, mint cm. ( )  

Helytelen Helyes 

4. Olívaolaj készítés Az olíva feldolgozás elsődleges célja a szűz olíva olaj előállítása. Ennek során az olíva bogyóból mechanikai vagy fizikai eszközökkel, meghatározott körülmények között vonják ki az olajat, ami nem változtatja meg annak jellegét, ízét, zamatát. Más kezelést a mosáson, dekantáláson, centrifugáláson és szűrésen kívül nem használnak. 

A bogyók betöltése Tisztítás és mosás Zúzás A zúzalék kezelése és préselés Olajpogácsa Préselmény Kivont vízOlivaolaj A feldolgozás menete        

Az olíva olajat összegyűjtik, palackozzák, címkézik, csomagolják, később eladják ( ). 