Mire jó, mitől egyedi az Egészségügyi Szakkönyvtár portálja? Csáky Kata Egészségügyi Szakkönyvtár 2012. December 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
Készítette: Végh Nóra Nemzetközi referens, az EPSA 2013 hazai projektkoordinátora Nemzeti Közszolgálati Egyetem.
E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK
A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
Az IngatlanMax nyitó oldalának bal oldalán, a gyorsabb tájékozódást és információ-szerzést segítő „box”-k találhatók: A kiválasztott ajánlatokat.
Központi és közösségi szolgáltatások olvasóknak, könyvtáraknak.
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
Kórházi könyvtárak MOKSZ elnökségi értekezlet Budapest, szeptember 19. dr. Kührner Éva PhD.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Műszaki tudományok az interneten
A Virtuális Munkaerőpiac Portál bemutatása
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Elektronikus források (E-resources) adminisztrációja november 12. Szabó- Kulcsár Kornélia.
Kedves Olvasóink! Sajnálatos módon előfordul, hogy az online katalógusunk átmenetileg nem elérhető. Helyette használható:
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Folyóirat-figyelő létrehozása Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Keresési figyelő létrehozása Oktatóprogram.
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
Az m70.hu regisztrációs folyamatát követheti végig illusztrálva – klikkeivel. Minden kattintásra változik a kép, beúszik a magyarázó szöveg. Két dia között.
Kérelem elektronikus benyújtása a Szolgáltatói Nyilvántartásba
Web-alapú humán lekérdező rendszer
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
A HONLAP FEJLESZTÉS BEMUTATÁSA TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Készítette: Deák Lilla.
Az m70.hu regisztrációs folyamatát követheti végig illusztrálva – klikkeivel. Minden kattintásra változik a kép, beúszik a magyarázó szöveg. Két dia között.
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Web alapú humán lekérdező rendszer
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Irodalomkutatás online forrásai Ruttkay Szilvia Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Virtuális egészségügyi információk szakembereknek, laikusoknak Barangolás a Zala Megyei Kórház Egészségügyi Szakkönyvtárának honlapjánhttp://
Élethosszig – az egészség jegyében Mit tehet egy szakkönyvtár az egészséges életmód terjesztéséért, a betegek gyógyításáért az orvosok, szakdolgozók folyamatos.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának katalógusai Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2015 Ruttkay Szilvia
Iskolai nevezési és monitoring rendszer
eeszt A csatlakozás feltételei és körülményei
Könyvtári pillanatkép 2012.
MTA Hungary Naptár alapú Orvoskereső Program
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Kulcsrakész Közgyűjteményi Portál
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
VPN kapcsolat a Központi Könyvtár honlapján
Internet és kommunikáció
Navigáció az Interneten:
VPN kapcsolat a Központi Könyvtár honlapján
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
VPN kapcsolat a Központi Könyvtár honlapján
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
VPN kapcsolat a Központi Könyvtár honlapján
Web alapú humán lekérdező rendszer
Előadás másolata:

Mire jó, mitől egyedi az Egészségügyi Szakkönyvtár portálja? Csáky Kata Egészségügyi Szakkönyvtár December 11.

Egy kis portál történelem - előzmények – a Deák Ferenc Megyei Könyvtár honlapjához kapcsolt honlap – Arculatváltás, az „e-Magyarország pont” részeként is elérhető már honlapunk – Újabb tartalmi, formai átalakítás – Új arculat az IVY Magyarország Kft. eMagyarország Honlapépítő weboldalkészítő programjának segítségével TÁMOP /1 pályázat, Iqsys Zrt.

Egy kis portál - történelem március 3. – Portálunk nyilvánossá válása. A TÁMOP /1 pályázat nyújtott lehetőséget a szakportál életre hívására. Kialakítását és fejlesztéseit az Iqsys Zrt. hathatós segítségének köszönhetjük. Körülbelül látogató (2011. március 3-tól decemberéig, havonta megközelítőleg 950 látogató) Portálunk könnyedén megtalálható a Konyvtar.lap.hu startlap oldal Szak-, és egyéb könyvtárak alcíme alatt, Illetve a önálló webcímen.

Portál? Honlap? A portál előnyei egy egyszerű honlappal szemben:  Dinamikusan fejleszthető  Összetettebb, testreszabható  Regisztrációhoz kötött tartalmak  Interaktív felületekkel rendelkezik (fórum, chat – Kérdezd az orvost!, Kérdezd a könyvtárost!)

Kikhez szól, és milyen téren tud segítséget nyújtani a szakportál? Célunk Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás. A gyógyításhoz, illetve az ezzel összefüggő kutató- és oktatómunkához szükséges információk szolgáltatása, Illetve az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása. Könnyedén kezelhető, áttekinthető portál. Kikhez szólunk? Orvosokhoz, egészségügyi szakemberekhez, A Zala Megyei Kórház vonzáskörzetéhez tartozó felhasználókhoz, Laikusokhoz Mindazokhoz, akik szükségesnek érzik tájékozódásukat az egészségügyi információkat illetően.

Miért szükséges a regisztráció a portálra? A könyvtár szakportáljának bizonyos részei (Kérdezd a könyvtárost!, Kérdezd az orvost!, A Tudástár publikus, illetve szakmai oldalai) csak regisztráció után érhetőek el. Látogatóként, szakdolgozóként, belső- illetve külső orvosként történhet regisztráció a weboldalon.

Hogyan regisztrálhatom magam, ha nem vagyok a kórház orvosa? A látogatók, a szakdolgozók és a külső orvosok a szakportál regisztrációs felületén tudják regisztrálni magukat. A regisztrációhoz meg kell adnia működési nyilvántartási számát. A portál a mentés után üzenetben küldi el a bejelentkezési jelszót. A regisztrációt a könyvtárosnak kell jóváhagynia (Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapja) A jelszó megváltoztatására a Saját fiók funkción keresztül adódik lehetőség.

Hogyan történik a regisztráció kórházi orvosként? A kórházban dolgozó orvosok esetében a regisztrációt a könyvtáros végzi el. A belső orvosok regisztrálása során az adminisztrátor az osztályt is megadhatja – ezzel biztosítva a félreértések elkerülését a portál által nyújtott orvos-orvos közötti kommunikáció folyamán.

Vajon megtalálható ez a könyv a könyvtárban? Egyszerű keresés (Egy fogalom beírása alapján juthatunk releváns találatokhoz) Összetett keresés (A keresett dokumentum címe, szerzője vagy tárgyszava segítségével kaphatunk találato(ka)t.) Lehetőség nyílik arra is, hogy közös keresést végezzünk egy időben több könyvtár katalógusában, továbbá az Ebsco és a PubMed adatbázisokban. A portál dokumentumkönyvtárában és Tudástárában található dokumentumok korlátlanul kereshetőek – a teljes szövegű dokumentumok megtekintése regisztrációhoz kötött.

Hogyan tovább, ha megkaptam a találatot? A kiválasztott dokumentumok a Kosárba helyezéssel igényelhetőek.

Hogyan juttathatom el könyvigénylésem a könyvtároshoz? A kosár menüponton belül választhatjuk meg a kölcsönzés típusát, illetve a fogadó könyvtárat is. Az Igénylés gombra kattintás után még egy megerősítés szükséges a kérés tényleges elküldéséhez, a kérés csak ezután kerül az „Előjegyzések és igénylések” menüpont alá.

Hogyan fogok értesülni a dokumentum átvehetőségéről? Az „Előjegyzések és igénylések” menüpont alatt igényelt dokumentum státusza a könyvtáros jóváhagyása után változik „Átvehető”-re. A dokumentum státuszának megváltozása figyelemmel követhető a portál segítségével (a nagyítóra kattintva a sor végén), és értesítés is érkezik róla.

Mi a teendő, ha olyan dokumentumot keresek, amely nem található a könyvtárban? A más könyvtártól kért dokumentum igénylése is ugyanazokkal a lépésekkel történik, mint a „belső kérés”. Abban az esetben, ha a forrásokban megjelölt intézmény (adatbázis) egyike sem rendelkezik a keresett dokumentummal, kérjük, keressenek meg bennünket beszerzési javaslataikkal. („Rólunk” menüpont)

Kihez fordulhatok a kérdéseimmel? Egyedi módon interaktív és személyre szabott portálunk Kérdezd a… menüpontja, melynek segítségével kérdéseket intézhetünk a portálon regisztrált orvosokhoz és a könyvtárosokhoz. Kérdezd a könyvtárost: Ezen menüpont alatt laikus és egészségügyi dolgozó egyaránt fordulhat kérdésével a könyvtároshoz. Mire nem vállalkozhatunk? Tudományos kérdések eldöntésére, laikusok tanácsadására és különböző cikkek elemzésére sem, illetve az orvosok és ápolók mélyebb szintű tájékoztatása sem ezen a felületen történik. Kérdezd az orvost: Laikusoknak és „külsős” orvosoknak is van lehetőségük portálunkon keresztül kérdéseket intézni kórházunk szakterületenként regisztrált orvosaihoz. Mindkettő menüpont közös jellemzője, hogy a kérdést feltevő személy eldöntheti: kérdése publikus legyen-e, vagy sem. Az adatkezelés biztonságáról a Liferay portál beépített jogosultságkezelője gondoskodik az által, hogy minden regisztrált felhasználóhoz egyedi szerepkört rendel.

Hogyan tudom kérdezni a könyvtárost?

A kérdező weblapunkon is figyelemmel követheti feltett kérdése státuszát, illetve portálunk üzenetben is tájékoztatja a felhasználót, amint kérdése megválaszolásra kerül. Amennyiben a válasz megfelelően kielégítő a kérdező számára, a kérdés lezárható.

Mi a teendő, ha a kérdés az orvoshoz érkezik?

Hogyan tudom megválaszolni a kérdést?

Orvosként hogyan léphetek kapcsolatba egy másik orvossal a portálon?

Hol találhatom meg a számomra hasznos szakmai információkat? A Tudástár menüpont alatt juthatnak fontos információkhoz a szakemberek és laikusok egyaránt – használatához azonban regisztráció szükséges. A Tudástárban található információk tematikus rendben, részben teljes szöveggel – részben linkgyűjtemény formájában találhatóak meg. Hasonlóan a Kérdezd a… menühöz, a Tudástár is kettő részből épül fel.

E-folyóiratok

Orvosi konferenciák

E-könyvek

Zala Megyei Kórház – TEKA (Tudományos Előadások Közlemények Adattára)

Hogyan tovább? A korábbi e-szolgáltatások mellett portálunk további fejlesztésével próbáljuk majd még inkább felhasználó-baráttá, interaktívvá tenni a felületet:  Naptár  Szavazás  Képgaléria  Blog  Üzenőtáblák

Szeretettel várjuk Önöket az Egészségügy Szakkönyvtár portálján. Köszönöm a megtisztelő figyelmet!